Norsk misjonær drept av ranere

Misjonæren Steinar Svensen (61) fra Ålesund ble skutt ned og drept i Tanzania etter at ukjente ransmenn hadde truet 25 år gamle Grete Bjerke og hennes ni år gamle nevø ned på gulvet i den norske misjonsstasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ranet skjedde ved 15-tida på Norsk Luthersk Misjonssambands senter i Arusha i Tanzania i går. Steinar Svensens kone, Reidun, oppholdt seg i et hus femti meter fra senteret da skuddene ble avfyrt. Hun fulgte mannen til sykehuset, men livet sto ikke til å redde. Svensen etterlater seg også fire voksne barn som alle bor i Norge.

Hjemme på Misjonssambandets kontorer i Oslo var alle preget av sjokk og sorg i går. Misjonssekretær Tor Arne Haavet ble informert om ranet like etter at morderne hadde forlatt misjonsstasjonen:

- Ved 15.30-tida fikk vi melding om at stasjonen var ranet og at Steiar Svensen var skutt og skadd. Bare en halv time seinere kom meldingene om at han var død. Vi har hatt kontakt med Steinar Svensens kone og alle barna deres her hjemme. Alle er i sjokk.

Drapsmenn

Tor Arne Haavet var i går sterkt preget av drapet, og reiser i dag til Arusha sammen med ett av Svensens barn og en psykiater. Misjonssambandets tillitmann i Tanzania, Anders Lilleheim, dro fra Nairobi til Arusha straks meldingen om drapet kom. Misjonssambandet har tre ektepar som arbeider i Arusha.

Ranet begynte med at en bil svingte inn på gårdsplassen til misjonsstasjonen i Arusha. Fem menn kom ut og snakket med den Grete Bjerke. Mennene ble etter hvert truende og forlangte penger. De trengte seg inn på kontoret og forlangte at hun skulle åpne pengeskapet. Sammen med henne var en ni år gammel slektning.

Grete Bjerke sa at de måtte snakke med den som var ansvarlig for pengene, selv om mennene truet henne med pistol. Hun og barnet måtte legge seg ned på gulvet.Da Steinar Svensen kom til stedet og ba mennene komme seg ut, ble han skutt i magen. Grete Bjerke ble truet til ååpne pengeskapet og ransmennene kom seg seg unna med penger, billetter og reisepass. Den norske kvinnen klarte å notere nummeret på ransmennenes bil før hun og hennes ektemann kjørte Svensen til sykehuset.Han døde etter kort tid.

Økt kriminalitet

Reidun Svensen hadde bare oppholdt seg i Arusha i en uka da drapet skjedde. Ektemannen arbeidet som regnskapsfører og med litteraturarbeidet på misjonsstasjonen i Arusha og i Nairobi i Kenya. Svensen reiste første gang ut som misjonær i 1991.

- Trekker dere folkene deres ut av Arusha nå, Haavet?

- Det er for tidlig å bestemme om folkene våre skal hjem. Vi trapper ikke ned virksomheten vår uten å vurdere situasjonen nøye.

- Er Afrika og Tanzania blitt farligere for misjonærer?

- Arusha er et pressområde ved inngangen til naturreservatet Serengeti. Det kommer mange velstående turister hit, og det fører med seg lykkejegere og økende kriminalitet. Vi har flere ganger opplevd å bli truet og ranet, men ikke så brutalt som dette, sier Haavet.

Siste gang Misjonssambandet fikk noen av sine drept var i 1965 i Etiopia. Like før jul opplevde de at sykehuset deres i Haydon nord i Tanzania ble ranet ved at noen sprengte safen.

Misjonssambandet har 190 misjonærer i 12 land. I Tanzania har de 25 voksne og 15 barn.