Norsk maskin fant verdens nest største diamant

Diamantgruven i Botswana kan takke en norsk oppfinnelse for at de fant kjempediamanten til en verdi av 430 millioner kroner.

ØKONOMI: Denne diamanten ble funnet hel takket være en norsk maskin. AFP PHOTO/ HO / LUCIEN COMEN / LUCARA DIAMOND CORPORATION
ØKONOMI: Denne diamanten ble funnet hel takket være en norsk maskin. AFP PHOTO/ HO / LUCIEN COMEN / LUCARA DIAMOND CORPORATIONVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Nyheten om at funnet av verdens nest største diamant noensinne gikk sin seiersgang over hele kloden i forrige uke.

I pressemeldingen fra selskapet i Botswana het det at diamanten(e) ble funnet med en såkalt «Large Diamond Recovery XRT machine». Med andre ord, en Tomra-maskin, skriver Finansavisen i dag.

Konsernsjef Stefan Ranstrand i Tomra bekrefter at det er Tomra-teknologi som står bak funnet.

Tre kjempediamanter Men det var ikke bare en stor diamant. Lucara Diamond Corp, som er børsnotert både i Canada og Sverige, hadde funnet en diamant på utrolige 1.111 karat - og to andre steiner på 813 og 374 karat.

- Den er dobbel så stor som noen diamant som er solgt før, og den første steinen på over 1.000 karat som er funnet på over 100 år. Hva den kan være verdt er for tidlig å si før den er analysert grundig. Vi skal maksimere verdien, og har ingen hast med å selge. Men flere interessenter har meldt seg allerede, kunne Lucara-sjef William Lamb fortelle på en telefonkonferanse.

Det spekuleres i at kjempediamanten kan være verdt 50 millioner dollar eller mer, tilsvarende over 430 millioner kroner, men selskapet sier det er for tidlig å si noe sikkert om verdien ennå.

Kunne blitt knust I mars kunngjorde Lucara Diamond Corporation at Karowe-gruven i Botswana var den første i verden som installerte Tomras XRT-teknologi, altså røntgenstråler, for å finne diamanter.

- Dette er et nisjesegment for Tomra, men det er klart et slikt funn er et høydepunkt. Det gir en forståelse for at teknologien har verdi, sier Tomra-sjef Stefan Ranstrand til Finansavisen.

Og en av fordelene med denne måten å finne diamanter på er blant annet at risikoen for at de skal bli knust er mye mindre enn på mer tradisjonelle måter.

Digre diamanter Analysesjef Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier vurderer det som interessant for Tomras satsning mot gruveindustrien at selskapet blir koblet til et slikt unikt diamantfunn.

DIAMANTER: Denne maskinen fra norske Tomra finner diamanter i Botswana. Foto: Tomra
DIAMANTER: Denne maskinen fra norske Tomra finner diamanter i Botswana. Foto: Tomra Vis mer

Lucara Diamond Corporation har steget over 30 prosent på stockholmsbørsen siden funnet, mens Tomra imidlertid er helt uendret på nyheten.

- Tomras teknologi har vært antatt å være egnet til blant annet å identifisere og utvinne store diamanter, og disse funnene er å betrakte som en verifisering av at teknologien er effektiv. Det har vært krevende for Tomra å få oppmerksomhet rundt løsningene for gruveindustrien, tross et samarbeid med Rio Tinto og at teknologien er lovende. Kanskje en verdensnyhet som dette kan bidra til at den konservative og til dels hardt pressede gruveindustrien i større grad får opp øynene for Tomras løsninger, sier han til Finansavisen.

Flere økonominyheter Sjeføkonom synes det er umulig å spå, men dette kan få fart på oljeprisen Supermargin i spekepølse - tar ut 23 mill. i utbytte Dette er de dårligste tallene siden 1992