Norsk laks holdes igjen på grensen til Kina

Norsk laks taper markedsandeler i Kina og blir holdt igjen på grensen. Fiskeeksportørene merker lite til den varslede oppmykingen av forholdet mellom landene.

Foto: Mette Møller
Foto: Mette MøllerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig varslet utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at både Kina og Norge ønsker å normalisere forholdet, som har vært anstrengt siden Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris for snart tre år siden.

På fiskemarkedet i Shanghai er det derimot ingen normalisering å spore. Norsk laks taper andeler i et voksende marked, og selv lille Færøyene selger nå mer laks til Kina enn Norge gjør, skriver Dagens Næringsliv.

- Ikke like fersk Fiskeriutsending Sigmund Bjørgo i Norsk Sjømatråd forteller tvert imot om en situasjon som har blitt mer komplisert, ikke mindre.

- Fisken kan stå inntil tre dager lenger på lager. Da er den ikke like fersk som laks fra Skottland eller Færøyene når den ender i salgsdisken i Kina, forklarer Bjørgo. Det går ut over kvaliteten på den norske laksen, som dermed får et handikap i konkurransen med de øvrige leverandørene.

Det Bjørgo forteller stemmer godt med det fiskeselger Fan Jian på ett av markedene Shanghai opplever.

- Jeg har ikke sett en fersk norsk laks på én måned, sier han til næringslivsavisen.

- Vil ha beklagelse Samtidig som Eide sier at «det er et uttalt ønsker fra begge sider» at landene vil legge konflikten i kjølvannet bak seg, kommer det også signaler om endring fra Kina. Ifølge Thomas Huang i konsulentselskapet Nordic China Advisory, ønsker ikke kineserne lenger at Norge beklager fredspristildelingen.

- De har etter hvert erkjent at det offisielle Norge ikke er koblet til Nobelkomiteen. Kina vil at Norge beklager at prisen har ført til et vanskelig forhold mellom landene, forklarer Huang.

(NTB)