Norsk kvinne i tyrkisk arrest

En norsk kvinne ble i helga stanset på grensa mellom Tyrkia og Irak. Tyrkisk politi mener kvinnen kastet egg mot den tyrkiske statsministeren Recep Erdogan da han besøkte Norge i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Erik Vold og Erling Folkvord var med i reisefølget som ble stoppet på grensen mellom Tyrkia og Irak. Hele reisefølget ble ifølge den tyrkiske nettavisa Net Gazete stoppet fordi kvinnen skal ha hatt falske papirer på seg. Mens resten av reisefølget fikk gå, ble kvinnen anholdt av politiet.

-  Vi kan bekrefte at en norsk statsborger lørdag kveld ble tatt i forvaring av tyrkisk politi. Søndag kveld ble hun løslatt, sier Anne Lene Dale Sandsten, pressetalskvinne i UD.Ifølge Net Gazete mente tyrkiske myndigheter at kvinnen var blant dem som kastet egg mot den tyrkiske statsministeren under hans Norgesbesøk i april i fjor.

Feiret merkedag

Gjennom den norske ambassaden i Tyrkia fikk hun bistand fra en tyrkisk advokat.

-  Ambassaden har også vært i kontakt med både en norsk advokat og personens reisefølge. Nå følger de saken videre som en vanlig konsulærsak, sier Dale Sandsten.Ifølge Net Gazeta var delegasjonen i Tyrkia for å delta i feiringen av den kurdiske merkedagen Newroz. Nettavisen Internett Haber skriver at det ble ropt slagord som «lenge leve PKK». Det faller ikke i god jord hos tyrkiske myndigheter. De anser PKK som en terrororganisasjon.

Truet med å skyte

Det var kraftige demonstrasjoner mot den tyrkiske statsministeren da han besøkte Norge i april i fjor. Demonstranter kastet egg mot statsministerens reisefølge, og en av livvaktene ble truffet. En tyrkisk livvaktsjef truet ifølge VG med å skyte mot de norske demonstrantene dersom eggkastingen gjentok seg. Den tyrkiske statsministeren skal også ha blitt rasende og skjelte ut en norsk livvakt og forsvarsminister Kristin Krohn Devold. I etterkant av besøket beklaget UD at sikkerhetsopplegget var for dårlig.

 SKAPTE OPPTØYER: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan Norgesbesøk i april i fjor endte i opptøyer. Kvinnen som nå sitter i arrest i Tyrkia skal ha vært med i demonstrasjonene. Foto: Scanpix
SKAPTE OPPTØYER: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan Norgesbesøk i april i fjor endte i opptøyer. Kvinnen som nå sitter i arrest i Tyrkia skal ha vært med i demonstrasjonene. Foto: Scanpix Vis mer