Norsk lege sammenlikner medisinsk cannabis med røntgenstråler og 7 Up. Men politikere på Stortinget er positive

- I USA tror de at cannabis er en vidunderkur for alt.

FÅR VI SE DETTE I NORGE? I Canada vokser cannabisindustrien raskt. De har åpnet opp for en føderalt regulert industri som appellerer til investorer fra hele verden. Er det bare snakk om tid før bølgen skylder over Norge? Foto: Blair Gable / Reuters / NTB Scanpix
FÅR VI SE DETTE I NORGE? I Canada vokser cannabisindustrien raskt. De har åpnet opp for en føderalt regulert industri som appellerer til investorer fra hele verden. Er det bare snakk om tid før bølgen skylder over Norge? Foto: Blair Gable / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter en lang krig mot cannabis viftes det med hvite flagg i de politiske maktkorridorene i Det hvite hus.

23 stater i USA har nå legalisert medisinsk cannabis på en eller annen måte, og troen på planten er stor.

Nå har altså Det hvite hus kastet seg på bølgen og løftet byråkratiske byrder fra private forskeres skuldrer.

Men hvordan er stemningen på Løvebakken og i det norske forskningsmiljøet? 

Bonanza av tro I Norge, hvor det eneste lovlige cannabis-legemiddelet er munnsprayen Sativex, er eksperter mer skeptiske. Politikere er derimot åpne for å vurdere om cannabis kan ha nytte for andre pasientgrupper, basert på amerikansk forskning.

- Den bonanzaen av tro som regjerer på cannabis-området, som ikke er vitenskapelig bevist, den minner om tidligere tiders opphisselser over vidunderkurer, sier Jørgen Bramness, lege og professor ved Senter for rus og avhengighetsforskning ved UiO.

Han sammenlikner troen på medisinsk cannabis i USA, med den troa folk hadde på røntgenstråler og brusen 7 Up da disse oppfinnelsene kom på markedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.