Norsk lege drept av Taliban

Det var overlege Egil Kristian Tynes (62) fra Bergen som ble drept i et bakholdsangrep i Afghanistan i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På vei tilbake til leiren kjørte den norske legen og fire andre hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser rett inn i et bakholdsangrep. Det kostet dem livet.

Tøffere arbeidsforhold

Meldingen om Tynæs' brå og meningsløse bortgang ble mottatt med sjokk og fortvilelse av de ansatte i Leger Uten Grenser i Norge i går.

Angrepet er det største enkeltangrepet som er rettet mot internasjonale hjelpearbeidere i Afghanistan siden 2001. Siden mars i fjor har 23 hjelpearbeidere mistet livet, skriver nyhetsbyrået AP.

Reist før

Egil Kristian Tynæs hadde vært på oppdrag for Leger Uten Grenser tidligere.

Det var andre gang han var på oppdrag for organisasjonen i Afghanistan. Han jobbet til daglig som overlege ved Bergen legevakt. Ved siden av sitt engasjement i internasjonalt hjelpearbeid, var Tynæs opptatt av kvinners situasjon etter seksuelle overgrep. Han ledet blant annet voldtektsmottaket ved Bergen legevakt, og var brukt som foredragsholder hvor han formidlet kunnskap og erfaringen om emnet.

I tillegg var Tynæs også opptatt av antroposofisk medisin og behandling. Han var blant annet tilknyttet Falks Terapeutikum i Bergen som lege.

Bakholdsangrep

Det har over tid vært rettet stadig sterkere kritikk mot de amerikanskledede styrkene for at sikkerhetstiltak for hjelpearbeidere ikke er prioritert godt nok.

- Vi vet at slike ting kan skje, men det føles likevel uvirkelig når det skjer, man kan aldri helt forberede seg på noe slikt, sier president Atle Fretheim i Leger Uten Grenser i Norge.

62-åringen fra Bergen var sammen med fire andre fra organisasjonen da bilen de kjørte i ble utsatt for et bakholdsangrep. De var på vei fra kontoret og skulle trolig til leiren de bodde i da de ble angrepet.

En gruppe menn omringet bilen og åpnet ild mot dem. Alle de fem i bilen, Tynæs, en nederlender, en belgier og gruppas afghanske tolk og sjåfør, ble drept. Angrepet skjedde nær Khair Khana i Badgis-provinsen 55 mil vest for hovedstaden Kabul.

Leger Uten Grenser har flere klinikker i dette området. Totalt har organisasjonen 70 medarbeidere i Afghanistan.

Taliban tok ansvar

Talsmann for Taliban, mulla Abdul Hakim Latifi, ringte kort etter angrepet til flere nyhetsbyråer og hevdet at Taliban sto bak drapene.

- Taliban er ansvarlig. Disse internasjonale hjelpearbeiderne arbeider for USAs politiske mål. Det vil bli flere slike angrep i tida som kommer, sa han.

Provinspolitisjef Amir Shah Naibzada avviser ikke at Taliban kan stå bak, men sier at det er for tidlig å si noe sikkert om dette dreier seg om et angrep fra regjeringsfiendtlige militante, eller om det dreier seg om et ran utført av kriminelle.

- Risikerer ikke liv

Militante Taliban-tilhengere har vært aktive i sør og vest i år, og har hatt hjelpearbeidere som mål. Taliban har imidlertid ikke vært særlig aktive så langt nord i landet. Sikkerheten i dette området er likevel svært dårlig på grunn av den stadige rivaliseringen mellom krigsherrene i regionen.

Norske hjelpeorganisasjoner ser svært alvorlig på drapene i Afghanistan. Flyktningerådet vurderer å trekke seg ut av landet.

- Afghanistan er det landet der vi vurderer sikkerheten som dårligst. Vi må hele tida vurdere om det er mulig for oss å være til stede. Denne hendelsen er et signal om at også tidligere rolige områder i nord og øst har fått en annen karakter enn før. Derfor må vi nå diskutere hva vi skal foreta oss framover, vi kan ikke risikere våre ansattes liv, sier utenlandssjef Bjarte Vandvik i Flyktningerådet til Dagbladet.

Kirkens Nødhjelp blir

Kirkens Nødhjelp har tre nordmenn i Afghanistan, alle i Kabul. De har strenge regler for hvor de kan bevege seg i området, både dag og natt.

- Kirkens Nødhjelp har vært i Afghanistan i 20 år. Vi har måttet tilpasse oss sikkerhetssituasjonen etter forholdene, som har vekslet veldig gjennom åra. Liknende hendelser har rammet lokalt personell ute på oppdrag før. Det som har skjedd nå, er alarmerende. Men slik vi ser det, er det fremdeles mulig for oss å være stasjonert i Kabul, sier Bjørg Mide, leder for Kirkens Nødhjelps nordøst-seksjon, som har ansvar for Afghanistan.

DREPT:</B> Det var overlege Egil Kristian Tynæs ved Bergen legevakt som ble drept i Afghanistan i går. Han ble 62 år gammel.