Norsk lege drept av Taliban

- Det var den 62-årige overlegen Egil Kristian Tynæs fra Bergen som ble drept onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Egil Kristian Tynæs fra Bergen og fire andre fra Leger Uten Grenser ble drept i et bakholdsangrep mot bilen de satt i. Dette skjedde nordvest i Afghanistan og Taliban påtar seg ansvaret.

Ifølge NTB var Tynæs på sitt andre oppdrag i Afghanistan for Leger Uten Grenser. Han jobbet ellers som overlege ved Bergen legevakt.

De fire andre var en afghansk sjåfør, en afghansk tolk, en nederlandsk logistikkarbeider og en belgisk prosjektkoordinator.

- Vi er sjokkerte. Vi synes det er grusomt, det er fryktelig det som har skjedd, sier den norske presidenten i Leger uten grenser, Atle Fretheim, til NRK Dagsrevyen.

Han sier angrepet trolig vil få konsekvenser for organisasjonens framtid i Afghanistan, men at det er for tidlig å si noe om i hvilken grad.

- I kveld konsentrerer vi oss om enkeltindividene og det som har skjedd, sier Fretheim.

Beskjeden kom fra Leger Uten Grenser i Nederland, som Tysnæs jobbet for da han oppholdt seg i Afghanistan.

Bakholdsangrep

Bilen med de fem hjelpearbeiderne ble utsatt for et bakholdsangrep nordvest i Afghanistan. Angrepet er det kraftigste mot utenlandske hjelpearbeidere siden talibanregimets fall i 2001, skriver nyhetsbyrået AP.

Leger uten grenser

  • Leger Uten Grenser (Medecins Sans Frontier) ble stiftet i Frankrike i 1971, som en frittstående nødhjelpsorganisasjon.
  • I 1999 fikk Leger Uten Grenser Nobels fredspris. I komiteens begrunnelse het det blant annet at «organisasjonen har bidratt til å skape en opinion mot maktmisbruk og overgrep», og at organisasjonen fikk prisen for sin «banebrytende humanitære innsats på flere kontinenter».
  • MSF har i dag om lag 400 prosjekter i 83 land i Afrika, Asia, Europa og Latin-Amerika. Hvert år sender Leger Uten Grenser ut 2500 frivillige i felt, og organiserer over 13 000 lokalt ansatte.
  • Organisasjonens arbeid er basert på frivillighet, idealisme og uavhengighet. MSF mener upartiskhet er en forutsetning for humanitært arbeid.
  • Leger Uten Grenser er mest kjent for sitt arbeid i katastrofeområder. Men MSF driver også langsiktig arbeid rettet mot befolkningsgrupper som lever i en mer kronisk katastrofesituasjon, som hjemløse i Moskva, hiv-positive i Sør-Afrika, flyktninger i Tchad og internt fordrevne i Afghanistan.
  • Leger Uten Grensers norske avdeling ble grunnlagt i 1996. Det er åtte fast ansatte på kontoret i Oslo, og organisasjonen sender ut omtrent 25 frivillige fra Norge hvert år. (NTB/Kilde: Blant annet www.leger-uten-grenser.no)

Bevæpnede menn åpnet ild mot bilen i det de fem kjørte fra kontoret sitt i lansdbyen Khair Khana omtrent 55 mil vest for Kabul i ettermiddag, opplyser politisjef Amir Shah Naibzada i Badghis-provinsen ifølge BBC.

Taliban tar ansvaret

En talsmann for Taliban, mulla Abdul Hakim Latifi, ringte nyhetsbyrået AP og opplyste at Taliban sto bak angepet. Han oppga tid og sted for angrepet, og truet med at flere angrep ville følge.

- Taliban er ansvarlig for angrepet. De internasjonale hjelpearbeiderne jobbet for USAs politikk. Det vil bli flere av disse angrepene i framtida, sier Latifi til AP.

Informasjonsmedarbeider Gry Haaheim i Leger uten grenser sier til NTB at organisasjonens engasjementer i landet er på mellom tre til ni måneder, og at Egil Kristian Tynæs hadde vært i Afghanistan en stund.

Militante islamister har angrepet bistandsarbeidere både i sør og øst, men angrep i de nordlige og østlige delene av landet er sjeldne.

<B>Egil Kristian Tynæs</B>
-<wbr> GRUSOMT: Den norske presidenten i Leger Uten Grenser, Atle Fretheim, fikk i kveld den triste beskjeden om at en av deres bistandsarbeidere ble drept i Afganistan.