Norsk lege sammenlikner medisinsk cannabis med røntgenstråler og 7 Up. Men politikere på Stortinget er positive

- I USA tror de at cannabis er en vidunderkur for alt.

FÅR VI SE DETTE I NORGE? I Canada vokser cannabisindustrien raskt. De har åpnet opp for en føderalt regulert industri som appellerer til investorer fra hele verden. Er det bare snakk om tid før bølgen skylder over Norge? Foto: Blair Gable / Reuters / NTB Scanpix
FÅR VI SE DETTE I NORGE? I Canada vokser cannabisindustrien raskt. De har åpnet opp for en føderalt regulert industri som appellerer til investorer fra hele verden. Er det bare snakk om tid før bølgen skylder over Norge? Foto: Blair Gable / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter en lang krig mot cannabis viftes det med hvite flagg i de politiske maktkorridorene i Det hvite hus.

23 stater i USA har nå legalisert medisinsk cannabis på en eller annen måte, og troen på planten er stor.

Nå har altså Det hvite hus kastet seg på bølgen og løftet byråkratiske byrder fra private forskeres skuldrer.

Men hvordan er stemningen på Løvebakken og i det norske forskningsmiljøet? 

Bonanza av tro I Norge, hvor det eneste lovlige cannabis-legemiddelet er munnsprayen Sativex, er eksperter mer skeptiske. Politikere er derimot åpne for å vurdere om cannabis kan ha nytte for andre pasientgrupper, basert på amerikansk forskning.

- Den bonanzaen av tro som regjerer på cannabis-området, som ikke er vitenskapelig bevist, den minner om tidligere tiders opphisselser over vidunderkurer, sier Jørgen Bramness, lege og professor ved Senter for rus og avhengighetsforskning ved UiO.

Han sammenlikner troen på medisinsk cannabis i USA, med den troa folk hadde på røntgenstråler og brusen 7 Up da disse oppfinnelsene kom på markedet.

Løftet byråkratisk byrde 22. juni kom det enda klarere fram at Obama-administrasjonen er nysgjerrige på om cannabis virkelig har så mange helseformål som påstås fra så mange kanter.

Da løftet nemlig det Det hvite hus en tung byrde fra skuldrene til private forskningsgrupper.

CANNABIS-MESSE: Her arrangeres det en cannabis-messe i New York. I Norge ville messa vært spinkel, ettersom kun sprayen Sativex er lovlig. Foto: Andrew Burton / AFP / NTB Scanpix
CANNABIS-MESSE: Her arrangeres det en cannabis-messe i New York. I Norge ville messa vært spinkel, ettersom kun sprayen Sativex er lovlig. Foto: Andrew Burton / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det melder Huffington Post, som rapporterer fra Washington.

Byrden besto av et voldsomt byråkrati, som lenge har kvalt privat forskning på planten i de 50 delstatene statene, skriver avisa. Nå skal det amerikanske helsedepartementet strekke ut ei hjelpende hånd til forskere som ønsker å studere planten.

- Obama-administrasjonen skal oppdatere myndighetenes politikk for forskning på cannabis, dette vil innebære at forskere får tilgang til planten, og at de dermed kan forstå bedre hva som er dens medisinske formål, skriver avisa.

Obama har selv uttalt at han ikke mener cannabis er farligere enn alkohol. Presidenten selv har også ei røykfylt fortid.

- Jeg røykte hasj i ungdommen, og jeg ser på dette som en dårlig vane og en svakhet. Men det var like dumt å røyke sigaretter, som jeg har røyket en haug av siden jeg var ung og hele mitt voksne liv. Jeg synes ikke at cannabis er farligere enn alkohol, sa presidenten i et intervju med The New Yorker.

Amerikanske studier, av forskjellig kvalitet, har blant annet hevdet at cannabis kan forhindre at kreft sprer seg, redusere angst, bremse utviklingen av alzheimer, minske smertene ved MS og hjelpe dem med epilepsi.

«Medisinsk» cannabis Det er gjennomført god forskning de siste åra på medisinsk cannabis i USA, opplyser Bramness om. Dette har lagt grunnlag for bruk av medisinsk cannabis til behandling for en del sykdommer her i Norge. Andre sykdommer, som befinner seg i en gråsone, er det mindre evidens for at planten har noen effekt for.

- Når det ikke er gjennomført forskning på medisinsk cannabis i Norge, skyldes ikke det lovgivningen eller helsemyndighetenes holdning. Det skyldes at Norge har et lite forskningsmiljø og at ressursene er små, sier Bramness, som legger til at:

- I USA brukes cannabis som sådan «medisinsk» for mange tilstander hvor det er liten forskning.

I Norge er medisinsk bruk av noen former cannabis lovlig for noen diagnoser. Et eksempel er munnsprayen Sativex, som er godkjent for behandling av spasmer forårsaket av multippel sklerose (MS). I tillegg har man Nederland som en mulighet.

- Det er mulig å hente inn litt cannabis forskrevet av lege til eget bruk fra utlandet, men denne ordningen strammes inn etter hvert, sier Bramness.

7 Up og røntgenstråler - Det som i USA kalles for medisinsk bruk, kan puttes i anførselstegn, sier Bramness, som mener bruk av cannabis på så generelt medisinsk grunnlag, faller i samme bås som mange andre vidunderkurer opp igjennom århundrene. Da for eksempel røntgenstrålene ble oppdaget i 1895 av Wilhelm Conrad Röntgen, skulle det være en kur for alt. 

Bramness opplyser også om at da brusen 7 Up kom på markedet, inneholdt den det kjemiske stoffet litium.  

- I dag vet vi at dette stoffet hjelper mot manisk depressiv lidelse, men den gang skulle det hjelpe mot alt. Man tilsatte litium i 7 Up, fordi da kunne man stå opp tidlig om morgenen, sier Bramness.

Dagbladet har tidligere skrevet om når barn får medisinsk cannabis, som en Vice-dokumentar viser er et fenomen i USA (se video i saken).

- Det skal ikke være nødvendig å bli så desperat at man tar i bruk illegale stoffer som medisin, sa Olav Magnus Fredheim, overlege ved Palliativt senter på Ahus, til Dagbladet.

Positive på Stortinget Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder for helse- og omsorgskomiteen:

- Frp har ikke noen klar politikk på akkurat dette, men vi har nok samme tilnærming til dette som på andre områder innen helse. Om tunge medisinskfaglige miljøer kan vise til gode resultater og anbefaler dette, vil vi nok stille oss positive, sier Kjos.

Tone W. Trøen, helsepolitisk talsperson i Høyre:

- Et ekstrakt av cannabis er i dag godkjent til bruk hos MS-pasienter i Norge. Det forskes lite på medisinsk bruk av cannabis her til lands, men om internasjonal forskning viser god nytte for andre pasientgrupper vil vi selvsagt være åpne for å vurdere dette også i Norge. Utviklingen i USA er interessant, det er imidlertid viktig å skille mellom medisinsk bruk og generell legalisering av cannabis.

Arbeiderpartiet har ikke diskutert og tatt stilling til hvor de står angående medisinsk cannabis, men uttaler likevel:

- På generelt grunnlag vil jeg si at Arbeiderpartiet er opptatt av at behandlingsmetoder i helsetjenestene, herunder bruk av medikamenter, skal være kunnskapsbasert og kvalitetssikret. Jeg noterer meg at det åpnes for forskning på cannabis i USA og regner med at både politiske beslutningstakere og helsemyndighetene her hjemme vurderer resultatene av slik forskning grundig når den foreligger, sier Tove Karoline Knutsen (Ap), medlem av Helse- og omsorgskomiteen.

Har troen - Vi har veldig stor tro på medisinsk cannabis, sier Arild Knutsen i Forening for human narkotikapolitikk.

- Det største offeret for forbudet og kriminaliteten er sannheten. Forbudet hindrer forskning på cannabis, som vil representere et ikke-dødelig alternativ i forhold til mange medikamenter, sier Knutsen, som opplyser om at den eneste måten man kan dø av cannabis på, er at noen slipper ei palle av planten i hodet på en.

Han håper at mer medisinsk cannabis med høy cannabidiol (CBD) og lav eller ingen tetrahydrocannabinol (THC) kommer på markedet. Knutsen opplyser videre om at ulovlig cannabis kan føre til psykoser og schizofreni, ettersom det har høye nivåer av THC.

VIDUNDERKUR: Jørgen Bramness, lege og rusekspert, har ikke samma troen på medisinsk cannabis som amerikanerne. Foto: UiO
VIDUNDERKUR: Jørgen Bramness, lege og rusekspert, har ikke samma troen på medisinsk cannabis som amerikanerne. Foto: UiO Vis mer

- Ungdom er spesielt sårbare for dette, sier Knutsen, som tror medisinsk cannabis, basert på forskning, vil være lovlig allerede i 2016.

Cannabis

• Cannabis er en samlebetegnelse på materiale fra planten Cannabis sativa. 
   
• Det viktigste aktive virkestoffet er THC. Det er dette stoffet som i hovedsak gir rus.   
 
• Marihuana er et uforedlet produkt av cannabis, og består vanligvis av tørkede blader av toppskudd og blomster.  
 
• Hasj er et raffinert produkt. Den THC-rike plantesaften er oppkonsentrert og presset til plater eller klumper.    

• Cannabisolje er en mer konsentrert form av THC.   

• I Norge er det registrert ett legemiddel med innhold av cannabinoider, munnsprayen Sativex. 

Kilde: Folkehelseinstituttet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer