Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk laksenæring fryktet fullstendig kollaps i Kina etter rykter om ebolavirus

- Feilaktig informasjon.

RYKTER: Norsk laks ble utsatt for et rykte om ebolasmitte i Kina i fjor høst. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
RYKTER: Norsk laks ble utsatt for et rykte om ebolasmitte i Kina i fjor høst. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk lakseeksport holdt på å få et solid skudd for baugen da det i september i fjor ble spredt nyhetshistorier i kinesiske medier om at norsk laks hadde ebolavirus.

Ryktene og nyhetsmeldingene dukket opp i flere kinesiske aviser, på flere hundre nettsteder og på sosiale medier i begynnelsen av september, skriver Dagens Næringsliv.

- På kort tid registrerte vi at over 110 nettsteder hadde skrevet at norsk laks hadde ebola. Den feilaktige informasjonen var overalt, på TV, i radio og i aviser. Det var rett og slett krise for omdømmet til norsk laks, sier den norske sjømatutsendingen i Kina, Sigmund Bjørgo.

Kilden til ryktet var nettavisen The Daily Post i Shanghai, som i en artikkel om ebolasmitte i Vest-Afrika dro paralleller til at Norge slet med ILA-viruset i laks. Viruset er beslektet med influensa, men gir ikke sykdom hos mennesker.

- Da jeg ble klar over omfanget av ebolaryktene, fryktet jeg en stund at 15- 20 års markedsarbeid i Kina kunne bli ødelagt over natten, sier Bjørgo.

Sjømatrådet satte inn en storoffensiv for å få avkreftet ryktene, og fikk kinesiske medier til å gå tilbake på påstandene.

Norske lakseeksportører sliter fortsatt etter fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo i 2010. Samme år eksporterte Norge laks for 497 millioner kroner til landet, året etterpå var eksporten nede i 200 millioner kroner, og i 2014 importerte Kina norsk laks for 442 millioner kroner - til tross for at laksemarkedet i landet har ekspandert kraftig i samme periode.

(NTB).