GRANSKER DØDSFALL:  
Legen som nå granskes jobbet her, på sykehuset Centrallasarettet i Växjö. Foto: Landstinget Kronoberg
GRANSKER DØDSFALL: Legen som nå granskes jobbet her, på sykehuset Centrallasarettet i Växjö. Foto: Landstinget KronobergVis mer

Norsk lege granskes for 79 dødsfall i Sverige

Mannen i 50-årene skal ha sprøytet dødelig mengder kalium inn i pasient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mistanken mot den norske legen som etterforskes for drap på en pasient i Sverige,  er styrket, melder Sveriges Radio.

Nå skal svensk politi se nærmere på 79 dødsfall ved Växjö lasarett der mannen i 50-årene jobbet.

- Vi har det første tilfellet, der det er skjellig grunn til mistanke. Og så har vi begjært ytterligere 78 journaler, der jeg har innledet etterforskning med mistanke om drap. Men der er det foreløpig ikke skjellig grunn til mistanke, sier statsadvokat Johan Henningsson til Sveriges Radio.

Det var i desember i fjor at statsadvokaten i Kronoberg innledet etterforskning mot den norske legen, etter at han var mistenkt for å ha injisert dødelig mengder kalium i en pasient.

- Etter at jeg gikk til det skritt, er det framkommet ytterligere omstendigheter som taler for at han kan være skyldig, sier den svenske statsadvokaten.

Varslet av pårørende Det var en pårørende, som også er lege, som varslet sykehuset om den norske legen. Kvinnen besøkte moren på sykehuset og opplevde at moren døde mens hun var på besøk.

Ifølge den skriftlige klagen hun leverte, skal den norske legen ha sagt at «hun fikk hjelp på veien». Han skal også ha fortalt at han hadde gitt den avdøde en injeksjon av kalium.

Det er nå satt i gang en gjennomgang av et stort antall dødsfall på avdelingen der legen jobbet. Undersøkelsene så langt viser at legen på forhånd har anslått dødstidspunktet for 13 pasienter, og at døden faktisk inntraff på det tidspunktet legen forutsa, melder NRK.

Nå skal enda flere dødsfall granskes.

Legen, som har vært suspendert siden november i fjor, har engasjert kjendisadvokaten Leif Silbersky til å forsvare seg. Nordmannen i 50-årene avviser at han har gjort noe galt.

- Han nekter for at han har gjort noe ulovlig. Ut over dette vil jeg ikke kommentere denne saken som nå er under etterforskning, sier Leif Silbersky til Dagbladet.

Jobbet i Norge
På 1990-tallet jobbet nordmannen seks år som overlege ved Sykehuset Østfold. Der fikk han innvilget lisens etter at han kunne vise at han var godkjent spesialist i anestesiologi i Sverige.

- Det som er viktig å presisere er at legen er autorisert i Sverige, og at han kun har hatt korte vikariater og midlertidige lisenser i Norge, sier avdelingsdirektør Gorm Are Gammeltvedt i Statens Helsetilsyn til Dagbladet.

Han sier Statens Helsetilsyn i samarbeid med Helsetilsynet i Østfold har gått i gjennom journaler fra tida legen jobbet i Norge, uten å avdekke uregelmessigheter. Det har heller ikke kommet klager på legen.

- Derfor avventer vi og følger etterforskningen i Sverige. Vi holder jevnlig kontakt med tilsynsmyndighetene der, sier Gammeltvedt.

-IKKE SKYLDIG I LOVBRUDD:  Den norske legen avviser å ha gjort noe ulovlig, ifølge forsvarer Leif Silbersky. Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX
-IKKE SKYLDIG I LOVBRUDD: Den norske legen avviser å ha gjort noe ulovlig, ifølge forsvarer Leif Silbersky. Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX Vis mer