REDDET: Denne lille hunden ble reddet av dyrevernere som har brukt de siste dagene på å samle inn pengere for å kjøpe opp så mange av hundene som mulig i forkant av festivalen for å unngå at de blir slaktet. Foto: REUTERS / Kim Kyung-Hoon
REDDET: Denne lille hunden ble reddet av dyrevernere som har brukt de siste dagene på å samle inn pengere for å kjøpe opp så mange av hundene som mulig i forkant av festivalen for å unngå at de blir slaktet. Foto: REUTERS / Kim Kyung-HoonVis mer

- Norsk kylling- og pelsdyroppdrett like ille

I dag starter den makabre matfestivalen i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyrevernalliansen ville ikke engasjert seg på samme måte dersom slaktingen foregikk mer humant, forteller informasjonsleder, Live Kleveland til Dagbladet. 

- Festivalen bør stoppes, men her er det viktig å ta av seg de kulturelle brillene. Vi skal ikke sitte på vår høye hest og tro at alt er mye bedre her i Norge og Vesten, forteller hun.

Hun snakker om den årlige hundekjøttfestivalen i den kinesiske byen Yulini, som har fått over tre millioner mennesker til å signere en underskriftskampanje.
Selv om millioner av mennesker verden over, inkludert kjente profiler som komiker Ricky Gervais og modell Gisele Bündchen, har engasjert seg, går festivalen som vanlig - og med god avkastning skal man tro The Independent.

«Bringer lykke» Yulin Dog Meat Festival er en årlig festival som startet på 1990-tallet. Festivalen faller alltid på samme dag som sommersolverv (den lengste dagen i året) som i år er den 21. juni. Flere tusen hunder samles sammen, mange stjålne husdyr, og slaktes for å spises. Tradisjonene med å spise hundekjøtt er likevel mye eldre og har vært utbredt i både Asia og flere steder i verden i århundrer. 

Ifølge avisen The Time er det troen på at hundekjøttet bringer god helse og lykke som gjør at nærmere 10.000 hunder forberedes til slakting denne dagen.

Det er likevel ikke det faktum at det spises hundekjøtt, selv om det fremstår fjernt for mange - vestlige spesielt, som gjør at dyrevernsorganisasjoner verden over har engasjert seg. Det er måten det gjøres på. 

Brutale metoder - Både denne og liknende festivaler er forbundet med dyremishandling. Vi kjenner til at avlivningen foregår på mange grusomme måter og uten bedøvelse. Kutting av struper, oppbevaring av dyr i bittesmå bur og transport over lange avstander, sier Kleveland.

Norske dyrevernere har i forkant engasjert seg i å informere nordmenn om hvordan de kan ta avstand. Kleveland mener det mest effektive i møte med Kina, er å ramme næringslivet, og det gjør man ved å gå gjennom forbrukeren - turistene. 

- De er opptatt av å ta vare på bildet sitt og verne om handelen sin med andre land. Derfor er vi opptatt at norsker turister tar avstand fra dette. Dette må kinesike myndigheter oppfatte, sier Kleveland.
  Kulturelle briller Hun ønsker likevel å understreke at Vesten reagerer med fordommer på basis av kultur, og at norsk kylling- og pelsoppdrett er like forferdelig. 

- Dyr slaktes i stor monn over hele verden. Vi ønsker å få ned kjøttforbruket, men det fokuserer vi mest på i Vesten og ikke i Kina. Her er det praksisen vi må ta først, sier hun til Dagbladet.

Om man dreper en gris eller en hund så er det akkurat det samme, de har samme følelser, legger hun til. Tidligere protester Også i fjor omtalte Dagbladet hvordan dyrevernere forsøkte å stoppe den makabre festivalen ved å kjøpe flere av hundene og sammen med flere prominente kjendiser oppfordret til en boikott av festivalen.

Det ble også samlet inn over 100 000 kroner for å hjelpe til å redde hundene, men festivalen gikk likevel sin vante gang, da som nå.

KJÆLEDYR OG MAT: På hundemarkedet i Dashichang selges hunder som både kjæledyr og som mat til den lokale festivalen Yulin Dog Meat Festival. Foto: REUTERS / Kim Kyung-Hoon
KJÆLEDYR OG MAT: På hundemarkedet i Dashichang selges hunder som både kjæledyr og som mat til den lokale festivalen Yulin Dog Meat Festival. Foto: REUTERS / Kim Kyung-Hoon Vis mer

Inntil videre forsøker fortsatt dyrevernere å samle inn penger for å kjøpe ut så mange av dyrene som mulig.

TIL SALGS: En eldre kvinne selger katter og hunder på markedet i Dongkou. Kvinnen forteller at hun selger dyrene som både mat og kjæledyr. Foto: Scanpix
TIL SALGS: En eldre kvinne selger katter og hunder på markedet i Dongkou. Kvinnen forteller at hun selger dyrene som både mat og kjæledyr. Foto: Scanpix Vis mer