SKUFFER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.v) høster nå kraftig kritikk for å tillate at hans sønn, Yair Netanyahu, har et forhold til en norsk kvinne som ikke er jøde. Her stemte sønnen i Jerusalem i fjor. Foto: Uriel Sinai / Ap / Scanpix
SKUFFER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.v) høster nå kraftig kritikk for å tillate at hans sønn, Yair Netanyahu, har et forhold til en norsk kvinne som ikke er jøde. Her stemte sønnen i Jerusalem i fjor. Foto: Uriel Sinai / Ap / ScanpixVis mer

Norsk kvinne skaper krangel i Israel

Mener kjærlighetsforhold mellom israelsk statsministersønn og norske Sandra Leikanger er «uheldig».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga kom det fram at den norske studenten Sandra Leikanger er blitt sammen med den israelske statsministersønnen Yair Netanyahu. Det var i Benjamin Netanyahu som fortalte om forholde da han møtte sin motpart, Erna Solberg, meldte Dagen

Nå må den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu svare for at sønnen hans er sammen med en norsk kvinne, Sandra Leikanger, som kommer fra Grimstad og som er student i Herzliya, like utenfor Tel Aviv.

- Gjør ham vondt - Uheldig, sier parlamentsmedlemmet Nissim Ze'ev fra det religiøs-ortodokse partiet Shas, ifølge Jerusalem Post.

En rekke religiøsortodokse israelere mener nå at Netanyahu står fram som et dårlig eksempel for det jødiske folket siden han ikke forhindrer sin sønn i å ha et forhold med en ikke-jødisk kvinne. Og det er Shas-medlemmet Ze'ev som fronter misnøyen.

- Det er et stort problem. Som statsminister av Israel og for det jødiske folket, må han vise at han tar nasjonalt ansvar, så også i forhold til verdier han har i hjemmet. Jeg vedder på at det gjør ham vondt. Enhver jøde soom vil beholde sine røtter ønsker at hans sønn skal bli gift med en jødisk kvinne, sier politikeren og fortsetter:

- Det er ikke mangel på nydelige, suksessfulle kvinner uten å måtte leite i andres bedd.

Søster har konvertert Ifølge Jerusalem Post, skal en kilde nær Netanyahu ha bekreftet at Sandra Leikanger ikke er jødisk. Samtidig melder kilden at hennes eldre søster, Ida, er flyttet til Israel og at hun har konvertert.

Også i Netanyahus eget parti, Likud, er det kritiske stemmer:

- Alt jeg kan si er at dette er uheldig, sier Knesset-medlemmet Moshe Feiglin.

Viseformann i Verdens sionistorganisasjon, David Breakstone, velger å være konstruktiv:

- Lovene bør endres sånn at Leikanger kan konvertere til jødedommen slik hun og Netanyahu-familien tolker den, sier han.

Må forvente bråk Hvis forholdet mellom Leikanger og statsminsitersønnen fortsetter, må den norske kvinnen være forberedt på et langt krassere offentlig ordskifte enn hjemme i Norge.

Allerede i dag skrev gruppa Lehava følgende, ifølge Jerusalem Post: «Bibs sønn har funnet en hedning. Hans far er stolt av ham og gir ham legitimitet i å ødelegge det jødiske folk».

Statsministeren Netanyahus andre kone, Fleur Cates, var heller ikke jødisk, men konverterte  til jødedommen. Deres forhold varte i fire år, fra 1981-84.

En rekke medier skriver og melder i dag om det nye paret. Journalister skal ha funnet bilder av det unge paret via Sandra Leikangers Facebook-side, fra reiser de har hatt i Norge. Leikanger ser nå ut til å ha fjernet sin Facebook-side.

Dagbladet har forsøkt å nå Leikanger for kommentar, men hun tar ikke telefonen.