GA LÅN: Den Belgia-baserte norske investoren Kjetil Holta har hyppig kontakt med ledelsen i mannebladet Alfa. Her fra 2006, da han skulle bidra med en million kroner i året i seks år til norske sprintere. Foto: Linda Næsfeldt/Dagbladet
GA LÅN: Den Belgia-baserte norske investoren Kjetil Holta har hyppig kontakt med ledelsen i mannebladet Alfa. Her fra 2006, da han skulle bidra med en million kroner i året i seks år til norske sprintere. Foto: Linda Næsfeldt/DagbladetVis mer

Norsk milliardær: - Drøftet Stina-flukt allerede i fjor

Milliardæren Kjetil Holta sier han drøftet Stina Brendemo Hagens flukt som et mulig prosjekt for mannebladet Alfa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Kokaindømte Stina Brendemo Hagen (21) kom mandag til Norge med ferje fra Tyskland. Med hjelp fra private leiesoldater stakk hun 9. august av fra en dom på 10 år og åtte måneders fengsel i Bolivia for forsøk på smugling av kokain til Norge.

Ifølge mannebladet Alfa, som møtte Stina under flukten, kostet operasjonen omkring to millioner kroner. «En anonym giver skal visstnok ha betalt», står det i Alfa.

Flere kilder i Alfa hevder overfor Dagbladet at den norske milliardæren Kjetil Holta allerede i fjor kjente til at bladet hadde planer om å befri Stina, og at han på et møte diskuterte dette med redaktør Magnus S. Rønningen.

- Jeg var kjent med at han hadde noen ideer om det tidligere, ja. Nå har han hatt mange ideer, vi traff hverandre i fjor sommer da vi hadde en brainstorming. Vi hadde masse ideer om ting man kan gjøre, sier Kjetil Holta til Dagbladet.

På agendaen - Deriblant å sette fri Stina?

- Ja. Nå var ikke dette i fjor sommer — det var i november-desember i fjor.

- Men i hvert fall — det at Alfa skulle sette Stina fri, det var på agendaen da?

- Det var nok en av ideene som Magnus slengte ut, sier den Belgia-bosatte investoren Kjetil Holta til Dagbladet.

Ga lån Holta svarer slik på direkte spørsmål om hans penger finansierte Stina Brendemo Hagens flukt:

- Ja. Indirekte kan nok det stemme. Jeg har jo gitt lån til Alfa, eller Magnum da, sier Kjetil Holta til Dagbladet.

- Hvem var låntager hos deg?

- Det er 2634 Holding.

Største eier i 2634 Holding er Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen.

Skulle få aksjepost Milliardæren bekrefter tett kontakt med Alfa-redaktøren.

- Selvfølgelig. Vi har jevnlig kontakt, jeg snakket med ham seinest forrige uke, sier Holta.

- Jeg har ikke gitt noen føringer på hvordan pengene brukes. Det er ikke normalt når du finansierer en virksomhet. I utgangspunktet skulle disse midlene kunne konverteres til aksjer. Det er i utgangspunktet tenkt at det var et konvertibelt lån, sier Holta.

Fire millioner - Du skulle spytte inn penger i selskapet mot at du fikk en aksjepost?

- Etter hvert, ja.

Kjetil Holta opplyser at hele lånebeløpet var på fire millioner kroner.

- Det var ingen av disse midlene som var øremerket til noe som helst konkret, understreker han overfor Dagbladet.

Kjetil Holta eier selskapet Holta Invest AS, som er majoritetseier i mer enn 25 selskaper og har en verdi på 2,4 milliarder kroner.

Advarer Dagbladet intervjuet Kjetil Holta på telefon mandag ettermiddag. Utpå kvelden informerte han Dagbladet om at han hadde vært i kontakt med Magnus S. Rønningen.

Tirsdag mottok Dagbladet en e-post der Holta skriver at «Dagbladet vil måtte ta konsekvensene av å trykke løgn - også de økonomiske», dersom opplysningene han ga i telefonintervjuet trykkes i avisa. Han skriver at han ikke hadde noen som helst rolle i planleggingen av Stinas flukt.

I e-posten går Holta også tilbake på sentrale opplysninger i telefonintervjuet.

Han hevder i e-posten at flukten ikke var tema da han snakket med Magnus S. Rønningen om Stina-saken i fjor høst. Han retter også tidspunktet for møtet med Rønningen til august-september i fjor.

Kildevern Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen svarer i en e-post slik på spørsmål om lånebeløpet fra Holta ble brukt til å finansiere Stinas flukt:

- Nei.

- Åpne kilder sier at Alfa allerede høsten 2010 diskuterte mulighetene for å hjelpe Stina å rømme. Hva er din kommentar?

- Dagbladet har flere ganger operert med «åpne kilder» som i etterkant har vist seg å være bolivianske advokater på flukt. Forøvrig henviser jeg til foregående svar, skriver Rønningen.

På spørsmål om Kjetil Holta er personen som i Alfa omtales som «en anonym giver» henviser Rønningen til pressens kildevern:

HENVISER TIL KILDEVERN: Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
HENVISER TIL KILDEVERN: Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Dette er journalistisk barnelærdom. Enhver journalist vet at man aldri skal besvare slike spørsmål, fordi det å svare på det bidrar til å undergrave kildevernet. Du kunne spurt meg om Kong Harald hadde finansiert Stinas flukt, og du ville fått samme svar.

- Finansierte eller delfinansierte du, eller selskaper du er involvert i, leiesoldater som hentet Stina ut av Bolivia?

- Nei.

STAKK AV: Stina Brendemo Hagen er nå hjemme i Norge, og dagene i håndjern er over. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
STAKK AV: Stina Brendemo Hagen er nå hjemme i Norge, og dagene i håndjern er over. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer