Norsk nisjeprodukt blir offer for EU-byråkrati

Produsenten presses i et hjørne av stivbeint Brussel-direktiv.

FORBUDT: Nye regler forbyr salg av kjølehjørner til privatkunder.  Foto: Norcool.
FORBUDT: Nye regler forbyr salg av kjølehjørner til privatkunder. Foto: Norcool. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regelverket krever at et kjølehjørne som er tre ganger så stort som et kjøleskap skal bruke lik mengde energi.

Tre norske bedrifter som har spesialisert seg på å lage kjølehjørner står nå i fare for å måtte stenge sine dører og legge ned arbeidsplasser. Fra 1. mai er Norge pålagt å gjennomføre den såkalte økodesignforskriften - EUs økodesigndirektiv som ble tatt inn i EØS-avtalen i 2008.

Økodesignforskriftens §8 krever at et kjøleskap som er mindre enn 1500 liter skal ha en energieffektivitetsindex (EEI) som er mindre enn 44. Dermed blir kjølehjørnene forbudt å selge til privatpersoner da de bruker mer energi enn vanlige kjøleskap.

Henger ikke på greip - Det er helt vanvittig. Vi blir urettmessig uthengt som miljøverstinger. Du kan kjøpe fire kjøleskap på 300 liter og sette ved siden av hverandre, men du får ikke lov til å kjøpe ett kjølehjørne på 1200 liter. Det henger ikke på greip, sier daglig leder Per Kristian Ervik i Scandinavian Appliances.

Kontrollberegninger Dansk Teknologisk Institutt har gjennomført for NVE, viser at energieffektiviteten til bedriftenes kjølehjørner er mellom 145 og 435.

Hvis forskriften blir gjennomført i sin nåværende form, kan det få store konsekvenser for bedriftene. Da får de bare lov til å selge kjølehjørner til næringsformål som skoler, barnehager og lignende.

For stort - Forskriften sier bare noe om hvor stort utslippet kan være for en enhet, ikke noe om størrelsen. Vårt kjølehjørne er på 1200 liter. Det vil si at når reglene ble utarbeidet så ble ikke store kjølehjørner ivaretatt som produktgruppe. Det betyr for å tilfredsstille kravet til EU så må vårt produkt på hele 1200 liter være like energieffektivt som et lite kjøleskap på 300 liter, sier Per Kristian Ervik.

Rammer urettferdig - Jeg har inntrykket av at NVE forstår vår situasjon og ser at den rammer urettferdig, men de er pålagt å sette beslutningen fra EU ut i live og de har ikke myndighet eller rom for å bruke sunn fornuft, sier Ervik.

Han mener at myndighetene med fordel kunne gått etter ting som er mer unyttig enn et kjølehjørne.

- De burde heller se på badestamper som står på hele vinteren i på hytter rundt omkring eller få folk til å slå av varmekablene i oppkjørslene sine, sier Ervik.

Produsentene av kjølehjørnene har anket avgjørelsen til NVE, og saken er utsatt med oppsettende virkning inntil klagene er avgjort. Det betyr at alle tre bedriftene kan selge kjølehjørnene inntil klagene er ferdig behandlet.

Må dokumentere nye forhold - For å få omgjort vedtaket må man oppfylle regelverket om energiforbruk. Indeksen for energieffektivitet skal etter dagens krav være mindre enn 44, og produktene må komme innenfor dette kravet. Det eneste som kan forandre på dette, er hvis de kan dokumentere nye forhold som vi ikke visste om da vi fattet vedtaket, sier Birger Bergesen, seksjonssjef i Energiavdelingen i NVE.
 
Hensikten med denne forskriften er å begrense energibruken i Europa og Norge og fjerne de minst energieffektive produktene fra markedet. I Norge anslås kjøle- og fryseapparater å stå for 23 prosent av husholdningenes el-spesifikke energibruk.

- Vi forholder oss til det regelverket som eksisterer og har eksistert i lang tid. Vi er godt i gang med klagesakene, og behandler disse så rask som mulig. Dersom vi ikke finner nye opplysninger, blir sakene oversendt til Olje og energidepartementet, som til slutt avgjør sakene, sier Birger Bergesen til Dagbladet.

Nå prøver produsentene av kjølehjørnene å gjøre så godt de kan for å etterkomme myndighetskravene.

- Vi jobber hardt for å prøve å oppfylle de kravene, og jeg har troen på at vi klarere det, sier daglig leder Per Kristian Ervik i Scandinavian Appliances.

KLAGER: Daglig leder Per Kristian Ervik i Scandinavian Appliances har klaget inn avgjørelsen som fører til at det blir ulovlig med kjølehjørner i norske hjem.
KLAGER: Daglig leder Per Kristian Ervik i Scandinavian Appliances har klaget inn avgjørelsen som fører til at det blir ulovlig med kjølehjørner i norske hjem. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer