Norsk mangemillionær og frimurer åpner opp om nytt parti og middagen med Frp-toppene:
- Dette er fjæra som ble til ti høns

Han ble styrtrik over natta. Nå jobber frimureren Mikkel Dobloug i kulissene for å skape et nytt norsk sentrumsparti.

TALSPERSON: Mikkel Dobloug har tatt på seg jobben med å være talsperson og initiativtaker for det nye partiet, men sier han ikke har tenkt å ha noen rolle i det hvis han lykkes i å få det på beina.  FOTO: JORONN SAGEN ENGEN
TALSPERSON: Mikkel Dobloug har tatt på seg jobben med å være talsperson og initiativtaker for det nye partiet, men sier han ikke har tenkt å ha noen rolle i det hvis han lykkes i å få det på beina.  FOTO: JORONN SAGEN ENGEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det startet med at Finansavisen i september viet sin forside til koblingen mellom et nytt parti kalt Alliansen og Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

Den profilerte Frp-politikeren og kona hans skal nemlig ha vært gjester på en middag hvor opprettelsen av partiet ble diskutert - noe som er blitt oppfattet som illojalt fordi begge har verv for Frp.

Nå åpner initiativtaker Mikkel Dobloug opp om det nye partiet og middagen med Frp-paret.

OMDISKUTERT: Christian Tybring-Gjeddes rolle i Alliansen blir nå en sak for partiets organisasjonsutvalg, kunne NRK melde denne uka. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
OMDISKUTERT: Christian Tybring-Gjeddes rolle i Alliansen blir nå en sak for partiets organisasjonsutvalg, kunne NRK melde denne uka. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Vi pratet politikk, forsvar og om samfunn generelt. Da temaet Alliansen kom på bordet forlot de selskapet, da de ikke ville være med på noe slikt, hevder Dobloug.

Han støtter altså forklaringen til ekteparet Tybring-Gjedde - som hele tiden har hevdet at de forlot møtet med en gang det nye partiet ble diskusjonstema.

Avviser at Tybring-Gjedde har rolle

Dobloug avviser dessuten at Tybring-Gjedde var tiltenkt en sentral rolle i det nye partiet, slik kilder antydet overfor NRK forrige uke.

Og sier Tybring-Gjedde aldri fikk se møteinvitasjonen NRK omtalte, som gjest og investor Jan Petter Sissener skal ha fått til møtet.

- Invitasjonen som Sissener og noen andre fikk var til diskusjonen som vi hadde etter at de forlot selskapet, sier Dobloug.

Han hevder den omdiskuterte middagen var delt i to bolker, hvor Tybring-Gjedde og kona Ingvild Smines Tybring-Gjedde var invitert for å snakke om forsvarspolitikk i første del av middagen.

Likevel blir Tybring-Gjedde-parets deltakelse på middagen nå en sak for Frps organisasjonsutvalg, melder NRK.

- Dette er den typiske fjæra som ble til ti høns, sier Dobloug til Dagbladet.

Dobloug er ikke noen hvem som helst. Han er tidligere lokalpolitiker for Venstre, sønn av Malis første finansminister og visegeneralsekretær i FN, Louis-Pascal Negre.

Han er også en kjent frimurer, og eier av den ærverdige Peer Gynt-gården i Nord-Fron.

Han ble mangemillionær over natta da foreldrene døde i 2001, og er kåret til årets bygdeprofil i Nationen i 2006 for sitt arbeid med å restaurere gården. Han er også honorær konsul for Kazakhstan i Oppland og Vest-Norge

- Tverrpolitisk

LOGO KLAR: Logo, nettside og mye annet for det mye partiet skal være klargjort allerede. Likevel er planene lagt på is i påvente av styrket finansiering, opplyser Mikkel Dobloug til Dagbladet. 
LOGO KLAR: Logo, nettside og mye annet for det mye partiet skal være klargjort allerede. Likevel er planene lagt på is i påvente av styrket finansiering, opplyser Mikkel Dobloug til Dagbladet.  Vis mer

Nå jobber han for å lage et nytt parti som kan kapre en plass i det politiske sentrum i Norge - men han har ikke selv tenkt å ha noen rolle i partiet.

Han jobber bare med å få det opp på beina, sier han.

For tiden skal planene være lagt på is i påvente av en styrket finansiering.

- Jeg er bedt om å bidra, fordi at jeg som økonomisk uavhengig og fri kan skru sammen dette i et klima som er veldig hardt, og fiendtlig innstilt. De som ønsker å starte Alliansen er redde for stigmatiseringen, skittkastingen og problemene å starte et slikt parti innebærer.

- Kan du si mer om hvem som er med?

- Alliansen er tverrpolitisk. Det betyr at det er folk som støtter alt fra SV til Frp, Høyre og Senterpartiet. Ingen har verv i partier i dag, men noen har kanskje hatt det før, for å si det sånn.

- Det framstilles veldig hemmelig?

- Det er liksom ikke noe å snakke om før det eventuelt blir noe av det. Den dagen partiet blir lansert, hvis det blir lansert, blir det noe annet, sier han.

Sentrumsparti

Partiet er blitt omtalt som et innvandringskritisk parti eller islamkritisk parti. Blant dem som var på det omdiskuterte møtet er asylbaron Ola Moe og Norges kanskje mest fremste innvandringskritiske stemme, Hege Storhaug.

VAR PÅ MØTE: Hege Storhaug er en norsk journalist, forfatter, politisk aktivist og meningsbærer som jobber som informasjonsleder i stiftelsen Human Rights Service. Hun var på samme møte som paret Tybring-Gjedde. Foto : Stein J Bjørge / Aftenposten / NTB Scanpix.        
VAR PÅ MØTE: Hege Storhaug er en norsk journalist, forfatter, politisk aktivist og meningsbærer som jobber som informasjonsleder i stiftelsen Human Rights Service. Hun var på samme møte som paret Tybring-Gjedde. Foto : Stein J Bjørge / Aftenposten / NTB Scanpix.         Vis mer

Dobloug avviser at partiet er innvandringskritisk.

Den store fanesaken til partiet er tvert imot å søke å skape en slags innvandringspolitikk alle partier kan være enige om, sier han.

- Hans Wilhelm Steinfeldt etterlyste politikere som kunne ta opp problematiske sider ved innvandringen uten å gå i skyttergraven. Alliansen ville vært et slikt alternativ, da partiet ikke er basert på den klassiske høyre/venstre-aksen.

Partiet baserer seg på fakta og ingen av dem som er med ønsker å være på Stortinget i utgangspunket. De ønsker kun å gi en rasjonell løsning på vår generasjons største utfordring, sier han.

Han utdyper:

- Når vi nå står overfor den største migrasjonskrisen i Europa noensinne, må vi legge politikk til side og trekke sammen, slik man gjør når det er store kriser, og som vi gjorde under 2 verdenskrig. I stedet ser vi nå kaos i Europa, et ordskifte som er blitt så stygt at folk kvier seg fra å ta del i det, og en polarisering hvor man enten mener som Frp og vil stenge alle grensene helt eller det motsatte.

Han mener det nye partiet kan bli en potensiell konkurrent til Ap, Krf, Høyre og Venstre, og beskriver det som et sentrumsparti som ligger til venstre for Høyre.

Viktige mål for innvandringspolitikken til partiet er at Norge ikke skal ta i mot flere flyktninger enn man kan integrere og få ut i arbeid, en mer samordnet innvandringspolitikk i EU, og en kraftig økning i pengepotten som brukes til å hjelpe folk i nærområdene.

- Hvis man kan bruke 2 prosent av BNP til forsvar, kan man bruke 2 prosent av BNP til det også, sier Dobloug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer