Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk kvinne døde etter dengue-smitte

Ble smittet av denguefeber i Mexico. Døde i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) En norsk kvinne tidlig i 30-åra døde for kort tid siden etter at hun kom hjem fra reise.

Det ble i Norge konstatert at hun var smittet av viruset som forårsaker den alvorlige tropesykdommen dengue-feber.

Kvinnen skal etter det Dagbladet.no erfarer ha blitt smittet av virussykdommen på reise i Mexico.

Kvinnen ble behandlet på Aker Sykehus etter hjemkomst fra utlandet. Hun skal ha blitt bedre, men fikk tilbakefall.

Kvinnen omtales som en erfaren globetrotter, og legene mistenker at dette trolig var andre gang hun ble smittet av denguefeber. Det er ikke uvanlig at andre gangs smitte gir en langt farligere infeksjon, som i en del tilfeller er dødelig. Flere personer hennes reisefølge er også testet for smitte.

Venter på svar

Legene ved Aker Sykehus vet at kvinnen var smittet av viruset, men avventer svar på ytterligere prøver før de med sikkerhet kan si om det var denguefeber som var dødsårsaken. Prøvene er sendt til et laboratorium i Stockholm.

Dagbladet.no har vært i kontakt med legene som kjenner saken på Aker Sykehus, men de ønsker ikke å kommentere tilfellet på det nåværende tidspunkt.

100 LAND: Denguefeber og Aedesmyggen finnes i over 100 land i verden. Dette spredningskartet er fra 2003/2004. Foto: Centers for Disease Control
100 LAND: Denguefeber og Aedesmyggen finnes i over 100 land i verden. Dette spredningskartet er fra 2003/2004. Foto: Centers for Disease Control Vis mer

Denguefeber er en alvorlig og i noen tilfeller dødelig virussykdom. Det finnes ingen vaksine, og ingen effektiv spesifikk behandling, men legene kan behandle symptomatisk, og redde mange liv.

Internasjonalt problem

Verdens Helseorganisasjon kaller denguefeber et stort, internasjonalt helseproblem. 2,5 milliarder mennesker bor i land med smittefare, og WHO anslår at 50 milllioner mennesker blir smittet årlig.

Infeksjonen er beskrevet hos Verdens helseorganisasjon, Folkehelsa, Centers for Disease Control og tips for reisende finnes på Din Side.

Denguefeber, dengue hemoragisk feber og dengue sjokksyndrom er forårsaket av fire beslektede virustyper (type 1-4) av type flavivirus.

Derfor er det også vanskelig å lage en vaksine. En spesiell side ved viruset er at det finnes i fire varianter, en person kan teoretisk bli smittet fire ganger.

Myggbåren

Mennesker blir smittet av sykdommen gjennom stikk av Aedes-myggen. Denne myggtypen holder ofte til i byer og hus og foretekker menneskeblod. Den holder til rundt stilestående vann, ved dammer, sølepytter og gamle bildekk. Den stikker på dagtid, i motsetning til mange andre mygg.

Denguefeber smitter ikke fra menneske til menneske, så det er ingen fare for at smittede kan ta med seg sykdommen hjem til Norge, og spre smitten videre.

Myggbeskyttelse

Siden det ikke finnes noen vaksine eller behandling, er den beste beskyttelse å unngå myggstikk når man er på reise i tropiske områder. Myggmiddel, myggnett og god påkledning hindrer myggstikk best.

Spesielt de som allerede har vært smittet av denguefeber bør være påpasselig med å beskytte seg.

Folkehelsa sier at det ikke er grunnlag for å fraråde noen, heller ikke tidligere smittede, å reise til dengue-områder, men oppfordrer til sterk påpasselighet.

Nordmenn smittet

De siste tiårene har det vært en dramatisk oppblomstring av epidemisk dengue-aktivitet i tropeområder over hele verden. Dette har rammet norske turister.

Denguefeber er ikke rapporteringspliktig til Folkehelsa i Norge, slik mange andre tropeinfeksjoner er. Ifølge Folkehelseinstituttet ble 47 norske pasienter diagnostisert med sykdommen i perioden 1995 til 2002. I 2002 ble 13 nordmenn konstatert smittet.

En rekke studier har funnet at denguefeber er den nest vanligste årsaken til sykehusinnleggelser og feber for reisende som vender tilbake til Europa. I 2002 ble de første dengue-dødsfallende rapportert for turister og reisende som kom tilbake til Europa.

SØR-AMERIKA: En helsearbeider i San Salvador i El Salvador gjor det samme. Over 600.000 smittetilfeller er registrert i året i Sør- og Mellom-Amerika.
INGEN VAKSINE: Denne fire år gamle gutten fra Jakarta i Indonesia døde av denguefeber kort tid etter at dette bildet ble tatt. Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.
SMITTEBÆREREN: Aedesmyggen er kilden til dengue-smitte. Den holder til i byer og landsbyer i tropiske strøk, og trives best ved stillestående vann.
SMITTEBEKJEMPELSE: En helsearbeider i Kuala Lumpur i Malaysia sprayer mot Aedes-myggen, som sprer denguefeber. Minst 12 personer døde i løpet av 2004 og januar 2005.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!