Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk kvinne skadd i terrorangrepet

- Jeg er lettere skadd, sier Turid Lægreid, som var på jobb i FN-hovedkvarteret i Bagdad da bomben gikk av. Minst 16 er drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske kvinnen Turid Lægreid var inne i selve FN-bygningen da bomben gikk av. Hun ble lettere skadd. Det første hun gjorde var å ringe hjem til Flyktningerådet som hadde sendt henne ned.

Beskjeden hun kunne gi var følgende:

- Jeg var i bygningen da bomben gikk av. Jeg er lettere skadd i bakhodet. Men det går bra. Sørg for å varsle mine foreldre før saken når media.

Turid Lægreid er utlånt til FN-organsiasjonen OCHA, UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs. Hun er utlånt fra Flyktningrådet i Norge. Hun ringte fra sin egen satellitt-telefon.

Det er ikke første gang Turid Lægreid er ute i hardt vær. I 1999 havnet hun midt i et gerilja-angrep på jobb for norsk Flyktningeråd i Colombia.

To mennesker ble drept i angrepet. Lægreid kom fra angrepet uten fysiske skader, men ble sterkt rystet over opplevelsen.

Mange skadd og drept

Eksplosjonen skal ha skjedd ved 14.30-tida i dag norsk tid.

Et par timer etter eksplosjonen meldte en amerikansk offiser at minst 10 er drept. Tallet stiger og de siste rapportene tyder på at minst 16 mennesker mistet livet i angrepet.

Attentatet var mest sannsynlig et selvmordsangrep med en bil fullastet med sprengstoff. Mange er fortsatt fanget i ruinene.

Vinduene ble knust 1,5 kilometer unna åstedet.

- Bilen eksploderte. Jeg sto ved porten til bygningen, da den eksploderte, sier sikkerhetsvakt Uday Ahad.

Et annet øyenvitne, Fouad Victor, var inne i bygningen da eksplosjonen skjedde.

- Plutselig kom det et smell og alt falt ned. Det var mange folk her, for ingen hadde gått hjem ennå, sier han.

- Huset mitt ristet akkurat som det gjorde i begynnelsen av krigen, sier en nabo.

Det ligger fortsatt mange skadde inne i bygningen.

Døde

FN-spesialutsending til Irak, brasilianske Sergio Vieira de Mello, ble hardt skadd i eksplosjonen. I flere timer ble han liggende i ruinene ute av stand til å komme seg ut. Sky News har snakket med etteretningskilder som mener de Mello kan ha vært hovedmålet for angrepet. Bomben skal ha blitt sprengt under vinduet på kontoret til de Mello.

I kveld sier en FN-talsmann at de Mello er funnet død i ruinene av FN-hovedkvarteret.
de Mello har lang fartstid i FN.

Pårørende strømmer til
Det skal ha vært mye trafikk i bygningen fordi det var planlagt en pressekonferanse omtrent da eksplosjonen skjedde.

En av de sårede fikk en meterlang, 3 centimeter tykk aliminiumsstang slengt i ansiktet, rett over venstre øye. Etterpå klarte han snakke, og identifiserte seg selv som sikkerhetskonsulent for Det internasjonale pengefondet. Mannen kom til landet før helga.

Amerikansk militærpolitiet jobber med å få unna tilskuere og stenge av området. Flere legehelikoptre er på stedet, og amerikanske Black Hawk-helikoptre flyr over den brennende bygningen.

Irakisk politi hjelper de amerikanske soldatene som prøver å få kontroll over situasjonen. Svart røyk velter opp fra bygningen. Store deler av den er ødelagt. Det jobber flere hundre mennesker i hovedkvarteret.

Pårørende har allerede begynt å strømme til åstedet for å lete etter sine kjære.

FN-hovedkvarteret ligger i Canal Hotel i den nordøstre delen av Bagdad. Kafeteriaen i Canal Hotel er et populært sted for journalister og humanitærarbeidere. Den tre etasjer høye bygningen huser de fleste av FNs kontorer i Bagdad, bortsett fra UNICEF og matvareorganisasjonen.

Hele fronten på bygningen skal ha kollapset. Ifølge en FN-sjåfør er både irakere og utlendinger skadd i eksplosjonen.

En reporter på stedet sier at han så ni mennesker som ble fraktet ut på bårer.

Tidligere hotell
Ifølge SkyNews er en av de sårede FNs sjef for olje-for-mat-programmet i landet. Hundrevis av FN-ansatte arbeider i bygningen, som tidligere var et hotell. FNs våpeninspektører jobbet i bygningen før krigen i Irak.

Eksplosjonen skal være enda større enn den som rystet Jordans ambassade i Bagdad 7. august. Da ble elleve mennesker drept.

Så langt har ingen tatt på seg skylden for dagens attentat.

(Saken oppdateres kontinuerlig. Trykk oppdater for siste nytt)

Kilder: CNN, AP, Reuters, Sky News, BBC

Flere drept og skadd: Minst ti mennesker er drept, og minst 32 skadd. Så langt har ingen tatt på seg ansvaret for terroraksjonen.
SPRENGT: Flere ble drept da en eksplosjon rystet FN-hovedkvarteret i Bagdad. Dette bildet er tatt tidligere.
BILBOMBE:</B> Det brenner fortsatt utenfor Canal Hotel. En stor, gul varebil kjørte opp mot bygningen før eksplosjonen.
SKADD: Sergio de Mello er hardt skadd, og ligger fremdeles under ruinene.
<B>MANGE SÅRET:</B> Medisinsk personale evakuerer en såret mann inn i et militærhelikopter.