Norsk mor og datter var KGB-dobbeltgjengere

KGB brukte norske identiteter til å infiltrere andre land, som en del av Sovjetunionens mest fryktede sabotasje- og agentnettverk.

KGB-KOFFERT: Denne KGb-kofferten ble funnet nedgravd i et skogområde utenfor den sveitsiske byen Bern i 1991. Kofferten, som blant annet inneholdt en radio, skulle eksplodere om den ble åpnet av ukyndige. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX
KGB-KOFFERT: Denne KGb-kofferten ble funnet nedgravd i et skogområde utenfor den sveitsiske byen Bern i 1991. Kofferten, som blant annet inneholdt en radio, skulle eksplodere om den ble åpnet av ukyndige. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under den kalde krigen var «de illegale agentene» Sovjetunionens mest myteomspunne agenter. KGB-agentene etablerte seg i land etter land under falsk identitet.

De framsto som vanlige borgere, men i virkeligheten jobbet de for KGBs 13. avdeling, som hadde ansvar for spesielle operasjoner, «som kidnapping, drap og sabotasje».

Nå har PST gitt Dagbladet tilgang til over 700 sider med hemmeligstemplede dokumenter om Mitrokhin-arkivet. De inneholder dokumenter fra britisk etterretning, PSTs vurderinger av materialet og orientering blant annet til Justisdepartementet og Utenriksdepartementet.

Du kan nå betale med

PRØV PLUSS FOR 1 KR

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes til 99,-/måned)

3 MÅNEDER

249 kr

(Fornyes til 249,-/3måneder)

    Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer