- Norsk laks lures inn i Kina

Norsk eksport av fersk laks til Kina kollapset etter fredsprisutdelingen i 2010.

LURES INN: Mens norsk eksport av fersk laks til Kina kollapset etter fredsprisutdelingen i 2010, har eksporten til nabolandet Vietnam økt voldsomt de siste årene. Fra Vietnam finner laksen veien videre til Kina. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
LURES INN: Mens norsk eksport av fersk laks til Kina kollapset etter fredsprisutdelingen i 2010, har eksporten til nabolandet Vietnam økt voldsomt de siste årene. Fra Vietnam finner laksen veien videre til Kina. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens norsk eksport av fersk laks til Kina kollapset etter fredsprisutdelingen i 2010, har eksporten til nabolandet Vietnam økt voldsomt de siste årene. Fra Vietnam finner laksen veien videre til Kina.

Norges sjømatråd sier det ikke vet hva veksten i eksporten til Vietnam skyldes, mens storeksportør Salmar sier det ikke bryr seg om hvor laksen havner, skriver Dagens Næringsliv.

Norges markedsandel på fersk laks i Kina har falt fra drøyt 90 prosent i 2010 til under 30 prosent i første halvår i år. Men ifølge Dagens Næringsliv kommer det langt mer norsk laks inn i Kina enn det den offisielle eksportstatistikken viser.

Parallelt med at markedsandelen for norsk laks i Kina har stupt, har eksporten til nabolandet Vietnam tatt av.

I 2010 eksporterte Norge 590 tonn fersk laks til Vietnam til en verdi av 26 millioner kroner. Til sammenligning er det bare hittil i år eksportert over 10.000 tonn laks til Vietnam, til en verdi av 460 millioner kroner.

Økningen gjør at Vietnam nå er det 14. største mottakerlandet i verden, av fersk norsk laks.

Ifølge Dagens Næringsliv blir laksen fraktet fra Vietnam til Kina, enten på lastebiler eller med konteinerskip.

(NTB)