Norsk lasteskip krasjet med oljetanker

- Vi har fått betydelige skader, sier rederen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det norske lasteskipet «Star Herdla» kolliderte med oljetankeren «Cape Bradley» i Den engelske kanal i dag tidlig, utenfor kysten av Boulogne i Frankrike.

- Kollisjonen skjedde 07.15. Det ble ingen skader på mannskapet på noen av skipene, men vårt skip har fått betydelige skader på akterskipet, og den elektriske tavlen ble skadet. Dette førte til at vi fikk «dødt skip» og måtte ha assistanse, sier administrerende direktør Arne Birkeland i Grieg Shipping til Dagbladet.no.

Tett tåke

Birkeland sier det var tett tåke i skipsleia, og at det foreløpig er for tidlig å plassere skyld i kollisjonen.

Det ble ikke noe oljesøl eller andre utslipp som følge av kollisjonen, men det norske skipet tok inn vann. Kystvakten både fra fra Dover i England og fra Frankrike ble kalt ut for å taue det norske skipet inn til havn i Boulogne. Vi ser på dette som en svært alvorlig hendelse, sier kystvakten i Dover til den kuwaitiske nyhetstjenesten Kuna.net.

Kjemikalietankeren «Cape Bradley» var fullastet, mens «Star Herdla» hadde en liten containerlast på mellom 7-8000 tonn, bestående av stål og cellulose.

Avventer sjøforklaring

- Teknikere har startet undersøkelser av skipet. Franske myndigheter har ansvaret for å håndtere saken, men siden det ikke ble skader på mannskap eller utslipp, blir det ern vurderingsak mellom rederiene om vi ønsker sjøforklaring, sier Birkeland.

«Cape Bradley», som eies av Columbia Shipmanagement fikk bare mindre skader og seilte for egen maskin tilbake til Rotterdam i Holland. Skipet er registrert på Marshal-øyene, mens det norske skipet er NIS-registrert.

- Situasjonen kunne ha blitt langt mer alvorlig, sier en talskvinne for kystvakten i Dover til Kuna.net.

Flere kollisjoner

Det er nøyaktig en uke siden det norskkontrollerte kjemikalieskipet «Sichem Pandora» og fisketråleren «Kleine Familie» krasjet i den samme kanalen.

Det norske rederiets talsmperson Claus Thornberg hevdet at nordmennene ikke hadde merket noe til kollisjonen og at politiet hadde indikert at de ikke hadde funnet noe som koblet det norske skipet til kollisjonen.

Men mandag denne uka gikk fransk politi ut og sa de hadde funnet malingsflekker på fisketråleren som er identiske med malingen på «Sichem Pandora».

Den franske trålereren sank, og bare en av mannskapet på seks overlevde.

STORE SKADET: «Star Herdla» fikk store skader i kollisjonen. Skipet ble bygget i 1994 og har en dødvekt på omlag 45 000 tonn.