Norsk nødplan for fjørfevaksinering

Myndighetene har planene klare for å starte massevaksinasjon av kyllinger, høns og kalkuner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fugleinfluensa kan ha mutert

Nødvaksinasjon kan bli et av flere tiltak for å bekjempe fugleinfluensa om den kommer til Norge.

-  Vaksinasjon kan bli aktuelt etter et utbrudd av fugleinfluensa i Norge og om risikoen for videre spredning anses som høy, sier direktør Stein Ivar Ormsettrø i Mattilsynet til Dagbladet.

De mest aktuelle områdene er Rogaland og Østlandet. Der er produksjonen av fjørfe størst i Norge. Det betyr også at risikoen for spredning er størst i disse områdene.

Hvis det dødelige H5N1-viruset kommer til Norge, vil nedslakting av fjørfe i utbruddsområdet trolig bli det første mottiltaket. Hvis ikke dette er nok, kan nødvaksinasjonen bli satt i gang.

I dag er det ikke lov til å vaksinere fjørfe i Norge.

Private selskaper tilbyr vaksine mot fugleviruset, og Norge har allerede fått flere tilbud. Veterinærinstituttet har laget en rapport om hvordan en slik vaksinasjon skal foregå. Det er en omstendelig prosess som kan ta langt tid. Mange tusen fjørfe skal vaksineres.

Får sprøyte

Hver og en av dem skal vaksineres med ei sprøyte i nakken, og mange må vaksineres flere ganger. I tillegg skal det etterpå tas blodprøver som skal analyseres.

Et team på tre personer vil klare å vaksinere ca. 1500 fugl hver dag, heter det i rapporten.

Vaksinasjonen skjer etter retningslinjer fastsatt av EU. Et krav er at det etter vaksinasjon av fjørfe skal kunne skilles mellom syke og vaksinerte fugler. Når fuglene vaksineres, utskiller de samme stoffer som smittede fugler. Kan man ikke skille mellom dem, mister man muligheten til å overvåke hvordan smitten sprer seg.

Vaksine-virvar

Vaksinasjon av fjørfe er allerede i gang i mange land hvor fugleviruset har hatt utbrudd.

I Kina er det snakk om vaksinasjon av 14 milliarder fjørfe.

I går slo Russland fast at hundre millioner doser med vaksiner er under klargjøring.

Men retningslinjene og metodene er ikke de samme. I Norge er myndighetene svært betenkte over å bruke levende virus. I Kina er det omvendt. Der hevder myndighetene at en ny vaksine, basert på levende materiale, er mest effektiv. I første omgang skal det der lages en milliard doser. Det er ikke kjent om det er mulig å skille mellom syk og vaksinert fugl når denne vaksinen benyttes.

VAKSINE:Private selskaper tilbyr vaksine mot fugleviruset.