Norsk kvinne terror-tiltalt

Statsadvokaten har tatt ut tiltale mot den såkalte «IS-kvinnen» som ble hentet hjem fra al-Hol-leiren i Syria for et år siden.

LANDET: Kvinnen ble hentet hjem av norske myndigheter og pågrepet da hun landet på Gardermoen. Foto: Roger Severin Bruland / NRK / NTB
LANDET: Kvinnen ble hentet hjem av norske myndigheter og pågrepet da hun landet på Gardermoen. Foto: Roger Severin Bruland / NRK / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En norsk-pakistansk kvinne er nå tiltalt for å ha deltatt i en terrororganisasjon, skriver statsadvokat Geir Evanger i en pressemelding.

- Anklagen går ut på at kvinnen skal ha deltatt i terrororganisasjonen ISIL fra juni 2013 til mars 2019, skriver Evanger i pressemeldinga. ISIL er et annet navn på terrorganisasjonen IS.

Kvinnen ble pågrepet av PST da hun landet i Norge i januar 2020, etter at hun og barna hadde blitt hentet hjem fra flyktningleiren av norske myndigheter.

Hun var gift med den kjente norske jihadisten Bastian Vasquez. Han døde i 2015 i forbindelse med framstilling av bomber for terrororganisasjonen, skriver statsadvokaten i tiltalen. Noen år senere skal hun ha giftet seg med en annen IS-kriger, og fått barn med ham også.

- La til rette

Statsadvokaten mener at ved å passe barn og ta seg av oppgaver i hjemmet, la hun til rette for at Vasquez og den andre krigeren kunne delta i kamphandlinger.

Kvinnen skal også ha uttalt seg positivt om IS og livet i Syria, til venner i Norge. Målet skal ha vært å få dem til å gifte seg med fremmedkrigere, heter det i tiltalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer