GÅRDBRUKER PÅ SI: Ved siden av jobben på Sørlandet sykehus Arendal driver Eirik Solheim (36) en liten gård i nabokommunen Tvedestrand. Foto: TORE-ANDRÉ BAARDSEN / FÆDRELANDSVENNEN
GÅRDBRUKER PÅ SI: Ved siden av jobben på Sørlandet sykehus Arendal driver Eirik Solheim (36) en liten gård i nabokommunen Tvedestrand. Foto: TORE-ANDRÉ BAARDSEN / FÆDRELANDSVENNENVis mer

Norsk lege kurset nynazister i førstehjelp

Nå kan Eirik Solheim (36) miste jobben på grunn av sitt politiske kontaktnett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bør politiske kontakter og engasjement være utslagsgivende for om man er egnet som lege eller ei? Det skal Statens helsetilsyn nå ta stilling til, etter at Agder-legen Eirik Solheim (36) kurset svenske og norske nynazister i førstehjelp tidligere i år, skriver Fædrelandsvennen.

Solheim var på 1990-tallet leder for den mye omtalte høyreekstreme organisasjonen Viking, men brøt ut av gruppa og har siden utdannet seg til lege. Nå jobber han ved Sørlandet sykehus Arendal og spesialiserer seg innen psykiatri.

Prinsipielt viktig Det er Fylkeslegen i Agder som har bedt Helsetilsynet se på saken etter å ha blitt oppmerksom på Solheims kursing av nynazistene, som fant sted i Norge i januar. Helsetilsynet skal vurdere om Solheims lefling med miljøet er «egnet til å svekke hans troverdighet og tillit som helsepersonell», i samsvar med en ny bestemmelse av 2005.

Det er imidlertid ingen tvil om at Solheim har gjort en god jobb som lege; det foreligger ingen klager på hans faglige innsats.

- Spørsmålet er dypest sett om en som meg, som har dissidentbakgrunn, kan få jobbe som lege, sier 36-åringen i et intervju med Fædrelandsvennen.

Solheim gir uttrykk for å være beredt på en runde i rettssystemet, skulle legelisensen bli inndratt.

- Det innebærer i så fall innføring av et fungerende politisk yrkesforbud, sier han.

Vil ikke kommentere Helsetilsynets kommunikasjonsdirektør Nina Vedholm bekrefter overfor Dagbladet at de har fått oversendt den presedensskapende saken fra Fylkeslegen i Agder.

- Den vil bli behandlet, på lik linje med alle andre saker vi får oversendt, sier Vedholm.

Hun avviser å kommentere detaljer i saken.

- Forpliktet til å redde liv I intervjuet med Fædrelandsvennen sier Eirik Solheim at han i dag står på venstresida i politikken, men at han fremdeles har kontakter fra tida da han var en sentral lederskikkelse i det høyreekstreme nasjonalistmiljøet. Det var foranledningen til at han ble oppringt av Svenska Motståndsrörelsen og spurt om å holde et kurs i førstehjelp i forbindelse med skader som kan oppstå under opptøyer.

NORSK AVLEGGER: Etter samlingen med de svenske og norske nynazistene i januar ble organisasjonen Den Norske Motstandsbevegelsen dannet. Gruppa er selverklærte nazister og går imot Anders Behring Breiviks handlinger fordi han angivelig løper jødenes ærend. Faksimile: NORDFRONT.NET
NORSK AVLEGGER: Etter samlingen med de svenske og norske nynazistene i januar ble organisasjonen Den Norske Motstandsbevegelsen dannet. Gruppa er selverklærte nazister og går imot Anders Behring Breiviks handlinger fordi han angivelig løper jødenes ærend. Faksimile: NORDFRONT.NET Vis mer

- Jeg deler få av deres standpunkter, men jeg kjenner igjen situasjonen på gata fra min egen ungdom. Jeg tenker at dersom jeg kan dele kunnskaper som bidrar til at noen overlever, som ellers risikerer å dø, må jeg det. Som lege må jeg dele livreddende kunnskap, sier Solheim og sikter til den hippokratiske ed, som blir avkrevd av alle leger.

Solheim, som selv ble skutt i 1998 under et internt oppgjør i det høyreekstreme miljøet, framholder at han er beredt på å miste legelisensen til fordel for det han betegner som «en hjørnestein i demokratiet» - retten til å mene hva som helst.

Tydelig nazistisk Svenska Motståndsrörelsen har et åpenlyst militant nasjonalsosialistisk program som innbefatter et Stor-Norden sammensatt av iallfall Sverige og Norge, men ideelt sett alle de nordiske landene, samt muligens Baltikum.

«Et forent Norden vil sikre de nordiske folkenes selvstendighet og dermed deres rasemessige og kulturelle overlevelse,» uttaler gruppas leder Klas Lund i en artikkel om den framtidige nazistiske stornordiske republikken.

I kjølvannet av nazisamlingen i januar ble den norske organisasjonen Den Norske Motstandsbevegelsen dannet. «Nasjonalsosialismen er den opprinnelige, naturlige, organiske og vitenskapelige måten å tenke og se verden på,» skriver de på sine hjemmesider, som for øvrig har tydelig brodd mot jødene og framelsker «rasen».

HVIT KAMP: Svenska Moståndsrörelsen marsjerer mot Sør-Afrikas ambassade etter drapet på hvit-makt-lederen Eugene TerreBlanche i fjor vår. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
HVIT KAMP: Svenska Moståndsrörelsen marsjerer mot Sør-Afrikas ambassade etter drapet på hvit-makt-lederen Eugene TerreBlanche i fjor vår. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Vis mer

På tross av at Anders Behring Breivik er blitt definert som høyreekstrem, tar Motstandsbevegelsen kraftig avstand fra ham og terrorhandlingene hans, hovedsakelig fordi han er vennlig innstilt til staten Israel og dermed «pro-jødisk».

«Den som mistenkes for å ha utført den største terrorhandling i Norden i moderne tid, er en kristen høyresionist,» slår gruppa fast.

- IKKE LENGER HØYREEKSTREM: Solheim hevder han nå befinner seg på venstresida i politikken, og at han for lengst har lagt bak seg høyreekstremismen han frontet som leder av Viking. Foto: TORE-ANDRÉ BAARDSEN / FÆDRELANDSVENNEN
- IKKE LENGER HØYREEKSTREM: Solheim hevder han nå befinner seg på venstresida i politikken, og at han for lengst har lagt bak seg høyreekstremismen han frontet som leder av Viking. Foto: TORE-ANDRÉ BAARDSEN / FÆDRELANDSVENNEN Vis mer