SATSER HØYT OG HARDT:  Norwegian-sjef Bjørn Kjos er forberedt på ekstraordinære tiltak i innspurten av en mekling med flere nye momenter. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix.
SATSER HØYT OG HARDT: Norwegian-sjef Bjørn Kjos er forberedt på ekstraordinære tiltak i innspurten av en mekling med flere nye momenter. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix.Vis mer

Norsk Norwegian-trafikk kan stoppe opp fra onsdag

Selv om bare en av 1 001 kabinsatte går ut i streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om fagforeningen Parat i dag varslet plassoppsigelse onsdag morgen for bare en av de 1 001 kabinsatte i flyselskapet Norwegians nye datterselskapet Cabin Services Norway, kan i teorien en stor del av Norwegians fly bli stående på bakken fra samme tidspunkt.

Det gjelder i så fall alle Norwegian-fly som går ut fra Norge og Danmark med snarlig full stans i norsk innenrikstrafikk.

Dette er informasjonen til passasjerene om streikefaren, som Norwegian selv har lagt ut på sine hjemmesider pr. fredag kveld.

NHO Luftfart og Norwegian varslet Riksmeglingsmannen tidligere fredag om at punktum i meklingen for de 1 001 norske og 228 danskregistrerte er klokka 23.59 kommende tirsdag.

- Lockout, mener Parat Det oppfatter Parat som et lockoutvarsel - med andre ord at arbeidsgiveren kommer å stenge alle de kabinansatte ute fra arbeidsplassen fra midnatt natt til onsdag.

Temperaturen i meklingsinnspurten mellom Norwegian og de kabinansatte blir ikke lavere av at Norwegian vil erstatte eventuelle streikerammede fly med innleide for at kundene skal komme seg fram som tidligere.

I et forsøk på å forklare hvordan folk flest skal forstå at en av 1 001 kabinansatte skal kunne sette en hel flypark på bakken fra onsdag morgen, konkluderer Parats kommunikasjonssjef Arve Sigmundstad:

- Folk flest vil iallefall forstå at vår fagforening ikke på noen måte vil godta Norwegians forsøk på å organisere bort sine ansatte i nye selskaper, sier han til Dagbladet.

Ny arbeidsgiver under mekling Mens forhandlingene for 1 229 Norwegian-ansatte i kabinen allerede var i gang, fikk de kabinsatte ny, formell arbeidsgiver. 1 001 ble overført til Norwegians heleide, nyopprettede datterselskap Cabin Services Norway.  De 228 andre, som i hovedsak jobber ut fra Kastrup, fikk Cabin Services Denmark som ny arbeidsgiver.

For å kaste enda en uvanlig faktor inn i en tilspisset mekling, varslet Parat fredag plassfratredelse for alle de 228 danskansatte.

Sigmundstad forklarer:

- I Norge er det fire dager som gjelder for å varsle streikestart, mens vi for danskregistrerte arbeidstakere må forholde oss til andre frister. I utgangspunktet er det to ukers varslingsfrist, men den danske meklingsmannen setter tidspunkt i hver enkelt konflikt. Vårt overordnede mål er å ha fortsatt lik behandling av alle kabinsansatte i denne meklingen.

Ikke avtalt Meklingsfristen gikk egentlig ut ved midnatt natt til onsdag, men meklingsmann Bjørn Lillebergen utsatte den forlengede meklingen uten at det var fastsatt noen ny mekling pr. fredag kveld.

Parat er lite begeistret for at Norwegian har varslet at selskapet vil leie inn erstatningsfly dersom kabinpersonalet går ut i streik.

— Vi merker oss selskapets strategi, men legger til grunn at Norwegian vil holde seg til arbeidslivets regler ved en eventuell konflikt, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud om motpartens trekk i meklingsinnspurten.

- Kundene er hovedansvaret I Norwegian er imidlertid ledelsen trygg på at de er innenfor rammene dersom de velger å leie inn fly og mannskap under en konflikt.

— En eventuell streik vil ramme kundene våre hardt og vi ønsker å leie fly og mannskap fra andre selskap for å gjøre det beste ut av situasjonen. Vårt hovedansvar er overfor kundene, og vi er trygge på at innleie av fly og mannskap er innenfor regelverket, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NTB.

 - LIK BEHANDLING:  - Parat vil ikke godta at Norwegian prøver å organisere bort sin ansatte, sier fagforeningens kommunikasjonssjef Arve Sigmundstad. Foto: Parat.
- LIK BEHANDLING: - Parat vil ikke godta at Norwegian prøver å organisere bort sin ansatte, sier fagforeningens kommunikasjonssjef Arve Sigmundstad. Foto: Parat. Vis mer