Norsk millionhjelp i ruiner

Norske millioninvesteringer var til ingen nytte. Store deler av Betlehems nyrestaurerte gamleby er i dag en ruinhaug, to år etter en prestisjefylt internasjonal oppussing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to år siden gjennomgikk Betlehem omfattende ansiktsløftning i anledning tusenårsskiftet. Flere land bidro med til sammen 1,9 milliarder kroner til en storstilt restaurering som skulle lokke turister til den historiske gamlebyen. Norge var blant støttespillerne og bidro med 37 millioner kroner. I dag er de fleste prosjektene mer eller mindre ødelagt. Reparasjonskostnadene vil trolig bli enorme.

- Alt har bare falt i grus. Okkupasjonen har vært forferdelig og brutal. Akkurat nå kan jeg ikke forestille meg hvordan framtida vår vil bli, sier borgermesteren i Betlehem, Hanna Nasser, til Washington Post.Den historiske Madbassa-plassen har blitt ei sønderskutt slagmark, få år etter at den ble renovert for 15 millioner norske kroner.Et 300 år gammelt pilegrimsherberg, kjent for sine høye bueganger, er ødelagt av branner og eksplosjoner etter restaurasjoner som tok to år.En helt ny kunstnerkoloni som kostet 4,5 millioner kroner, er endevendt og vandalisert.Fødselskirken, bygd i år 334 over stedet der Jesus angivelig ble født, er skjemmet av kulehull. Den har også blitt beskutt med sjokkgranater, og et verdifullt glassvindu og en gammel mosaikk skal være ødelagt.