<strong>DREPT:</strong> Nerid Høiness ble funnet i jungelen i Laos. Familien fryktet at noe var galt, før de fikk dødsbudskapet den 24. januar. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
DREPT: Nerid Høiness ble funnet i jungelen i Laos. Familien fryktet at noe var galt, før de fikk dødsbudskapet den 24. januar. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Morderjakt

Norsk kvinne drept og dumpet i jungelen

Yoga-drømmen førte Nerid Høiness (30) til Asia. Drømmen endte i Laos – hvor hun ble funnet mishandlet, drept og dumpet i jungelen.

Publisert
Sist oppdatert

TØNSBERG (Dagbladet): Fredag 24. januar, klokka 06.15 om morgenen, ringer telefonen hjemme hos Ellen Høiness (59) i Tønsberg.

- Jeg skjønte før jeg fikk svart, det handler om Nerid, mitt eneste barn, at hun ikke lever lenger. Det var presten, som ringte. At alt håp var ute. Min datter var død, sier hun til Dagbladet.

Den siste sikre vitneobservasjonen av Nerid Høiness (30), er fra et pensjonat i byen Vang Vieng i Laos. Der hun og kjæresten Ogu «Hiro» Hiroyuki (38) skal ha bodd på Freedom Hostel.

Drept og dumpet

Til politiet i Laos har vitner forklart at de i begynnelsen av januar så Nerid Høiness bli båret ut fra pensjonatet – av kjæresten – og plassert på en motorsykkel. Vitnene har også forklart at Nerids kjæreste noen timer tidligere hadde kommet til pensjonatet bærende på flere bambusstenger.

Etterforskningen tyder på at Nerid og «Hiro» har reist fra øya Koh Phangan i Thailand til Laos ved nyttårstider.

- Politiet tror Nerid ble kvalt og slått i hjel på rommet i pensjonatet. Kjæresten – Ogu «Hiro» Hiroyuki – er nå etterlyst internasjonalt via Interpol.

- Etter å ha mishandlet Nerid, skal han stivet opp liket med bambusstenger, og festet min eneste datter til motorsykkelen, før han kjørte ut i jungelen og dumpet Nerid som søppel, forteller moren Ellen Høiness.

- Min eneste og høyt elskede datter er blitt mishandlet og drept. Hennes døde kropp ble kjørt ut i jungelen, hvor den i 30 graderes varme lå og råtnet, forteller moren.

<strong>EVENTYRLYSTEN:</strong> Nerid Høiness reiste til Asia for å bli yoga-instruktør. Hun trodde hun hadde funnet kjærligheten, noen uker seinere ble hun funnet slått i hjel. Foto: Privat
EVENTYRLYSTEN: Nerid Høiness reiste til Asia for å bli yoga-instruktør. Hun trodde hun hadde funnet kjærligheten, noen uker seinere ble hun funnet slått i hjel. Foto: Privat Vis mer

Yoga

Nå, flere uker etter at datteren brutalt ble mishandlet og slått i hjel, er drapsmannen fortsatt på frifot.

Ifølge opplysningene familien har fått fra politiet i Laos er en mann mistenkt: Nerids japanske kjæreste Ogu «Hiro» Hiroyuki (38).

Kjæresten, som Nerid hadde fortalt moren at hun ville gifte seg med, er nå oppført på Interpols liste over verdens mest ettersøkte og farligste kriminelle, mistenkt for drap.

38-åringen skal ifølge opplysninger familien har fått ha forklart at han ikke drepte henne, men at hun tok sitt eget liv. Dette samsvarer ikke med konklusjonene i de to obduksjonsrapportene som er tatt av henne, en i Laos og en i Norge, og som familien har fått innsyn i.

Moren Ellen Høiness beskriver datteren Nerid som en blid, glad og eventyrlysten jente, oppvokst i Bærum.

- For noen år siden ble hun interessert i yoga. Hun reiste til India og ble utdannet som yogainstruktør. Seinere reiste hun både til Bali og Thailand og øya Koh Phangan hvor hun de siste månedene hadde tilhold, forteller moren.

Hjemme i Norge jobbet Nerid som servitør på restauranten Lorry i Oslo.

- Vi hadde et tett og veldig godt forhold. Nerid brukte å si at jeg var hennes beste venninne, sier moren før stemmen brister.

I begynnelsen av oktober 2019 – noen uker etter at Nerid igjen hadde reist til Asia – merket moren at noe har skjedd med datteren. Det hadde ikke blitt noe av jobben hun hadde blitt forespeilet ved en yoga-skole på Koh Phangan.

