Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk miljøammo livsfarlig for soldatene

Våpen har eksplodert, og minst en ble skadd. Forsvaret innrømmer for dårlig testing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Først da den norske ISAF-styrken i Afghanistan ble pålagt å bytte ut sin tradisjonelle blyammunisjon med blyfri «miljøammunisjon» gikk alarmen.

Hele partiet på 300 000 skudd var totalt ubrukelig. Mens noen skudd ikke lot seg avfyre i det hele tatt, var andre så svake at våpnene kilte seg med en gang. Bruk av ammunisjonen i forsvarets maskingevær skal ha ført til flere tilfeller av løpsspreng. Under testingen av ammunisjonen i Afghanistan skal minst en soldat ha blitt lettere skadd.

- Det var krise. Plutselig stod vi uten beredskapsammunisjon - den som skal brukes hvis noe skjer. All trening måtte stoppe, og all den gamle blyammunisjonen måtte samles inn og fordeles på de som hadde mest behov. De soldatene som ikke hadde behov for å forlate leiren måtte gi fra seg sine skudd slik at vi fikk nok til beredskapsstyrken, forteller en offiser til Dagbladet.no.

Store problemer

Dagbladet.no kan avsløre at problemene har stått i kø for den blyfrie «miljøammunisjonen» Forsvaret begynte å bruke i 2003. Den Nammo-produserte ammunisjonen, som har byttet ut den milgjøgiftige blykjernen med stål, dukket opp etter press fra miljøbevegelsen og regjeringen i forbindelse med utbyggingen av skytefelt region Østlandet.

Men fordi Forsvaret har hatt store mengder med blyammunisjon å skyte opp, har det tatt lang tid å oppdage feilene. Etter fadesen i Afghanistan har blant andre Telemark bataljon innført forbud mot miljøammunisjonen. De har hatt en rekke hendelser og ulykker med ammunisjonstypen som kunne ha ført til alvorlig personskade.

- Ja, det stemmer. Miljøammunisjonen fungerte overhodet ikke og ble sperret for bruk. Vi har gått tilbake til bly, sier bataljonsjef Rune Solberg i Telemark bataljon til Dagbladet.no.

På helsa løs

GRØNN PROFIL: Forsvaret ville utstyre soldatene i Afghanistan med ubrukelige miljøammunisjon. Takket være gode rutiner blant mannskapet i Afghanistan, ble fadesen oppdaget før det var for seint. Arkivfoto: SCANPIX
GRØNN PROFIL: Forsvaret ville utstyre soldatene i Afghanistan med ubrukelige miljøammunisjon. Takket være gode rutiner blant mannskapet i Afghanistan, ble fadesen oppdaget før det var for seint. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

Han var selv i Afghanistan som sjef for den norske reaksjonsstyrken da miljøammunisjonen ble førsøkt innført der i fjor sommer, og er glad for at feilen ble oppdaget tidlig.

- Når man er i et slikt operasjonsområde er man avhengig av at våpnene fungerer. Det handler om liv, sier Solberg.

Men tross hendelsen i Afghanistan ble samme ammunisjonstype innført for bataljonen på Rena samme høst.

- Bataljonen opplevde mange, mange funksjonsfeil. Flere av disse kunne endt med personskade. Så vidt jeg vet ble ingen skadd. Men resultatet er at vi har gått tilbake til blyammunisjon. Vi har ikke annet valg. Det handler om soldatenes sikkerhet og liv, sier bataljonsjefen.

Ikke god nok

Solberg er klar på at miljøammunisjonen ikke er god nok.

- En funksjonsfeil kan bety en tapt norsk soldat. Vi må stole 100 prosent på ammunisjon og utstyr.

- Kan soldatene stole på miljøammunisjonen?

image: Norsk miljøammo livsfarlig for soldatene

- Jeg er glad for at Telemark bataljon nå bruker bly, for å si det på den måten, svarer Solberg.

Sprenger MG-pipa

Forsvaret har nå måttet innføre totalforbud mot bruk av miljøammunisjon på maskingeværet MG3. Årsaken er at ammunisjonen fører til løpsspreng når den ene av to typer utskiftbare løp brukes.

