Norsk MP-patrulje i Kosovo avslørte bilsvindel

Det norske militærpolitiet i Kosovo har god grunn til å være stolt: Takket være en våken patrulje ble forsøket på forsikringssvindel i hundretusenkronersklassen avslørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk militærpoliti fra Telemark bataljon, for tida stasjonert i Kosovo, stoppet denne steindyre og norskregistrerte BMW-en i kontroll for noen dager siden. Føreren hadde gyldig norsk førerkort, og han skal i politiavhør ha forklart at han ble tilbudt 8000 kroner av den norske eieren for å selge eller kvitte seg med bilen.

- Det er svært sjelden at biler som forsvinner til utlandet, blir funnet, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i Norges Forsikringsforbund.

MP på vakt

Ifølge Forsvarsnett ble BMW-en meldt stjålet i Drammen 22. november. Den lekre personbilen skal være forsikret for 180 000 kroner i Norge, og eieren har allerede gjort forsikringskravet gjeldende overfor sitt selskap. Nå kan eieren vente seg et møte med det norske rettssystemet.

- Biler som er meldt stjålet i Norge dukker i stadig økende grad opp på Balkan. Vi kommer derfor til å skjerpe kontrollen kraftig, sier kaptein Kjell Forsetlund ved det norske militærpolitiet i Pristina.

Særlig blir de mer eller mindre lovløse tilstandene i Albania, Montenegro og Kosovo utnyttet av bilsmuglerne. For drøye 40000 kroner er det mulig å skaffe seg en fin Mercedes av nyere årgang.

Tall fra Norges Forsikringsforbund viser at flere og flere norske biler forsvinner til utlandet.

- Vi ser en klar økning i forsøk på forsikringssvindel med bil. Vi regner med at rundt 500 biler forsvant til utlandet i 1998. Det er svært vanskelig å finne disse bilene igjen, erkjenner informasjonssjef Haakonsen.

Havner i Øst-Europa

Bilene, som blir meldt stjålet i Norge, havner først og fremst i Øst-Europa.

- I disse landene er ikke kontrollen så omfattende som i andre europeiske land. Dessuten er det ikke alltid myndighetene i disse landene ønsker å finne ut om bilene er tyvegods eller ikke, sier Haakonsen.

Strafferammen for forsikringssvindel er opp til seks års fengsel. Ifølge Forsikringsforbundet har myndighetene satt strafferammen så høyt fordi forsikringssvindel er et område hvor det er relativt stor mulighet for å lykkes med forbrytelsen.