Norsk minerydder alvorlig skadd

Den norske minerydderen Torbjørn Sæterbø (30) fra Oslo ble alvorlig skadd i en mineulykke på Bagram flyplass i Afghanistan i dag morges. Skadene er alvorlige, men det skal ikke være fare for livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sæterbøs familie er varslet om ulykken. Pasientens situasjon betegnes som stabil, opplyser Forsvarskommando Sør-Norge (FKS).

Den 30 år gamle soldaten har fått eksplosjons- og splintskader i ansiktet, på overkroppen og i armer og bein.

- Sæterbø skal være ved bevissthet, men vi har ikke full oversikt over skadene ennå, sier oberstløytnant Tore Idsøe til NTB.

Ulykken skjedde under mineklarering av et område sør for rullebanen på Bagram flyplass. Sæterbø jobbet sammen med et team på 4-5 personer da ulykken skjedde.

- Lagkameratene fraktet ham straks til det amerikanske feltsykehuset på Bagram flypass, der han fikk behandling. Klokken 10.30 ble han fløyet videre til Tyskland for medisinsk behandling .

Idsøe opplyser at Sæterbø hadde fullt verneutstyr på seg da han ble skadd, det vil si hjem med visir, splintsikker vester og putesko.

- Ulykken skjedde under manuell minerydding. Det vil si at soldatene finner miner ved å stikke i bakken. Under dette arbeidet eksploderte en personellmine. Det var bare Sæterbø som ble skadd i eksplosjonen, forteller Idsøe.

Sæterbø, som regnets som meget rutinert, ble sendt til Afghanistan i slutten av mars. Det er for tiden 15 norske mineryddere i Afghanistan.

Det er første gang en norsk minerydder er skadd under tjeneste.

- Dette skal jo ikke skje, og vi vil straks undersøke hva som gikk galt og gå gjennom prosedyrene, sier Idsøe.

FKS bistår nå familien til den skadde soldaten. De skal flys ned til Tyskland. Hvis behandlingen tillater det, vil Sæterbø bli fraktet hjem til Oslo i løpet av helgen.

Ulykken er ikke den første som rammer den internasjonale innsatsen for å rydde opp i gamle miner og andre eksplosiver etter flere tiår med krig i landet. I begynnelsen av mars omkom tre danske og to tyske sprengingseksperter i en ulykke.

Bagram flyplass ligger 47 kilometer nord for hovedstaden Kabul.

Dagbladet.no/NTB

MANGE EKSPLOSIVER: En av flere tusen ueksploderte russiske klasebomber som ligger rundt Bagram-flyplassen.
FARLIG ARBEID: Mineryddersko med luftputer er blant spesialverktøyet de norske minerydderne bruker i sitt arbeid.