Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk lakserøre i Sverige

Stormen mot den norske laksen tar ikke slutt. Den svenske avisa Expressen meldte i går at norsk røykelaks er livsfarlig å spise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for oppslaget er at Mattilsynet tidligere denne uka avdekket ulovlig bruk av nitritt ved produksjon av røykelaks og annen bearbeidet fisk ved minst åtte lakseforedlingsbedrifter i Norge.

To av bedriftene har eksportert røykelaks til svenske butikker, skrev Expressen. Nitritt blir brukt for å gi laksen en rødere farge, men er forbudt å bruke innenfor EU-land.

Mattilsynet mener imidlertid at svenskenes laksealarm er sterkt overdrevet.

-  Når det blir brukt nitritt i laksen, skal dette merkes. Det er ikke blitt gjort i de tilfellene vi har avdekket. Dette er bare et brudd på regelverket. Det er ikke livsfarlig å spise laksen, slik vi kan få inntrykk av når vi leser oppslaget i Expressen, sier Frida Andersen, leder i Nasjonalt senter for fisk og sjømat.

Artikkelen i den nest største svenske tabloidavisa kommer uansett veldig ubeleilig på en allerede hardt angrepet norsk laksenæring.

I artikkelen blir kunder som har kjøpt farlig laks oppfordret til å levere den tilbake til butikkene.

Avisa Fiskaren meldte torsdag at sju av de åtte produsentene som er tatt for nitrittbruk, har mottatt pris fra Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) for utsøkt kvalitet på laksen.

Tidligere denne uka ble det også kjent at seniorforsker Claudette Bethune ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning hevder Russland kan ha rett i sine giftanklager mot norsk oppdrettslaks.

 ADVARES MOT: Fiskehandler Lasse Björk hos Steens Ica i Sollentuna kan igjen oppleve å brenne inne med norsk laks - som da giftalarmen gikk i januar i 2004. Foto: Scanpix
ADVARES MOT: Fiskehandler Lasse Björk hos Steens Ica i Sollentuna kan igjen oppleve å brenne inne med norsk laks - som da giftalarmen gikk i januar i 2004. Foto: Scanpix Vis mer

-  Friskmeldingen av norsk laks er tatt på sviktende grunnlag. Dette handler om folks helse og jeg har ikke samvittighet til å tie, sa Bethune til Dagbladet fredag.

I tillegg hevdes det i en amerikansk undersøkelse, publisert i tidsskriftet Journal of Nutrition, at norsk oppdrettslaks ikke bør spises mer enn tre ganger i året, fordi den inneholder høye verdier av miljøgiftene PCB og dioksiner, meldte Dagsavisen forrige uke.

-  Norsk laks får ekstremt stor oppmerksomhet for tida. Går det an å koble helsefare med laksen, blir det blåst opp og sendt rundt hele verden, sier Andersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!