MØTER PRESIDENTEN: Rune Edvardsen har avholdt fredssamtaler i Kongo tidligere, og mandag har han avtalt møte med Kongos president Joseph Kabila. Her møter han oberst Maisha, som er sjef for de kongolesiske styrkene i Kamituga. De to poserer sammen med regjeringssoldater og politi. Foto: Trond Dugan
MØTER PRESIDENTEN: Rune Edvardsen har avholdt fredssamtaler i Kongo tidligere, og mandag har han avtalt møte med Kongos president Joseph Kabila. Her møter han oberst Maisha, som er sjef for de kongolesiske styrkene i Kamituga. De to poserer sammen med regjeringssoldater og politi. Foto: Trond DuganVis mer

Norsk misjonær møter presidenten bak verdens blodigste krig

Rune Edvardsen vil bidra til fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag skal den norske Kongo-kjenneren og misjonæren Rune Edvardsen møte Kongos president Joseph Kabila.

Edvardsen regner med at Kabila vil styre ordet, men misjonæren har et klart mål om å få samtalen inn på visse emner.

Rikt land
- Jeg håper å få snakket om det vi jobber med: Voldtatte og mishandlede barn, korrupsjon og kvinnemishandling, sier Edvardsen til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere skrevet at soldatene i landet instrueres til å voldta og plyndre.

Edvardsen vil også understreke overfor presidenten at Kongo er rikt på naturressurser og har store muligheter hvis de klarer å skape fred.

I tillegg håper han å knytte kontakter i apparatet rundt presidenten, som han også kan ha hvis Kabila slutter som president.

- Kan bli landsfader
Selv om Kabila står ansvarilg for verdens blodigste krig, ønsker ikke misjonæren at han skal trekke seg.
 
- Kabila har et navn og en posisjon. Han trenger bare å endre seg litt, så kan han bli en landsfader som elsker folket sitt i alle samfunnslag, sier Edvardsen.

Problemene i Kongo stammer fra folkemordene i Rwanda i 1994. Noen av militsgruppene som var ansvarilge for at 800 000 mennesker mistet livet, rømte inn i landet, skriver Wikipedia.

Nå pågår det blodige kamper i landet, og tusenvis er på flukt. Maktstrukturene i landet har sviktet, og militæret er i oppløsning fordi soldatene ikke får skikkelig betalt.

Venter hyggelig møte
Edvardsen ønsker å samle opposisjonen i Kongo.

- Jeg kan ikke skape fred i Kongo, men i alle slike prosesser finnes det folk med kontakter, så målet må være å samle dem slik at man får brakt det hele opp på et nivå der man kan begynne å snakke om fred. Men før vi kommer så langt, er det mange skjær i sjøen, sier han.

Edvardsen reiser til Kongo i morgen fredag.

- Så sant det ikke skjer noe dramatisk som gjør at Kabila må flytte på seg, regner jeg med å bli tatt i mot på en ordentlig måte og at det blir et hyggelig møte med et interessant innhold, sier misjonæren.