Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk kvinne legionella- død i Spania

Smittet på shoppingsenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torrevieja/Guardamar del Segura(Dagbladet): 16. august ble Torunn Olsen (45) fra Andøya innlagt på sykehuset i den spanske feriebyen Torrevieja, med symptomer på legionærsyken. En uke senere døde hun på San Jaime sykehuset, av blodstyrting i lungene.

-  Torunn hadde følt seg litt slapp i ti dager før hun oppsøkte lege, forteller Jan Lund, som var kvinnens samboer i Spania.

Slo alarm

Først fredag, to uker etter dødsfallene, kunne det spanske helserådet melde at Olsen, sammen med en britisk kvinne, var det andre offeret for den fryktede legionærsyken i Torreviejaområdet. Det var den spanske kommunen hvor kvinnen hadde bodd de siste årene, som slo alarm, forteller samboeren til avdøde.

Det er flere indikasjoner på at de to dødsofrene har fått smitten på et av Torreviejas store shoppingsenter, og ikke i Guardamar.

-  Både den britiske kvinnen og Torunn hadde kvitteringer som viste at de hadde vært på samme kjøpesenter samme dag, sier Lund til Dagbladet.

Legionalla-alarm

Sjømannsprest Helge Petterson sier at det ikke er brutt ut legionellapanikk i den norske kolonien i Torrevieja.

-  Det kan ha sammenheng med at mange nordmenn ennå ikke er kommet tilbake etter sommerferien, og at de aller fleste av dem som bor her orienterer seg ved hjelp av norske media, og ikke spanske, sier han.

I desember i fjor gikk legionellaalarmen i Torrevieja. Da var 27 personer, hvorav fem nordmenn, smittet. Siden 1999 er 14 personer blitt offer for legionærsyken i dette området av Spania.

45 år gamle Torunn Olsen, som i tiden før hun flyttet til Spania var bosatt i Oslo, etterlater seg foreldre, søsken, barn og barnebarn i Norge.

Bakterien legionella pneumophila har særlige krav til vekstforhold. Bakterien vokser i lunkent vann. Smittekilden er ofte i varmtvannsanlegg som ikke holder over 60 grader og i kjøletårn. Ved infeksjon hos mennesker finnes den som parasitt i lungene. Det er ikke påvist smitte mellom mennesker.