Russisk øvelse i Norskehavet:

Norsk lasteskip ble anropt av russisk slagskip

- Akkurat som om de prøvde å kartlegge mannskapet.

BLANT VERDENS STØRSTE: «Pjotr Velikij» eller «Peter den store» er flaggskipet i den russiske nordflåten og blant verdens største krigsskip. Foto: Abdel Magid Al Fergany / AP / NTB Scanpix
BLANT VERDENS STØRSTE: «Pjotr Velikij» eller «Peter den store» er flaggskipet i den russiske nordflåten og blant verdens største krigsskip. Foto: Abdel Magid Al Fergany / AP / NTB ScanpixVis mer

- Måten han spurte på, var nærgående. Han spurte om nasjonaliteten på mannskapet, akkurat som om han prøvde å kartlegge hva slags mannskap som var om bord. Det var det jeg reagerte mest på, så jeg prøvde å holde en lav profil. Jeg sa at vi var norske, og prøvde å la være å svare på resten på en høflig måte, sier kaptein Roger Haugen på det norske lasteskipet «Norbjørn».

Saken ble først omtalt av Fremover.

Lasteskipet var på vei fra Svalbard til Tromsø da det tirsdag i forrige uke møtte det russiske slagskipet «Peter den store», et av verdens største krigsskip, på Tromsøflaket i den nordlige delen av Norskehavet.

NÆRGÅENDE: «Peter den store» fotografert fra «Norbjørn» i Tromsøflaket, da slagskipet anropte det norske lasteskipet. Foto: Roger Haugen
NÆRGÅENDE: «Peter den store» fotografert fra «Norbjørn» i Tromsøflaket, da slagskipet anropte det norske lasteskipet. Foto: Roger Haugen Vis mer

- Han ropte oss opp og spurte hva slags nasjonalitet vi var, og hvor mange som var om bord. Vi hørte ham før vi så ham. Vi visste ikke at det var et russisk skip før vi kom nærmere. Vi så bare en prikk i det fjerne. Vi ble sett på en radar på mellom 40 og 50 mil, forteller Haugen.

Forhåndsvarslet

The Barents Observer siterer en pressemelding fra russiske forsvaret på at Nordflåten nettopp har holdt en stor øvelse Barentshavet, og seilte inn i Norskehavet.

Flåtens største slagskip, langdistansebombefly, antiubåtfly og kampfly deltok i øvelsen.

- Jeg kan ikke minnes å ha hørt om en liknende eller like kompleks russisk øvelse i denne delen av Norskehavet, sier Kristian Åtland, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt til avisa.

Øvelsen var varslet på forhånd. Ifølge Åtland kan hensikten være å sende et signal til Nato om at Russland er i stand til å ekspandere sitt forsvar ut over Barentshavet.

RUSSISK ØVELSE: Bildet viser en av Luftforsvarets DA-20-maskiner fly over russiske «Marskalk Ustinov» under øvelsen i forrige uke. Foto: KNM «Roald Amundsen» / Forsvaret
RUSSISK ØVELSE: Bildet viser en av Luftforsvarets DA-20-maskiner fly over russiske «Marskalk Ustinov» under øvelsen i forrige uke. Foto: KNM «Roald Amundsen» / Forsvaret Vis mer

- Bør få seile i fred

Ifølge VG bekreftet Forsvaret mandag formiddag at russiske fartøy under øvelse har avfyrt to missiler i internasjonalt farvann i Norskehavet fredag. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har uttalt til avisa at han mener det er unødvendig av russere å øve i disse havområdene.

Haugen er klar på at henvendelsen han fikk fra det russisk slagskipet er uvanlig, og at den ikke passer seg.

- Jeg ble irritert. De hadde ikke noe med hva vi gjorde der. Hadde det vært ute i Europa, hadde det vært noe annet. Det er uvanlig å bli ropt opp på den måten. Det som overrasket, var roping og skriking. Det var en uvanlig måte å gjøre det på. Vi ser det som ren etteretning fra deres side, sier han.

TIL SYRIA: «Admiral Kuznetsov», Russlands eneste hangarskip, og «Peter den store», verdens største kampskip, er på vei til Syria. På veien skaper de bekymring - og forbløffelse. For den russiske flåten er verken moderne eller imponerende. Bilder fra Forsvaret Vis mer

Flere ropt opp

Haugen forteller at det er vanlig å møte russiske trålere i området, men at kommunikasjonen mellom skipene da handler om hvordan de skal passere hverandre.

- Det er vanlig at vi har kontakt med russiske trålere. Der er det mye kjekke folk. Kontakt med russiske krigsskip er mer uvanlig.

- Har det skjedd før?

- Nei, det kan jeg ikke huske. Allierte fra Nato passerer uten å rope.

Ifølge Haugen var det også to andre tankere og en lastebåt som ble ropt opp av det russiske slagskipet. De fikk de samme, undersøkende spørsmålene. Haugen synes også det er rart at russerne ønsket informasjon om mannskapet.

- Alle opplysninger sendes i AIS (skipsfartens automatiske identifikasjonssystem). Vi har ingen hemmeligheter.

- Så dere noe mer til skipet etter dette?

- Nei, de dro videre mot sørvest.