Norsk nettkomet falt til jorden

IT-investoren Alexander Vik ble omtalt som Norges rikeste mann. Nå henges han ut som bløffmaker i amerikansk presse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Februar i fjor, mens dot com-hysteriet på verdens børser var på sitt aller høyeste, ble formuen til Alexander Vik og hans lillebror Gustav anslått til å være på nærmere 30 milliarder kroner. Aksjene i brødrenes nettselskap Xcelera.com hadde steget med 70 000 - vi skriver sytti tusen - prosent.

«Hardt arbeid, bred kunnskap om bransjen og de selskapene vi velger å investere i.» var Alexander Viks forklaring til Dagbladet på suksessen da han besøkte Norge i februar i fjor.

Da sto Xcelera-aksjene i hele 112,5 dollar pr. aksje. I dag ligger de under 3 dollar. Selskapets inntekter ble av analytikere anslått til å bli på opptil 30 millioner dollar i 2000, og opp mot 150 millioner i år. Nå viser det seg at selskapets faktiske inntekter i fjor var på rundt 300 000 dollar - en hundrededel av analytikernes anslag.

Nå henges Vik ut som tidenes finansbløffmaker i den amerikanske ukeavisa The New York Observer. I artikkelen «How C.E.O Alex Vic sucked $ 400 million by selling Xcelera» tar avisa for seg historien om «Big Al» og det Cayman Islands-baserte selskapet.

Alexander Vik

Alexander Vik er to ganger norsk mester i golf. Han tok med broren og faren til USA på slutten av 80-tallet. Vik har og bodd i Sverige og på Kanariøyene. Etter endt utdannelse på eliteskolen Harvard, jobbet han ni år som mekler på Wall Street. Begynte etterpå som investor sammen med faren Gustav og broren Erik.

I artikkelen beskyldes Vik for å ha blåst opp kursen på Xcelera gjennom å gi markedet falske opplysninger, og for å ha beriket seg kraftig gjennom å selge unna aksjer til oppblåste kurser. Vik er også saksøkt av en rekke aksjonærer for å ha gitt feilaktige opplysninger om selskapet.

The New York Observers skribent Christopher Byron avslutter sin uthengning av Vik slik:

«He gave the world a $299,000-per-year dot-com stock, and a company in the Turks and Caicos Islands wound up with $425 million in cash. Like I said, Big Al's our kinda guy.»

Xceleras hjemmeside

Artikkelen i The New York Observer

SANNSPÅDD: - Alt går fort på nettet, sa Alexander Vik da IT-selskapet Xcelea.com i fjor ble priset til nesten 100 milliarder kroner. Siden den tid har aksjekursen rast fra 112,5 dollar til under tre.
DOBBELT NORGESMESTER: Alexander Viks mor er fra Uruguay og han har bodd store deler av sitt liv utenfor Norge. Han har allikevel rukket å ta NM-gull i golf i 1972 og 1997. Tidligere golfkonkurrenter beskriver Vik som en person som er sterk i konkurranser og best under press.