Norsk laks i faresonen

Global oppvarming truer verdens fiskebestander, sier WWF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(AP/Dagbladet.no): Økt temperatur i elver, innsjøer og hav har ført at matforrådet til mange fiskearter har skrumpet inn. Dette hemmer veksten til mange fiskearter, som kan få problemer med å formere seg, opplyser Verdens Naturfond (WWF) i dag.


Den globale oppvarmingen kan få fatale konsekvenser for blant annet laks, som ikke er i stand til å formere seg dersom ikke temperaturen om vinteren synker under et visst nivå.

- Vektskålen er på vei til å tippe over. Klimaendringer vil få konsekvenser for fiskebestander som allerede sliter på grunn av overfiske, forurensing og tap av habitat, sier Katherine Short, fiskeekspert ved WWF, til nyhetsbyrået AP.

- Vi må handle nå for å bevare fisken. De er blant våre mest verdifulle biologiske, ernæringsrike og økonomiske ressurser, sier hun.

Ifølge Statens statistikkbyrå eksporterte Norge fisk og fiskeprodukter for 34,6 milliarder kroner i 2003.Oksygenmangel

Vanligvis vil fisk utvikle seg raskere når temperaturen i vannet stiger, men dersom det ikke er tilstrekkelig med mat vil veksten og dermed reproduksjonsraten synke. Særlig ferskvannsfisk er utsatt. Ettersom det er mindre oksygen i varmt vann får de problemer med å puste.

En rekke fiskebestander vil sannsynligvis migrere til kjøligere strøk i sin søken etter den temperaturen de er vant til. Dette kan igjen føre til problemer for arter som er avhengig av fisk for å overleve. I 1993 sultet omkring 120 000 sjøfugler i hjel i Alaskagulfen i 1993, etter at fisken hadde forsvunnet til kjøligere vann.

KALDE FISKER: Laks er blant fiskeartene som får formeringsproblemer dersom vannet blir for varmt om vinteren. Foto: Oddmund Lund/ Dagbladet
KALDE FISKER: Laks er blant fiskeartene som får formeringsproblemer dersom vannet blir for varmt om vinteren. Foto: Oddmund Lund/ Dagbladet Vis mer

- Vi må bekjempe utslippene av drivhusgasser. Hvis ikke, kan det få konsekvenser for milliarder av mennesker som i dag er avhengig av fisk som proteinkilde, sier klimaekspert Stephan Singer i WWF.