- Nerid ringte hjem flere ganger i uka. Vi snakket lenge sammen. Tonen var alltid hyggelig og god. Men en dag sa Nerid plutselig at hun skulle gifte seg. Hun hadde truffet en japaner, som het «Hiro». Da jeg sa at du har jo bare kjent ham i to og en halv uke, ble hun sint og sa nei, hun hadde kjent ham i tre og en halv uke, og de skulle reise til Den norske ambassaden i Bangkok for å gifte seg.

<strong>SAVNET:</strong> - Nerid var min eneste datter. Vi hadde et tett og godt forhold, forteller moren Ellen Høiness. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
SAVNET: - Nerid var min eneste datter. Vi hadde et tett og godt forhold, forteller moren Ellen Høiness. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Savnet

Ellen, som har jobbet 37 år i Utenriksdepartementet, forsøkte å forklare datteren at det ikke var mulig for Nerid å gifte seg på ambassaden, siden reglene er at de bare vier norske statsborgere.

- Jeg ble veldig urolig, det var ikke den Nerid jeg kjente. Samtalene ble færre og færre. Etter hvert dukket det også opp rare ting på sidene hennes på Facebook og Instagram.

Den siste lørdagen i november ringer datteren igjen. Hun ber da om at moren skal overføre 5000 kroner til henne.

- Hun ville kjøpe motorsykkel sammen med kjæresten. Jeg sa nei, forteller moren.

Etter denne telefonsamtalen hørte ikke Ellen noe mer fra datteren. Nerid sluttet å ringe.

- Like før jul i fjor – 16. desember – gikk jeg til politiet i Tønsberg og meldte Nerid savnet.

<strong>ETTERLYST:</strong> Japaneren Ogu Hiroyuki er etterlyst over hele verden. Politiet i Laos mener han drepte Nerid Høiness. Faksimile fra Interpols etterlysning
ETTERLYST: Japaneren Ogu Hiroyuki er etterlyst over hele verden. Politiet i Laos mener han drepte Nerid Høiness. Faksimile fra Interpols etterlysning Vis mer

«Godt nytt aar»

Samtidig med at Nerid Høiness ble meldt savnet, forsøkte Nerids bror – via sosiale medier – å få kontakt med venner og kjente av Nerid i Thailand. Kanskje kunne de finne noen som visste noe.

- Vi fikk etter noen dager kontakt med en israelsk kvinne som eier yoga-instituttet hvor Nerid skulle jobbe. Hun fortalte at Nerid hadde tatt feil valg, og hadde kommet inn i et miljø med kriminalitet og narkotika.

Et par dager seinere ringer telefonen hjemme hos den bekymrede moren.

- Det var Nerid. Hun var blitt gjort oppmerksom på at jeg leita etter henne. Jeg var utrolig lettet og glad for å høre stemmen hennes. Men hun ville ikke komme hjem.

Først 8. januar, etter at Ellen hadde sendt en rekke meldinger og forsøkt å ringe, kom et nytt livstegn fra datteren.

- På Messenger kom det en melding om «Godt nytt aar». Det var skrevet på et engelsk tastatur. Noe som var veldig rart, fordi Nerid hadde med seg både en Mac og en iPhone.

Dødsbudskapet

- Jeg ringte og ringte, men fikk aldri noe svar. Den 22. januar sendte jeg denne melding til Nerid:

«Savner deg, skulle gjerne ha en prat, håper du har det bra. Har du fått pakken jeg sendte? Klem mamma».

To dager seinere ringte telefonen.

- Det var presten i Tønsberg. Han fortalte at Nerid var død.

- Det var bare grusomt. Nerid var funnet i jungelen i Laos.

I dagene etter dødsbudskapet tok to venninner av Nerid kontakt. En fortalte at hun hadde besøkt Nerid på Koh Phangan, og at Nerid var veldig forandret. Og at Nerid hadde overgitt seg helt til «Hiro» og hans makt. Kjæresten skal ha vært som en guru for henne.

Mishandlet

- Venninnen fortalte at «Hiro» var Nerids mester, men at hun hadde ikke fått lov til å treffe ham, forteller moren.

- En annen fortalte at «Hiro» mishandlet Nerid, og at Nerid hadde vært på det lokale sykehuset med skader, forteller Nerids bror.

- Venninnen fikk ikke lov til å treffe Hiro. Hun opplevde at Nerid løy, og fant på unnskyldninger for hvorfor ikke en god venninne fikk treffe kjæresten som Nerid beskrev som mannen i hennes liv, sier broren

Nerids bror, sønn av Nerids far, avdøde ambassadør Hans Fredrik Lehne, klarte via sosiale medier å oppspore flere ekskjærester til «Hiro». En av dem, en nordisk kvinne, hevder hun flyktet hjem, i frykt for sitt liv, forteller broren.

