<strong>FANT MOR OG BARN:</strong> Etter 11 år med søk fant faren sit barn og sin norske eks i en hage i Australia. Foto: Privat
FANT MOR OG BARN: Etter 11 år med søk fant faren sit barn og sin norske eks i en hage i Australia. Foto: Privat Vis mer

Norsk mor og barn på rømmen i 11 år

Far fant fant dem i hage i Australia. UD kontaktet - de vil til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av de lengste barnebortføringssakene, der en av foreldrene er norske, kan ha funnet en foreløpig løsning.

En amerikansk far fant i går sitt barn og hennes mor i Australia etter at de to har vært på rømmen i 11 år siden de forsvant fra California i 2002. Da var barnet ett år gammelt.

Den norske kvinnen har vært etterlyst av det amerikanske føderale politiet FBI gjennom internasjonale politikanaler og gjennom Haag-konvensjonen etter at rettsvesenet i delstaten California slo fast at bortføringen var ulovlig.

Farens sporing av mor og barn har fått stor mediaoppmerksomhet i Australia etter at han gikk ut med etterlysning av de to på flere  tv-stasjoner.

Gjenkjent i nabolaget Det var et tips fra en tv-seer som førte til at mannen fant mor og barn med et tv-team i hælene. Seeren hadde gjenkjent dem i nabolaget i en forstad til Sydney.

I tv-innslaget, som Dagbladet har sett, kjenner kvinnen åpenbart igjen mannen, mens barnet ikke viser noen tegn til gjennkjenning. Konfrontasjonen skjedde i en hage i et villastrøk uten håndgemeng eller store fakter fra noen av partene.

Tv-stasjonens reporter fortalte seinere at hun hadde vært i kontakt med den norske kvinnen, som skulle ha gitt uttrykk for at hun ikke ville flytte til Norge med barnet, slik barnefaren hadde foreslått.

Flere identiteter Men først skulle hun prøve å komme i kontakt med det norske konsulatet i Sydney.

Ifølge australske medier har hun bodd flere steder i landet siden 2003 under minst tre ulike identiter. Etter at hun forsvant fra California i 2002, skal hun først ha vært i India før hun og datteren kom til Perth på den australske vestkysten. 

- Vil til Norge Dagbladet var i kontakt med den amerikanske mannen på telefon seint i ettermiddag norsk tid - natt til torsdag lokal tid.

- Jeg har blitt enig med kvinnen om at hun og vårt felles barn skal forsøke å komme til Norge alle tre, slik at vi begge kan ha kontakt med barnet framover. Kvinnen og barnet trenger norsk nødpass, men vi har foreløpig problemer med å komme i kontakt med både det norske konsulatet i Sydney og ambassaden i Canberra.  Det er helligdag i Australia og telefonsvarer på offisielle norske numre, sier mannen til Dagbladet.

Han har brukt flere år på å spore opp de to, som kom seg unna en politiaksjon i Australia i 2006.

Mannen sier han har vært i kontakt med «norske myndigheter», som skal ha lovet at de er velkomne til Norge.

Fengsel i California - Men det haster. Australske myndigheter vil utlevere kvinnen og barnet til California, der hun er etterlyst fra. Der risikerer hun fengselsstraff for kidnapping, og derfor er hun nå villig til å dra til Norge isteden og få behandlet sin sak der, sier mannen.

- Sterk motvilje Pressevakt Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet opplyste i går formiddag at de hadde vært i kontakt med kvinnens advokat, som ville komme i kontakt med den norske ambassaden i Australia, men som ikke formidlet noen ønsker eller krav overfor UD.

Dette reagerer advokat Tord Jordet, som representerer kvinnen, kraftig på.

- Motviljen fra UD har vært massiv fra begynnelsen, sier han.

- Allerede 10. april sendte jeg en e-post hvor jeg ba om et møte for å diskutere muligheten for å få henne hjem til Norge. Svaret var at det ikke var deres ansvarsområde, og vi ble henvist til Justisdepartementet.

Akutt situasjon Han forteller at det var UD som til slutt mente at kvinnen selv måtte ta kontakt å be om bistand, noe hun etterhvert gjorde.

- Det stemmer overhodet ikke at jeg ikke har kommet med krav om assistanse for kvinnen. Det har oppstått en veldig akutt og vanskelig situasjon for henne i Australia, og at UD plutselig fremsatte krav om at hun selv skal ta kontakt synes jeg er merkelig ettersom UD har forholdt seg til meg i to uker allerede.

Salvsen i UD holder fast ved at Jordet ikke skal ha kommet med noen krav da han var i kontakt med UD.

- Jeg har fått opplyst av mine kollegaer i Canberra at advokaten ikke har kommet med krav om konsulær assistanse. Siden sist jeg snakket med Dagbladet har imidlertid kvinnen tatt kontakt selv om bedt om assistanse. Dette er noe ambassaden nå vurderer, sier hun.

Hun bekrefter at saken har status som en barnebortføringssak under Haag-konvensjonen, som både Norge, USA og Australia anerkjenner.

Dagbladet har ikke lykkes å komme i kontakt med den norske kvinnen, og velger å anonymisere identiteten til de involverte i gjenforeningsdramaet i Sydney.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer