REISTE HJEM: Den norske leiesoldaten har utført flere oppdrag i Irak, der han i forrige uke ble fengslet. Foto: Privat
REISTE HJEM: Den norske leiesoldaten har utført flere oppdrag i Irak, der han i forrige uke ble fengslet. Foto: PrivatVis mer

Norsk leiesoldat (23) tatt i Irak

Fengslet i Erbil med tre andre menn. De tre fryktes nå å være brutalt drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det var i forrige uke de fire ble arrestert av sikkerhetspolitiet i Erbil i Irak, den moderne millionbyen nord i landet.

Blant disse var en 23 år gammel norsk leiesoldat, assosiert til Torgeir Eriksen, tidligere Friksen, sitt nye selskap iKey Solutions.

Les hele historien om den hemmelige framveksten av sikkerhetsselskapet iKey Solutions i dagens papirutgave av Dagbladet.

23-åringen har en fortid i de norske styrkene i Afghanistan, men er nå i Irak der han oppgir å utføre oppdrag for flere leiesoldatselskaper.

- Drept Dagbladet kjenner ikke identiteten til de tre mennene 23-åringen ble arrestert sammen med, eller deres skjebne.

Men da Dagbladets kontakt oppsøkte politiet i Erbil, ga politiet beskjed om at «de terroristene er forsvunnet nå». Beskjeden ble oppfattet som at de var døde.

Flere kilder med kjennskap til arrestasjonen sier også til Dagbladet at tre andre er blitt drept.

Nordmannen slapp derimot fri etter et par dager og ble ifølge øyenvitner plassert av sikkerhetspolitiet i det fasjonable hotellområdet rundt Sulymani-gata i Erbil etter fengselsoppholdet.

Hemmelig Politiet i byen ønsker ikke å si noe om hva som har skjedd med de tre personene 23-åringen ble arrestert sammen med. Leiesoldaten ønsker heller ikke å oppgi deres identitet.

Politisjef Abdelkhaleg i Erbil ønsker ikke å gi Dagbladet ytterligere opplysninger i saken, men bekrefter at arrestasjonen fant sted.

- Jeg har allerede trukket meg fra et oppdrag i Bagdad, og skal reise tilbake til Norge i løpet av kort tid på grunn av dette, skriver 23-åringen i en e-post.

I en av flere e-poster til avisa forteller 23-åringen at han jobber for en rekke PMCer, forkortelsen for Private Military Company. Eksempler på slike er omstridte XE/Blackwater, DynCorp og Triple Canopy.

SIG-gruppen Overfor Dagbladet benytter 23-åringen en e-postadresse fra det norskeide sikkerhetsselskapet iKey Solutions. E-postene signerer han med «Security Consultant/Private Military Contractor - IKEY SOLUTIONS».

Bak selskapet iKey Solutions står Torgeir Eriksen (tidligere Friksen), tidligere leder av Special Intervention Group (SIG).

SIG ble nedlagt i fjor grunnet koblingene til Tjostolv Moland og Joshua French. Etter en samtale i går med nevnte Friksen/Eriksen, hevder 23-åringen overfor Dagbladet at han ikke var på oppdrag i Irak for iKey Solutions.

Den norske leiesoldaten tar arrestasjonen svært alvorlig, og frykter konsekvensene ved å fortsatt oppholde seg i Irak.

- Enhver lekkasje er særdeles livsfarlig for min situasjon. Dette er et meget høyrisiko-område, skriver han.

ERBIL: Byen har for en stor del vært skånet for krigshandlinger, og er et populært møtested for utlendinger som jobber i Irak. Det var her leiesoldaten ble pågrepet. Foto: AP/Hasan Sarbakhshian/Scanpix
ERBIL: Byen har for en stor del vært skånet for krigshandlinger, og er et populært møtested for utlendinger som jobber i Irak. Det var her leiesoldaten ble pågrepet. Foto: AP/Hasan Sarbakhshian/Scanpix Vis mer