KIDNAPPET: På denne veien skal de to turistene angivelig være kidnappet. Foto:  AFP PHOTO/NTB SCANPIX.
KIDNAPPET: På denne veien skal de to turistene angivelig være kidnappet. Foto: AFP PHOTO/NTB SCANPIX.Vis mer

Norsk kvinne kidnappet i Egypt

En norsk kvinne og en israelsk mann er bortført av væpnede beduiner i Sinai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet bekrefter at en norsk statsborger er bortført i Sinai-ørkenen i Egypt i morges. Ifølge den egyptiske byråjournalisten Samer Al-Atrush er den norske kvinnen 31-år. Dette har han fått bekreftet fra politiet.

- Vi tar situasjonen på det største alvor. UD har nå sammen med relevante etater mobilisert de nødvendige ressurser for å håndtere situasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen i Utenriksdepartementet til NTB.

Tvunget inn i lastebil De to turistene skal være bortført av væpnede beduiner i Sinai-ørkenen i Egypt. Det israelske utenriksdepartementet bekrefter at en israelsk turist er kidnappet, og at de er i kontakt med egyptiske myndigheter, melder den israelske avisa Ha'aretz.

Den norske kvinnen og israeleren var på vei fra ett feriested til et annet på Sinai-halvøya, som har en rekke populære badesteder. De egyptiske avisa Al-Ahram melder at bevæpnede menn stoppet bilen de to satt i, i området mellom Nuweiba og Dahab. De to skal så ha blitt tvunget inn i en liten lastebil.

Ifølge den israelske politikeren Ahmed Tibi, var målet for kidnappingen å løslate to medlemmer av kidnappernes familie, som sitter i fengsel for narkotika-smugling.

Kriminelle Ifølge den israelske nettavisa Ynet, tyder alt på at den kidnappede israelerens nasjonalitet hadde noe med kidnappingen å gjøre. Nettstedet skriver at de tror kidnappingen skyldes at de «kriminelle beduinene» ønsker å få løslatt to familiemedlemmer som sitter i fengsel for narkotika.

- Vi jobber ut i fra at kidnappingen var kriminelt motivert, sier en kilde ifølge Ynet.

Tidligere denne måneden ble landsjefen til det amerikanske oljeselskapet Exxon Mobil og kona hans kidnappet av det som blir omtalt som «kriminelle beduiner». For få dager siden har amerikanerne utstedt en reiseadvarsel for Sinai-halvøya. Det var frykten for terrorangrep og kidnappinger som var årsaken til reiseadvarselen.
Ringte selv ambassaden TV-kanalen Channel 10 hevder at den norske kvinnen har fått ringe til Norges ambassade i Kairo, for å melde fra at hun og en israelsk statsborger er kidnappet av bevæpnede beduiner fra Sinai. Bilen de kjørte i skal ha blitt stoppet, og de skal så ha blitt truet med våpen og tvunget over i angripernes bil og kjørt bort fra stedet. Seks væpnede menn stoppet bilen turistene reiste i og tvang dem inn i lastebilen sin, sier politiet. Det er uklart når kidnappingen fant sted.

Egyptiske sikkerhetsstyrker prøver å kontakte kidnapperne med sikte på å få satt frem de to kidnapperne.

En annen TV-kanal, Channel 2, hevder kvinnen og mannen var et par.

Brukt i en annen sak Avisa Al-Ahram skriver at politiet mistenker at de to turistene ble tatt som gisler for å forhandle om løslatelse av to personer som sitter arrestert for besittelse av et større parti narkotika.

Ifølge egyptiske politikilder var de to på vei fra Taba på grensa mellom Egypt og Israel til Dahab da væpnede menn stanset bilen de kjørte.

Sinaihalvøya ligger mellom Middelhavet i nord og Rødehavet i sør. Landgrensene er Suez-kanalen og Suezbukten i vest og grensen til Gazastripen, Israel og Akababukten i øst.

Flere kidnappinger
Det har vært flere kidnappinger i området den siste tida og Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til den nordlige delen av Sinai-halvøya.

I går ble oppdatert informasjon om sikkerhetssituasjonen i Egypt lagt ut på den norske ambassaden i Kairos nettsider. Der står det at sikkerhetssituasjonen i Egypt vurderes fortsatt som relativt ustabil også etter innsettelsen av en folkevalgt president.

Reisende bør unngå folkeansamlinger og være oppmerksomme på at sikkerhetssituasjonen i Egypt kan endre seg raskt. Ambassaden vil spesielt råde kvinner til å utvise aktsomhet.

Ambassaden oppfordrer nordmenn som oppholder seg på Sinai-halvøya til å utvise særskilt aktsomhet. Det nordøstlige grenseområdet mot Israel og Gaza har siden 2011 vært gjenstand for flere væpnede konfrontasjoner mellom sikkerhetsstyrker og militante grupper.

Unødig ferdsel i de berørte områdene bør unngås. Dessuten har det også i sørlige områder forekommet flere bortføringer i løpet av siste år. Ferdsel på utsatte veistrekninger utenfor turistområdene bør således begrenses.