Dagbladet er kjent med korrespondansen mellom kvinnen og familien til Nerid. Kvinnen bekrefter at hun er bare en av flere europeiske kvinner japaneren «Hiro» har hatt forhold til. Hun beskrev blant annet turer fra Koh Phangan til Laos for å hente narkotika.

DNA-testet

I politidokumentene og obduksjonsrapporten fra rettsmedisinerne i Laos – dokumenter som broren har fått oversatt til norsk – heter det at Nerid ble funnet ille tilredt i jungelen i Laos. Hodet var delvis knust, og kroppen bar preg av grov mishandling.

Rettsmedisinsk institutt i Oslo har også gjennomført en obduksjon av Nerid Høiness. Det skal ikke være motstrid i de to obduksjonsrapportene. Den norske obduksjonen skal konkludere med at Nerid ble drept etter at strupehodet ble knust.

- En DNA-test var eneste mulighet for å få en sikker identifikasjon, forteller Ellen Høiness.

<strong>PÅ RØMMEN:</strong> Ogu «Hiro» Hiroyuki er på rømmen etter at Nerid Høiness ble drept. Han er observert både i Laos og i Thailand. Foto: Privat
PÅ RØMMEN: Ogu «Hiro» Hiroyuki er på rømmen etter at Nerid Høiness ble drept. Han er observert både i Laos og i Thailand. Foto: Privat Vis mer

Politiet i Laos har avhørt vitner på pensjonatet Nerid og kjæresten bodde på i byen Vang Vieng i Laos.

I politidokumentene fra Laos kommer det fram Nerid Høiness og Ogu «Hiro» Hiroyuki i flere dager skal ha bodd på pensjonatet Freedom Hostel i Vang Vieng. Vitner har forklart at de ikke hadde sett Nerid på flere dager, før kjæresten – trolig den 9. eller 10. januar – hadde kommet med flere bambusstenger til pensjonatet.

Hjemme i Tønsberg sitter Ellen Høiness og fortviler.

- Jeg er fryktelig skuffet over norske myndigheter, med unntak av politibetjent Jørgen Haave i Tønsberg, har de vært helt fraværende. Heller ikke min arbeidsgiver Utenriksdepartementet gjennom 37 år, og hvor Nerids avdøde far var ambassadør, ville gjøre noe for å hjelpe oss, sier Ellen Høiness.

- Vi ba UD om å følge opp overfor myndighetene i Laos. Men da fikk vi til svar at vi måtte ikke tro at vi skulle få noen spesialbehandling. Det hadde ikke vært mer arbeidskrevende for UD enn å sende en diplomatisk note.

- De har ikke gjort noe. Da vi ba om å få kontaktinformasjon på politiets nordiske sambandsmenn i Thailand, nektet de å fortelle hvem de er, sier Ellen Høiness.

<strong>ADVARER:</strong> Ellen Høiness ber andre unge som drømmer om å reise til nye og spennende kulturer om å tenke seg om. - Nerid ble brutalt drept i Laos, sier moren Ellen Høiness. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
ADVARER: Ellen Høiness ber andre unge som drømmer om å reise til nye og spennende kulturer om å tenke seg om. - Nerid ble brutalt drept i Laos, sier moren Ellen Høiness. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Alle har vel fått med seg den tragiske Martine-saken, hvor UD har stått på, og saken i Kongo hvor to nordmenn ble anklaget for drap. Men når min datter blir drept, vil ikke UD hjelpe, sier moren.

Forventet hjelp

Advokat Sidsel Katralen i advokatfirmaet Elden er oppnevnt som bistandsadvokat for Nerids familie.

- Jeg er skuffet og lite imponert over norske myndigheter i denne saken.

<strong>SKUFFET:</strong> Advokat Sidsel Katralen, som bistår Nerid Høiness familie, er skuffet over norske myndigheter. - Jeg hadde forventet at de hadde fulgt opp, når en norsk kvinne blir drept, sier Katralen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKUFFET: Advokat Sidsel Katralen, som bistår Nerid Høiness familie, er skuffet over norske myndigheter. - Jeg hadde forventet at de hadde fulgt opp, når en norsk kvinne blir drept, sier Katralen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Når først norsk politi bistår og etterforsker drapet og gir informasjon til politiet i Laos, hadde jeg forventet at politiet hadde fulgt opp. Det har gått tregt, og jeg hadde forventet at norske myndigheter hadde tatt tak i saken. Vi har også bedt om å få direkte kontakt med den nordiske politisambandsmannen i Thailand. Det har norsk politi uforståelig nok nektet oss, sier advokat Sidsel Katralen.

Bistandsadvokaten og familien til Nerid har via sin private etterforskning gitt politiet informasjon om Nerids kjærestes to boliger på øya Koh Phangan og en leilighet han disponerer i Bangkok.

Politiførstebetjent Jørgen Haave ved Tønsberg politistasjon bekrefter overfor Dagbladet at Sør-Øst politidistrikt har bistått politiet i Laos i etterforskningen.

- Vi har foretatt avhør og gjort undersøkelser i Norge. Informasjonen er sendt via Kripos og Interpol til politiet i Laos, sier Haave.

På frifot

Dagbladet har forgjeves forsøkt å få en kommentar fra politiet i Laos. Verken kriminalpolitiet i hovedstaden Vientiane, det lokale politiet i Vang Vieng eller Ministry of Public Security (Sikkerhetsdepartementet) som politiet er underlagt, har besvart Dagbladets henvendelser om drapet på Nerid Høiness.

Ogu «Hiro» Hiroyuki er fortsatt på frifot.

Til en tidligere kjæreste – som familien til Nerid har fått kontakt med – har Ogu «Hiro» Hiroyukis bekreftet at Nerid døde i Laos.

38-åringen har hevdet overfor ekskjæresten at Nerid tok sitt eget liv.

En påstand politiet i Laos, ifølge informasjonen familien har fått ikke deler. Obduksjonsrapportene skal vise at hun ble drept. Skadene hun er påført, er ikke forenlig med selvmord.

Opplysninger om drapssaken og Ogu «Hiro» Hiroyuki» kan gis til Interpol, eller direkte til Kripos, politiet i Tønsberg, eller direkte til politiet i Laos.

<strong>VILLE GIFTE SEG:</strong> Nerid Høiness ringte hjem til moren og fortalte at hun ville gifte seg. Noen uker seinere ble hun funnet drept i jungelen i Laos. Foto: Privat
VILLE GIFTE SEG: Nerid Høiness ringte hjem til moren og fortalte at hun ville gifte seg. Noen uker seinere ble hun funnet drept i jungelen i Laos. Foto: Privat Vis mer

Ellen Høiness og Nerids bror velger nå å fortelle den tragiske historien om hvordan Nerids liv endte, for å advare andre unge som reise til ukjente kulturer.

- Norske ungdommer reiser ofte uten å tenke over farene som venter til land med prostitusjon og narkotika. Hvor menneskehandel og store lidelser for mange familier er skyggesiden av turistenes ferieparadis, sier Nerids bror.

- Like behandling

UD mener familien til Nerid Høiness har blitt fulgt opp i henhold til gjeldende rammer og retningslinjer for konsulær bistand når norske borgere dør i utlandet.

- Like saker behandles likt. I de tilfeller det kan ligge eller ligger en kriminell handling bak et dødsfall av norsk borger i utlandet, er det myndighetene i landet hvor den kriminelle handlingen finner sted som er ansvarlig for etterforskning og straffeforfølgning. I denne saken er det laotiske myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet.

- Vi har forståelse for at det er en vanskelig tid for familien til avdøde, sier Svendsen.

- UD gjør ingenting

Det er ikke bare Ellen Høiness som er misfornøyd med bistand og hjelp fra Utenriksdepartementet.

- Det er en stor misforståelse at UD har gjort noe konkret i Martine-saken. Til tross for demonstrasjonstog, avisartikler og kritikk gjennom mange år fra Martines familie, Martine-stiftelsen og andre har UD bare kommet med symboluttalelser om sakens høye prioritet, sier advokat Patrick Lundevall-Unger som representer Martines familie og er leder av Martine-stiftelsen.

- UD har nevnt saken uforpliktende i diplomatiske sammenhenger. Men UD har i virkeligheten aldri gjort noe konkret for å bidra til sakens løsning, sier Lundevall-Unger til Dagbladet.

- Denne dobbeltmoralen og de uredeligheter som er avdekket og unnfallenheten savner sidestykke i nyere norsk departemental historie. Det er det samme som familien til Nerid nå opplever og som er trist og tragisk, sier advokat Lundevall-Unger og fortsetter:

- Utenriksdepartementet gjemmer seg igjen bak sin egen ansvarsfraskrivelse i det det henvises til landet der handlingen er blitt begått. Dette blir for enkelt. Odd Petter Magnussen og jeg som representant av stiftelsen har kjempet for at UD må forstå at det også ligger et etisk og moralsk ansvar som må følges opp og som ligger i deres ansvarsområde. Vi har all medfølelse med familien Høiness og synes at UD må komme på banen, sier advokat Patrick Lundevall-Unger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer