- Norsk lobby for fredspris til Clinton

DAYTON (Dagbladet): En norsk stortingsrepresentant og to norske PR-byråer ble tidligere i år kontaktet av Det hvite hus og bedt om å jobbe for at president Bill Clinton skulle få fredsprisen, melder amerikansk tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er journalisten Rita Crosby i den amerikanske fjernsynskanalen Fox News som har gravd fram historien. Hun har arbeidet med historien i lang tid, og har vært i kontakt med en lang rekke kilder i Norge, forteller hun til Dagbladet.

- Av hensyn til det videre arbeidet kan jeg ikke oppgi hvem i Norge som er kontaktet av Det hvite hus, sier Crosby.

Hyrte PR-byrå

Det var i mai i år at en stortingsrepresentant ble kontaktet av Det hvite hus med forespørsel om å hjelpe til med en kampanje for å få årets fredspris til Bill Clinton. Denne representanten fortalte at han ikke kunne bidra, men at han var sikker på at et annet medlem hadde påtatt seg jobben, melder Fox News.

Lobbykampanje

Fox News melder også at to norske PR-byråer ble kontaktet av Det hvite hus med forespørsel om de kunne bidra til kampanjen. PR-byråene skal tidligere ha hjulpet priskandidater med å drive undersøkelser og annen støtte.

Det er kjent at tidligere president i USA, Jimmy Carter, har brukt profesjonelle i framstøt mot Nobelkomiteen.

Ingen av kildene i de norske byråene vil bekrefte overfor Fox News at de tok et oppdrag, men den ene kilden sier det andre selskapet inngikk kontrakt med Det hvite hus.

<B>VIL SIKRE ETTERMÆLE:</B> Bill Clinton skal ha vært interessert i å krone sin presidentperiode med Nobels Fredspris.