BEKREFTER: Statssekretær i Utenriksdepartementet og tidligere ambassadør i Kenya, Hans Brattskar (H), bekrefter at norsk nødhjelp er blitt investert på børsen. Foto: Henning Lillegårdf/Dagbladet.
BEKREFTER: Statssekretær i Utenriksdepartementet og tidligere ambassadør i Kenya, Hans Brattskar (H), bekrefter at norsk nødhjelp er blitt investert på børsen. Foto: Henning Lillegårdf/Dagbladet.Vis mer

- Norsk nødhjelp investert på børsen

Nødhjelpsmidler fra Norge til land i Asia og Afrika skal ha blitt brukt til å investere i aksjer, obligasjoner og andre verdipapirer. Flere forhold er politianmeldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste årene har Utenriksdepartementet (UD) avdekket flere saker der humanitær bistand gitt til store norske hjelpeorganisasjoner er investert i aksje- og verdipapirmarkedet på børsen i mottakerlandet, skriver VG.

Statssekretær Hans Brattskar i UD bekrefter at dette er i strid med reglene.

- Slike investeringer har forekommet, og er til behandling i Sentral Kontrollenhet i Utenriksdepartementet, skriver Brattskar i en e-post til avisen.

Han understreker at departementet ser alvorlig på forholdene som er avdekket.

De siste to årene er det avdekket fire tilfeller der norsk bistand er brukt til aksje- og verdipapirkjøp. I tillegg pågår gransking av et titall andre saker. Flere forhold er politianmeldt og etterforskes i de respektive mottakerlandene.

Den eldste saken er fra 2008, men de fleste andre sakene er oppdaget i løpet av de to siste årene.

(NTB)