Norsk kvinne truffet av lynet - døde

Norsk kvinne døde: - Vi så lynet treffe henne, så datt hun

Kvinne (43) ble truffet av lynet og døde under ultraløp i Italia.

TRAGEDIE: Årets Ultra Skyrace i Sør-Tyrol ble rammet av en tragedie lørdag kveld da en 43 år gammel norsk kvinne døde etter å ha blitt truffet av lynet. Her fra starten på årets løp i Bolzano. Foto: Ultra Skyrace
TRAGEDIE: Årets Ultra Skyrace i Sør-Tyrol ble rammet av en tragedie lørdag kveld da en 43 år gammel norsk kvinne døde etter å ha blitt truffet av lynet. Her fra starten på årets løp i Bolzano. Foto: Ultra SkyraceVis mer

Lørdag kveld, under ekstremløpet Ultra Skyrace i Sør-Tyrol i Alpene, skjedde en ulykke med verst tenkelig utfall.

En 43 år gammel norsk kvinne bosatt i Tromsø ble truffet av lynet under hendelsen og døde i etterkant på sykehuset i den italienske byen Bolzano.

Ulykken skjedde 2100 meter over havet like ved innsjøen San Pancrazio / Kratzberger Zee nord i Italia i nærheten av grensa til Østerrike.

- Det var en tragisk hendelse, sier talsperson for arrangementet, Jakob Oberrauch til Dagbladet søndag kveld.

Mellom sjekkpunkt

TRUFFET AV LYNET: Både start og målgang er i byen Bolzano i Sør-Tyrol. Kvinnen ble truffet av lynet i nærheten av innsjøen San Pancrazio / Kratzberger Zee (merket med rød ring).
TRUFFET AV LYNET: Både start og målgang er i byen Bolzano i Sør-Tyrol. Kvinnen ble truffet av lynet i nærheten av innsjøen San Pancrazio / Kratzberger Zee (merket med rød ring). Vis mer

Den norske kvinnen, som har deltatt i en rekke utholdenhetskonkurranser også i Norge, deltok i den lengste distansen på 121 kilometer i Ultra Skyrace, som kalles det lengste og mest ekstreme løpet i Alpene.

Langs løypa er det flere sjekkpunkter, men det er ofte flere kilometer mellom hver. Det var også dette som skal ha vært utslagsgivende for at kvinnen var så uheldig at hun ble truffet av lynet.

Like etter 18.30 bestemte juryen seg for å avbryte løpet på grunn av det kraftige torden- og rengværet.

Den norske kvinnen hadde da passert sjekkpunktet på 83 kilometer i løypa og fortsatte langs løypa som til sammen har en høydeforskjell på 7554 meter.

Det er åtte kilometer mellom sjekkpunktet på 83 kilometer og det neste langs løypa. Mens deltakere ble stoppet både foran og bak henne, var den norske kvinnen og tre andre utøvere mellom to sjekkpunkter og ble dermed ikke informert om løpsstansen, forteller Ultra Skyrace-talsmann Oberrauch, til Dagbladet.

Ifølge Oberrauch skal omkring 40-50 deltakere ha vært igjen i løypa da løpet ble avbrutt.

BRATT; Ultra Skyrace i Sør-Tyrol har til sammen 7554 høydemeters stigning. Foto: Ultra Skyrace
BRATT; Ultra Skyrace i Sør-Tyrol har til sammen 7554 høydemeters stigning. Foto: Ultra Skyrace Vis mer

- Så lynet treffe henne

Kvinnen skal ha blitt truffet av lynet rundt 19.15 lørdag kveld.

- Vi så lynet treffe henne, så datt hun. I det området var det ikke dekning, så vi måtte løpe i omkring en halvtime før vi fikk varslet nødetatene, sier to vitner, ifølge avisa Corriere Della Sera.

Det ble forsøkt førstehjelp på stedet, og etter hvert kom et redningshelikopter til stedet. De fløy henne til sykehuset i start- og målbyen Bolzano, men kvinnens liv sto ikke til å redde.

Både det norske Utenriksdepartementet og Kripos ble informert om hendelsen. Politiet i Tromsø varslet deretter kvinnens nærmeste pårørende om dødsfallet.

Kontakt med familien

Ifølge Jakob Oberrauch i Ultra Skyrace har også arrangøren vært i kontakt med kvinnens familie, som skal oppholde seg i Sør-Tyrol.

HARDT: Løpet omtales som det mest ekstreme i Alpene. Foto: Ultra Skyrace
HARDT: Løpet omtales som det mest ekstreme i Alpene. Foto: Ultra Skyrace Vis mer

- Vi er i kontakt med mannen hennes. Vi forklarte for ham hva som skjedde og vil opprettholde denne kontakten, sier Oberrauch til Dagbladet.

Kvinnen er opprinnelig fra Bergen, men har i årevis bodd i Tromsø, skriver Nordlys.

Det var en voldsom storm som traff nord i Italia lørdag ettermiddag og kveld. Torsdag kveld var det også torden- og regnvær i store deler av Sør-Tyrol, og flere har stilt arrangørene spørsmål om hvordan de har forholdt seg til dette.

- Været så bra ut

- Allerede på torsdag hadde vi en stor tordenstorm. Været så bra ut for fredag, og var bra på starten av lørdag. Lørdag morgen så værmeldingen også bra ut. Da det skyet på igjen, var det uklart hvordan dette ville utviklet seg. Vi bestemte oss imidlertid for å begynne løpet. Da vi så at uværet begynte å bevege seg, stoppet vi løpet umiddelbart, sier Oberrauch.

Fungerende redaktør Olav Engen i utholdenhetsbladet Kondis, sier til Dagbladet at sikkerheten tas på høyeste alvor under slike løp.

- På ekstreme løp kan det imidlertid være mer enn en halvtime mellom hvert sjekkpunkt. Her har det skjedd brått og galt. Hun har vært meget uheldig. Jeg har hørt om folk som har falt, men ikke blitt truffet av lynet, sier han.

Han sier imidlertid at arrangører tar flere forholdsregler nå enn tidligere.