HANDLER CRUISESKIP: Viking Star i Bergen mai 2017. Foto: 
Emil Weatherhead Breistein.
HANDLER CRUISESKIP: Viking Star i Bergen mai 2017. Foto: Emil Weatherhead Breistein.Vis mer

Norsk milliardær kjøper to nye cruiseskip

Torstein Hagens satsing er nå oppe i 30 milliarder kroner.

(Finansavisen): Torstein Hagen markerer 20 år som cruisereder ved å øke ordreboken hos italienske Fincantieri med ytterligere to havgående cruiseskip til Viking Ocean Cruises.

Nybyggene blir nummer ni og ti for Viking Ocean Cruises, og bringer trolig totalinvesteringen i denne delen av Hagen-flåten opp i rundt tre milliarder euro, nær 30 milliarder kroner, skriver Finansavisen tirsdag.

Flest amerikanere

88 prosent av passasjerene som reiser med Viking Cruises er amerikanere, og i fjor hadde selskapet over 350.000 passasjerer ombord på elvecruiseskipene. Omsetningen endte rundt to milliarder dollar, tilsvarende vel 16 milliarder kroner.

Det lyktes ikke Finansavisen å komme i kontakt med Hagen i går.

«Vi har timet ordrene fantastisk bra. En av de siste ble plassert i 2012 da verftene klappet sammen. Vi fikk fenomenal finansiering og en fenomenal pris,» sa Hagen til Finansavisen i mai.

I forbindelse med den nye satsingen på større skip var Hagen var i kontakt med både franskmenn og tyskere i forhandlingene før kontrakten gikk til italienske Fincantieri.

«De ga oss et tilbud vi ikke kunne si nei til. Vi fikk to skip med opsjon på to nye skip. I ettertid har vi fortsatt med Fincantieri. De bygger bra og har god finish,» sa Hagen, ifølge Finansavisen.

God for 20 milliarder

I fjor høst åpnet Hagen for eksterne investorer i Viking Cruises. Prisen verdsatte hans eierandel til over 20 milliarder kroner.

TPG Capital og Canada Pension Plan Investment Board (CCP) gikk sammen og la 500 millioner dollar på bordet for 17 prosent eierandel i MISA Investments, som er morselskapet til den norske rederens cruiseselskap Viking Cruises.

Andre økonominyheter:
Bjørn Maaseide hamstrer eiendom i Stavanger
Herbjørn Hansson kjøper 350.000 eiendomsaksjer