Norsk kvinne i adelig orden

Norge får sin første «Dame av Malteserordenen» når tidligere statssekretær i UD Janne Haaland Matlary mottar denne gamle katolske hederstittelen i neste måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Malteserordenen er den eldste katolske orden som fortsatt eksisterer. Den oppsto som en vaktstyrke for kristne pilegrimer i Jerusalem allerede på 900-tallet.

- Det er en stor ære, og jeg ønsker å bidra i ordenens internasjonale arbeid, sier Haaland Matlary, som er eneste skandinav og en av meget få kvinner som sitter i to av pavens egne råd.

Hun har også representert Vatikanet ved flere FN-konferanser, og skal lede Vatikanets delegasjon til FN-konferansen om seksuell utnyttelse av barn i Japan senere i år.

Sverdslag

Den offisielle tittelen er «Dame of the Sovereign Military and Hospitallier Order of Malta», og Haaland Matlary er første norske kvinne som mottar en slik heder.

Tittelen, eller medlemskapet i ordenen, er i prinsippet forbeholdt adelsskapet, men det blir gjort et unntak i land som Norge og USA, som ikke kan skilte med et slikt offisielt aristokrati. De første kvinnene kom inn i Malteserordenen på 1700-tallet.

Opptagelsen skjer ved en tradisjonell seremoni med sverdslag og edsavleggelse i en messe i Birgittinernonnenes klosterkirke i Vadstena i Sverige 1. september.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer