Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk mann (36) pågrepet i Kongo

Fratatt passet etter en suvenirkrangel.

FORSVARER FRENCH OG MOLAND: Advokat André Kibambe. Foto: ESPEN RØST
FORSVARER FRENCH OG MOLAND: Advokat André Kibambe. Foto: ESPEN RØST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI (Dagbladet.no): En norsk mann (36) på reise er anholdt i byen Mbuji-Mayi i Kongo, ifølge Utenriksdepartementet.

 

- Jeg kan bekrefte at en norsk borger er anholdt av politiet i Kongo, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD til Dagbladet.

Mannen ble arrestert og fratatt passet sitt for noen dager siden, opplyser han.

Fikk juling
Ambassadesekretær Fred Rasmussen ved Norges ambassade i Luanda, Angola, forteller at mannen ble mest sannsynlig pågrepet på sitt hotellrom.

- Han fikk litt juling, men skal så vidt vi kjenner ikke ikke har fått noen alvorlige skader av denne behandlingen, sier Rasmussen til Dagbladet.no.

Bakgrunnen for pågripelsen skal etter det Dagbladet erfarer skal ha vært en tidligere suvenirhandel, men det har ikke lykkes Dagbladet i kveld å få det bekreftet.

- Vi kjenner ikke til at mannen har en konkret siktelse mot seg, sier Rasmussen.

På sykkeltur
36-åringen sitter ikke lenger i arrest, men mangler pass og trenger bistand til å få tilbake dette.

- Ambassaden er i kontakt med ham og forsøker å finne ut hva som har skjedd, og bistår med det som trengs, sier UDs kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen.

Mannen var på reise gjennom Kongo, men det er uklart hvor lenge han har vært i landet. Han og en kamerat er på sykkeltur i Kongo.

- Det er ingenting som tyder at han noe med de andre nordmennene som sitter arrestert i Kongo å gjøre. Om deres advokat også er koblet inn i saken er opplysninger vi i så fall ikke kommenterer, sier Svenungsen.

Truet med våpen
36-åringen har også tidligere vært i bråk med kongolesisk politi. Han har tidligere fortalt til Dagbladet at det oppsto en situasjon i forbindelse med betaling på en restaurant i Kinshasa.

Han og en kamerat var uenige i det de skulle betale og restaurantpersonalet tilkalte politiet.

- De tok oss til en container av et politihus. Kort fortalt ble vi lenket sammen i håndjern og truet med fengsel, fortalte nordmannen.

De ble fratatt sine eiendeler og en av politibetjentene skal rettet et maskinvåpen mot nordmannens hode, ifølge 36-åringens egne forklaringer.

- Etter to timer begynte det å bli ampert. Nå ville de ta skoene mine og jeg nektet plent. De fortsatte å true oss og etter tre timer toppet det seg. Kommandanten begynte å skrike til oss, trakk fram automatvåpnet sitt og pekte på meg. Nå ble det rabalder og beskyldninger om åpenlyst ran og trusler haglet. Det kom andre politifolk inn og roet ned hele situasjonen. Det hele endte med at vi kunne gå etter 4 timer.

Kongolesisk politi har overfor Dagbladet bekreftet at de har vært i kontakt med nordmannen og tatt ham med til politistasjonen. Major Pierre Calver ved det kongolesiske politiet bekrefter at det skjedde i Kisangani.

Kjenner ikke til saken
Ifølge Dagbladets reporter i Kongo, medfører det ikke riktighet at Joshua French og Tjostolv Molands forsvarer, André Kibambe, har blitt bedt om å bistå mannen.

- Skal du forsvare nordmannen?

- Nei, det skal jeg ikke, sier Kibambe til Dagbladet.no i kveld.

- Kjenner du til denne saken?

- Nei, det gjør jeg ikke, fortsetter advokaten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling