Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk legehjelp til French

Fikk møte lege i dag. Advokaten lettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk lege har nå besøkt Joshua French i fengselet i Kinshasa.

- Vi kan bekrefte at UDs team i Kinshasa nå er styrket med norsk medisinsk kompetanse, etter forespørsel fra Frenchs advokat. Vi kan bekrefte at French i dag har møtt med det norske teamet, sammen med kongolesisk helsepersonell, skriver ministerråd Jon Otto Brødholt i en sms.

Diplomaten bekrefter overfor Dagbladet at det er legehjelp som er sendt til Kongo, men han vil ikke utdype sammensetningen av personellet ytterligere.

Jobbet lenge Dermed har norske og britiske diplomater og Frenchs advokater lykkes med det de har jobbet for å få til i nesten en uke - å skaffe Joshua French kyndig medisinsk behandling.

Mandag ble French undersøkt av fengselslegen i Ndolo-fengselet, og onsdag i forrige uke var han en runde på lokale sykehus i Kinshasa. Frenchs advokat Hans Marius Graasvold har gjort det klart at de ikke anser denne legehjelpen som tilstrekkelig god. 

Brødholdt skriver også at UD understreker at det er kongolesiske myndigheter som har ansvaret for innsattes helse og behandling.

Glad Advokat Graasvold er lettet over at French endelig får kyndig medisinsk behandling.

- Jeg er veldig glad for at dette har ordnet seg. De har vært der i morgentimene, men jeg vet ikke hva de får lov å gjøre eller hva slags kontrollregime kongoleserne legger opp til.

Dermed ønsker han ikke å trekke noen endelige konklusjoner nå, hverken om Frenchs helsetilstand eller om legene får anledning til å gi all den behandlingen som trengs.

- Det er ikke opp til meg som advokat å konkludere om hans helsetilstand. Vi forholder oss til hva de vurderer. Jeg håper bare de får anledning til å gjøre jobben sin på en ordentlig måte, sier Graasvold.

På tirsdag skal French etter planen på nytt stå i retten og forsvare seg mot en drapstiltale. Graasvold har tidligere vært klar på at dette er alt for tidlig og at Frenchs kongolesiske forsvarer da vil be om at saken utsettes ytterligere.

- Det naturlige nå er at det er det norske legeteamets funn og vurderinger som legges til grunn i spørsmålet om utsettelse, sier han.

Hva de funnene og vurderingene foreløpig er har ikke Graasvold blitt oppdatert på.

- Det jeg vet så langt er at de har fått tilgang til ham, og så vil jeg bli oppdatert på hva de mener om situasjonen hans i løpet av dagen.

Utsettelse Joshua French er tiltalt for å ha tatt livet av kompanjongen Tjostolv Moland. Kripos har vært med på store deler av etterforskingen og har konkludert med at det ikke ligger noe kriminelt bak dødsfallet.

Joshua French har vært syk en ukes tid og fredag ble rettssaken mot ham utsatt i 11 dager i påvente av at han skal bli frisk.

- Hans helsetilstand er ikke endret og det vil ikke være forsvarlig å gjennomføre noen rettssak på tirsdag. French trenger først og fremst behandling og tid for å bli helt frisk, sa Graasvold til Dagbladet i går.

Han sier at de vil begjære en ytterligere utsettelse av saken, når den etter planen gjenopptas tirsdag. Spørsmålet om utsettelse vil da mest sannsynlig være det første retten behandler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!