Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk kvinne er smittet av ebola i Vest-Afrika

Har vært på feltarbeid for Leger uten grenser.

HARDT RAMMET:  Sierra Leone er sammen med Liberia de landene som er hardest rammet i det største ebola-utbruddet noensinne. Bildet viser arbeidere fra Leger uten grenser i Kilahun i Sierra Leone. En norsk kvinne er nå bekreftet smittet etter arbeid i Vest-Afrika. Foto: Carl de Souza / AFP Photo / NTB Scanpix
HARDT RAMMET: Sierra Leone er sammen med Liberia de landene som er hardest rammet i det største ebola-utbruddet noensinne. Bildet viser arbeidere fra Leger uten grenser i Kilahun i Sierra Leone. En norsk kvinne er nå bekreftet smittet etter arbeid i Vest-Afrika. Foto: Carl de Souza / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk kvinnelig helsearbeider for Leger uten grenser er blitt smittet av ebola i Sierra Leone.

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika er det største noensinne, og over 3000 har mistet livet og over 6500 har blitt smittet.

- Vi jobber nå med å få vår kollega hjem så fort som mulig, sier Anne Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser.

Transporteres til Oslo Leger uten grenser sier den smittede kvinnen vil bli transportert til Oslo, hvor hun vil bli isolert og behandlet. Hun ble plassert i isolasjon 5. oktober, etter å ha utviklet feber. Sykdomen starter som oftest starter som oftest med feber, uttalt svakhet, muskelsmerter, hodepine og sår hals.

EBOLA

- Leger Uten Grenser har svært strenge rutiner for sikkerheten for våre ansatte, både før, under og etter deres opphold i et land rammet av ebolaepidemien, sier Kaltenborn.

Norges høysikkerhetsisolat ligger på Oslo universitetssikerhus, hvor de har en egen avdeling dedikert til mottak og behandling av smittefarlige pasienter. Oslo universitetssykehus ønsker ikke å kommentere om de skal motta den smittede kvinnen, men er helsemyndighetens førstevalg for innleggelse av ebola-smittede i Norge.

Smittede helsearbeidere Flere helsearbeidere, både lokale og internasjonale, har blitt smittet under ebola-utbruddet, som startet i Guina i februar. I Sierra Leone, hvor kvinnen ble smittet, er viruset fremdeles fullstendig ute av kontroll.

- Disse rutinene reduserer muligheten for å pådra seg sykdommen, men det vil alltid være en risiko og dessverre gjelder dette også våre feltarbeidere, skriver Leger uten grenser.

SMITTET: - Vi jobber nå med å få vår kollega hjem så fort som mulig, sier Anne Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SMITTET: - Vi jobber nå med å få vår kollega hjem så fort som mulig, sier Anne Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

29. september meldte organisasjonen at åtte av deres medarbeidere har dødd etter å ha blitt smittet av viruset. Leger uten grenser skriver selv at over 240 helsearbeidere til nå har blitt smittet av Ebola, og 120 dødd har dødd.

Den smittede feltarbeiderens familie ble varslet på søndag.

- Dette er selvfølgelig en svært vanskelig tid for vår kollega og familien. Vi vil fortsette å gi all den støtte vi kan, sier Kaltenborn.

- Vi forbereder mottak her Utenriksdepartementet (UD) ble varslet om den smittede kvinnen i går. Pressevakt Rune Bjåstad i UD opplyser at de satte krisestab om saken i går kveld.

Vis mer

 Vi ble informert om denne saken i går kveld klokka 19. En norsk kvinne er smittet av ebola i Vest-Afrika. Hun jobber for Leger uten grenser, og det er de som står for evakuering. Vi forbereder mottak her, vår rolle er å bistå med det praktiske i forbindelse med tilrettelegging av evakueringen, sier pressevakt Rune Bjåstad i UD til Dagbladet.

- Vi satte krisestab i går kveld for å kunne håndtere saken best mulig, og koordinere med helsemyndighetene og Leger uten grenser. Vi jobbet med dette i går kveld og i dag for å forberede mottaket, sier Bjåstad.

Smitter via kroppsvæsker En av de største utfordringene med ebola, er den lange inkubasjonstiden. Etter du har blitt smittet, kan det ta opptil tre uker før du får symptomer.

Ebola smitter via kroppsvæsker, altså blod, svette eller oppkast fra personer som allerede er syke, Og jo syker du blir, jo mer smittsom er du. Det er ofte derfor de personene som steller de syke eller begraver de døde, som smittes med viruset.

• Les mer: Slik skal ebola-utbruddet bekjempes i Vest-Afrika

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media