Videre er de bekymret over hvor mye slitasje ammunisjonstypen påfører Glock-pistolen som er standard i Forsvaret. Dagbladet.no har flere kilder på at slitasjen også er større på standardvåpnene AG3 og MP5. Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) bekrefter at Glock-pistolene får hard medfart av den nye ammunisjonen, men avviser at det samme skjer med AG3 og MP5.

De innrømmer at det har vært mange funksjonsfeil på alle våpentyper i forbindelse med miljøammunisjonen.

Kjøper for 60 millioner i året

Tross dette kjøpes det i dag inn 10 millioner miljøskudd årlig til bruk i AG3, MP5 og Glock. Den gamle blyammunisjonen er på vei ut på grunn av miljøkravene - spesielt knyttet til regionsskytefeltet på Østlandet.

Den blyfrie problemammunisjonen er nå blitt standarden som fyller opp beredskapslagrene rundt om i landet.

- Vi kjøper bare inn en liten mengde blyholdig ammunisjon, sier informasjonsoffiser Eivind Byre Hansen i FLO til Dagbladet.no.

Dette fordi maskingeværet MG3 ikke tåler ammunisjonstypen.

- Vi tar selvkritikk

- Vi tar selvkritikk på at testene av de første partien som vi fikk levert ikke var gode nok, spesielt på MG3. Vi ønsker å understreke at styrkene i Afghanistan i denne perioden hadde store mengder ammunisjon som fungerte og at byttet ble gjort raskt og effektivt da det ble oppdaget, sier Byre Hansen til Dagbladet.no.

- Utover dette partiet, som raskt ble trukket tilbake, har styrkene i Afghanistan rett type ammunisjon som fungerer meget godt.

- Vi snakker da om god gammel blyammunisjon?

- Ja, styrkene i Afghanistan bruker nå blyammunisjon, innrømmer Byre Hansen.

Og ammunisjonen er fremdeles ikke problemfri selv om Forsvaret ikke har reklamert på den, eller stanset innkjøpene.

- Dette er ikke ammunisjon vi kan reklamere på hos produsent. Ammunisjone er innenfor Nato-kravene, men har vist seg å ikke passe bra nok med en del av våre AG3\'er og den ene typen MG3 pipe, sier Byre Hansen på vegne av FLO.

Ny rifle uten problemer

Hansen opplyser at miljøammunisjon vil bli standarden i Forsvaret tross problemene så langt. Vel og merke sammen med innføringen av HK416 som ny standardrifle for alle avdelinger i Forsvaret som skal erstatte AG3.

- Denne riflen bruker kaliber 5.56 ammunisjon som er ny standard i Nato. Miljøammunisjonen til denne har vært testet hele veien med tanke på dette våpenet, og fungerer helt utmerket. Vi har ikke de samme problemene med denne som vi har med 7.62-ammunisjonen til AG3 og MG3, sier Byre Hansen.

- Den er miljøvennlig

Den norsk-finske våpenprodusenten Nammo står bak miljøammunisjonen som skaper problemer for Forsvaret.

Informasjonsdirektør Sissel Solum sier de er kjent med misnøyen.

- Vi er kjent med disse påstandene fra Forsvaret, men har en god dialog med innkjøpsavdelingen til FLO. Generelt kan vi si at denne ammunisjonen er god, sikker og miljøvennlig, sier Solum til Dagbladet.no.

- Det stemmer dårlig med bildet forsvaret beskriver. Er dere kjent med det som skjedde i Afghanistan?

- Vi kan ikke kommentere dette før alle detaljer er avklart, sier Solum.

SKULLE KRIGE: Den ubrukelige ammunisjonen ble send like før storoffensiven i Ghowrmac, i Baghdis-provinsen i fjor, der de norske styrkene lå i harde kamper mot Taliban. På dette bildet trener den norske QRF-styrken i forkant av offensiven. Miljøammunisjonen sliter spesielt på Glock-pistolene soldatene bruker.
- UBRUKELIG: Bataljonsjef Rune Solberg i Telemark bataljon tar ikke sjansen på å innføre miljøammunisjon for sine styrker. Han var selv sjef for QRF-styrken i Afghanistan da de mottok 300 000 ubrukelige miljøskudd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!