Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk lotterilov i strid med EØS-avtalen

Det sier Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten er dømt til å betale saksomkostninger på 2 millioner kroner til Norsk Lotteridrift AS.

Det innbærer i realiteten at loven må settes til side i forhold til EØS-avtalen.

Staten har begrunnet lovendringen med sosialpolitiske hensyn, som ønsket om å bekjempe spilleavhengighet, kriminalitet og brudd på aldersbestemmelsene ved spill på automater. Retten er imidlertid kommet til at loven også er begrunnet i økonomiske hensyn, og mener staten ikke har maktet å bevise at et statlig spillemonopol er bedre egnet enn tidligere lovgiving til å nå regjeringens sosialpolitiske mål.

Retten peker også på at statens spillepolitikk ikke er konsekvent ettersom Norsk Tipping er en av landets største markedsførere for spill og selskapet har signalisert et ønske om å fordoble antall spillende nordmenn på automater.

Retten mener dessuten at økningen i antall automater og omsetning har vært en villet politikk fra statens side for å sikre overskudd til humanitære organisasjoner og lag. Dessuten mener retten at staten ikke har maktet å bevise at den tidligere reguleringen av det norske automatmarkedet, gjennom lover og forskrifter, ikke er et like egnet styringsverktøy for statens monopol.

ESAs beslutning 20. oktober, om at det norske spillmonopolet ikke er lovlig, har ikke vært en del av Oslo tingretts begrunnelse.

(NTB)

NEDERLAG: Norske myndigheter, med kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (krF) i spissen, endret lotteriloven så Norsk Tipping skulle få monopol på drift av spilleautomater som gir pengegevinst.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media