Norsk misjonær møter presidenten bak verdens blodigste krig

Rune Edvardsen vil bidra til fred.

MØTER PRESIDENTEN: Rune Edvardsen har avholdt fredssamtaler i Kongo tidligere, og mandag har han avtalt møte med Kongos president Joseph Kabila. Her møter han oberst Maisha, som er sjef for de kongolesiske styrkene i Kamituga. De to poserer sammen med regjeringssoldater og politi. Foto: Trond Dugan
MØTER PRESIDENTEN: Rune Edvardsen har avholdt fredssamtaler i Kongo tidligere, og mandag har han avtalt møte med Kongos president Joseph Kabila. Her møter han oberst Maisha, som er sjef for de kongolesiske styrkene i Kamituga. De to poserer sammen med regjeringssoldater og politi. Foto: Trond DuganVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag skal den norske Kongo-kjenneren og misjonæren Rune Edvardsen møte Kongos president Joseph Kabila.

Edvardsen regner med at Kabila vil styre ordet, men misjonæren har et klart mål om å få samtalen inn på visse emner.

Rikt land
- Jeg håper å få snakket om det vi jobber med: Voldtatte og mishandlede barn, korrupsjon og kvinnemishandling, sier Edvardsen til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere skrevet at soldatene i landet instrueres til å voldta og plyndre.

Edvardsen vil også understreke overfor presidenten at Kongo er rikt på naturressurser og har store muligheter hvis de klarer å skape fred.

I tillegg håper han å knytte kontakter i apparatet rundt presidenten, som han også kan ha hvis Kabila slutter som president.

- Kan bli landsfader
Selv om Kabila står ansvarilg for verdens blodigste krig, ønsker ikke misjonæren at han skal trekke seg.
 
- Kabila har et navn og en posisjon. Han trenger bare å endre seg litt, så kan han bli en landsfader som elsker folket sitt i alle samfunnslag, sier Edvardsen.

Problemene i Kongo stammer fra folkemordene i Rwanda i 1994. Noen av militsgruppene som var ansvarilge for at 800 000 mennesker mistet livet, rømte inn i landet, skriver Wikipedia.

Nå pågår det blodige kamper i landet, og tusenvis er på flukt. Maktstrukturene i landet har sviktet, og militæret er i oppløsning fordi soldatene ikke får skikkelig betalt.

Venter hyggelig møte
Edvardsen ønsker å samle opposisjonen i Kongo.

- Jeg kan ikke skape fred i Kongo, men i alle slike prosesser finnes det folk med kontakter, så målet må være å samle dem slik at man får brakt det hele opp på et nivå der man kan begynne å snakke om fred. Men før vi kommer så langt, er det mange skjær i sjøen, sier han.

Edvardsen reiser til Kongo i morgen fredag.

- Så sant det ikke skjer noe dramatisk som gjør at Kabila må flytte på seg, regner jeg med å bli tatt i mot på en ordentlig måte og at det blir et hyggelig møte med et interessant innhold, sier misjonæren.