Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk nei til Israels quislinger

Israel har bedt Norge om å gi opphold til tidligere soldater fra den israelskstøttede SLA-militsen i Sør-Libanon. Det norske svaret er at man bare kan ta imot individuelle søknader. Trolig vil ingen tidligere SLA-soldater få politisk asyl eller opphold på humanitært grunnlag i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SLA, som stort sett ble finansiert og trenet av Israel, besto av om lag 2500 mann da israelerne trakk seg ut av Sør-Libanon i mai i år. Under den 22-årige okkupasjonen var SLA-soldatene israelernes allierte og håndlangere i Sør-Libanon. Av de fleste libanesere ble de sett på som quislinger.

Usikker framtid

6000 libanesere, de fleste SLA-soldater og deres familier, flyktet til Israel etter tilbaketrekningen i mai. Noen få hundre har vendt tilbake til Libanon, der en del av dem er blitt arrestert. 300- 400 har fått opphold i vestlige land. Men det store flertallet befinner seg i Israel, der de får en viss økonomisk understøttelse. Men framtida er usikker.

Tyskland tilbød seg i juni å ta opptil 400 av de flyktede libaneserne. Israelerne har også henvendt seg til en rekke andre land, deriblant Norge.

Både UDI og Justisdepartementet gikk etter det Dagbladet erfarer imot at Norge skulle gi kollektiv oppholdstillatelse til SLA-soldater og deres familier. I og med det nære fredssamarbeidet mellom Israel og Norge er dette en litt kinkig sak for Utenriksdepartementet. Løsningen blir å gi mulighet for individuelle søknader - i tråd med vanlig asylpraksis.

Ikke forfulgte

Det er en rekke åpenbare grunner til at SLA-soldater i Israel ikke vil få politisk asyl i Norge. Noe av det viktigste er at de allerede befinner seg i et tredjeland, der de ikke er politisk forfulgte.

Flere hundre SLA-soldater som valgte å bli i Libanon, er tiltalt for samarbeid med okkupasjonsmakten Israel. Mange er allerede dømt i summariske rettssaker. Straffene varierer fra femten år til noen måneder.

USIKKER FRAMTID :</B> To år gamle Georges, sønn av tidligere SLA-soldat, titter ut fra balkongen i sitt nye hjem i den lille byen Shlomi i det nordvestlige Israel.