Norsk kvinne terror-tiltalt

Statsadvokaten har tatt ut tiltale mot den såkalte «IS-kvinnen» som ble hentet hjem fra al-Hol-leiren i Syria for et år siden.

LANDET: Kvinnen ble hentet hjem av norske myndigheter og pågrepet da hun landet på Gardermoen. Foto: Roger Severin Bruland / NRK / NTB
LANDET: Kvinnen ble hentet hjem av norske myndigheter og pågrepet da hun landet på Gardermoen. Foto: Roger Severin Bruland / NRK / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En norsk-pakistansk kvinne er nå tiltalt for å ha deltatt i en terrororganisasjon, skriver statsadvokat Geir Evanger i en pressemelding.

- Anklagen går ut på at kvinnen skal ha deltatt i terrororganisasjonen ISIL fra juni 2013 til mars 2019, skriver Evanger i pressemeldinga. ISIL er et annet navn på terrorganisasjonen IS.

Kvinnen ble pågrepet av PST da hun landet i Norge i januar 2020, etter at hun og barna hadde blitt hentet hjem fra flyktningleiren av norske myndigheter.

Hun var gift med den kjente norske jihadisten Bastian Vasquez. Han døde i 2015 i forbindelse med framstilling av bomber for terrororganisasjonen, skriver statsadvokaten i tiltalen. Noen år senere skal hun ha giftet seg med en annen IS-kriger, og fått barn med ham også.

- La til rette

Statsadvokaten mener at ved å passe barn og ta seg av oppgaver i hjemmet, la hun til rette for at Vasquez og den andre krigeren kunne delta i kamphandlinger.

Kvinnen skal også ha uttalt seg positivt om IS og livet i Syria, til venner i Norge. Målet skal ha vært å få dem til å gifte seg med fremmedkrigere, heter det i tiltalen.

Kvinnen har tidligere uttalt at hun nekter straffskyld. Rettssaken var fra før forhåndsberammet til 1. mars.

- IKKE VÆRT AVHØRT: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep den 29-årige terrorsiktede IS-kvinnen da hun ankom Gardermoen sent fredag kveld. Lørdag ettermiddag befinner hun seg på Ullevaal sykehus. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet Vis mer

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra kvinnens forsvarer Nils Christian Nordhus fredag morgen.

- Sikre barnas liv

- Hun vender hjem for å sikre barnas liv, helse og fremtid, har forsvarer Nordhus sagt til Dagbladet tidligere.

Kvinnen skal ha samarbeidet med PST og latt seg avhøre.

- Hun ønsker å ta et oppgjør med det livet som preget henne i mange år i Syria. Hun har hatt det helt forferdelig, og grusomt. Hun er helt tydelig på at tida i Syria var et mareritt for henne, sa Nordhus i januar 2020.

Skapte regjeringskrise

Det skapte full storm i det politiske Norge da regjeringen hentet kvinnen og de syke barna hennes hjem til Norge.

Det endte med at Fremskrittspartiet trakk seg fra regjering som følge av saken.

- Vi får rett og slett ikke gjennomført nok av Frps politikk til at det er verdt å bli påført flere tap, sa Frp-leder Siv Jensen da hun trakk partiet ut av regjering for litt over et år siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer