Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk kvinne i adelig orden

Norge får sin første «Dame av Malteserordenen» når tidligere statssekretær i UD Janne Haaland Matlary mottar denne gamle katolske hederstittelen i neste måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malteserordenen er den eldste katolske orden som fortsatt eksisterer. Den oppsto som en vaktstyrke for kristne pilegrimer i Jerusalem allerede på 900-tallet.

- Det er en stor ære, og jeg ønsker å bidra i ordenens internasjonale arbeid, sier Haaland Matlary, som er eneste skandinav og en av meget få kvinner som sitter i to av pavens egne råd.

Hun har også representert Vatikanet ved flere FN-konferanser, og skal lede Vatikanets delegasjon til FN-konferansen om seksuell utnyttelse av barn i Japan senere i år.

Sverdslag

Den offisielle tittelen er «Dame of the Sovereign Military and Hospitallier Order of Malta», og Haaland Matlary er første norske kvinne som mottar en slik heder.

Tittelen, eller medlemskapet i ordenen, er i prinsippet forbeholdt adelsskapet, men det blir gjort et unntak i land som Norge og USA, som ikke kan skilte med et slikt offisielt aristokrati. De første kvinnene kom inn i Malteserordenen på 1700-tallet.

Opptagelsen skjer ved en tradisjonell seremoni med sverdslag og edsavleggelse i en messe i Birgittinernonnenes klosterkirke i Vadstena i Sverige 1. september.

Haaland Matlary blir medlem av den skandinaviske grenen av ordenen, som ledes av grev Erik Sparre på Kronovall slott i Skåne.

Til daglig er Haaland Matlary leder for internasjonal politikk-seksjonen ved Institutt for Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Gammel orden

Malteserordenen hadde sitt hovedsete på Malta i 350 år. Den var i mange år Europas fremste krigerorden og forsvarte deler av Middelhavsområdet mot islamsk og tyrkisk ekspansjon.

Ordenens riddere var datidens beste militærstrateger til havs, og i tillegg til adelig opphav måtte medlemmene - som alle var menn - vise at de kunne brukes i strid.

I dag har ordenen sitt hovedsete i Roma, med samme status i folkeretten som enhver suveren stat. Den sender og mottar ambassadører og har observatørstatus i FN.

Ordenen driver et utstrakt humanitært arbeid, på linje med Røde Kors, blant annet i Øst-Europa og på Balkan. Den har nestekjærlighet som rettesnor og driver sykehusvirksomhet og ambulansetjeneste i en rekke europeiske land.

(NTB-Ole Walberg) Malteserordenens stormestre

Maltas historie

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media