Norsk nynazist lo av politiet

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Hele 314 nynazister fra store deler av Europa ble natt til i går arrestert av Stockholms-politiet under voldsomme opptøyer. Seks nordmenn fra nazimiljøene i Oslo og på Romerike var blant de arresterte. Seint i går kveld satt de fremdeles fengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En av de norske nynazistene lo en opprørt svensk politimann rett opp i ansiktet. Inspektør Jens Mortensson hos City-polisen på Södermalm i Stockholm sa i natt at denne scenen utspant seg da en tjenestemann konfronterte den unge nordmannen slik:

- I Norge har dere jo vært okkupert av nazister. Hvordan kan dere da drive med dette her? Politimannen skal ha sagt det i et følesesladet utbrudd. Den unge nordmannen svarte med en rå latter:

- Jeg er nasjonalsosialist. Det er jeg stolt av.

Tre av nordmennene som i natt satt arrestert på Södermalm er fra Oslo, en mann er fra Hakadal, og en kvinne fra Dal ved Eidsvoll. Alle er svært unge, fra 19 til 25 år.

- Beinharde

- Vi har ikke telefonrestriksjoner på dem. Alle har tatt flere telefoner hjem til familie og venner i Norge, sier Mortensson. I arresten oppførte nordmennene seg rolig. De satt i eneceller, utstyrt med madrass og et enkelt avtrede.

- Men de er beinharde når det kommer til nazisme. Det er som om de er hjernevasket. De viker ikke en tomme, sier Mortensson. De norske arrestantene nekter straffeskyld. Det var da politiet skulle pågripe et tjuetalls nynazister fra den hardeste kjernen, at det hele eksploderte i et veritabelt slagsmål.

Etter gjentatt kritikk om at det svenske hovedstadspolitiet har vært altfor snill mot Hitler-tilhengerne den seinere tida, uttrykte Stockholm-politiet i går stor tilfredshet over at de endelig hadde fått anledning til å sette nynazistene skikkelig på plass. Arrestasjonen ble innledet seint lørdag kveld etter at politiet i Stockholm hadde hatt nynazistenes konsertmønstring i Brottby nord for Stockholm under oppsikt i flere timer. Da politiet skulle ta de aller verste pøblene etter gjentatt Hitler-jubel og jødehets, gikk det hele over styr. Nazistene angrep politiet med flasker, brannslokningsapparater og stoler; kort sagt, alt de hadde for hånden. Det hele braket sammen i et realt slagsmål; ifølge øyenvitner, deltakere og svensk politi - det villeste nazislagsmålet i Norden på lang tid.

Etter det Dagbladet forstår, har ikke nordmennene markert seg som spesielt voldelige under nazifesten utenfor Stockholm.

Banket opp

120 polititjenestemenn gikk hardt til verks. De pågrep samtlige som var til stede på nazikonserten på «Danspalasset Yesterday», der blant andre det svenske rase-bandet «Vit Aggresjon» underholdt. Arrangør av den naziinspirerte stormønstringen var den svenske nazicella «Nordland». En rekke av de arresterte nazistene er identiske med de som feiret nyttår i Nittedal onsdag kveld og natt til torsdag, deriblant bandet «Max Resist» fra USA, som underholdt med grovkalibret nazipop.

Oslo og Romerike

Ifølge kilder i det norske nazistiske ungdomsmiljøet, dro to biler fra Norge lørdag for å overvære den nazistiske jubelkvelden. En bil fra Oslo og en fra Romerike. I alt ti norske nynazister tok turen, ifølge en kilde i miljøet. Ifølge politikommissær Sven Malmros kan de fengslede nordmennene holdes til onsdag, og de blir ventelig strengt bøtelagt.

Svensk politi skulle i utgangspunktet bare overvåke konsertfestlighetene. Men da bandmedlemmer og tilhørere begynte å skrike «Sieg heil» og andre Hitler-inspirerte slagord, samt utstrakt rase- og jødehets, rant begeret over for politiet:

- Vi skulle pågripe den harde kjernen av dem, ca. 20 stykker, da hele hurven satte seg til motverge. Vi hadde ikke annet å gjøre enn å ta alle sammen, sier politiinspektør Sören Söderholm til Dagbladet.

Han forteller at de 25 som fremdeles sitter fengslet, vil bli siktet for hets mot jøder og minoriteter, samt for å ha forårsaket voldelige opptøyer. Nordmennenes status ville han ikke svare på. Söderholm bekrefter overfor Dagbladet at nazisammenstøtet er det mest omfattende på lang tid.

- Hva slags lovbrudd har blitt begått?

- Det er ulovlig å rope Hitler-slagord og rasehets mot spesielle grupper mennesker i Sverige. Derfor arresterte vi dem, svarer Söderholm.

Mest ungdommer

Den eldste av de 314 arresterte er 39 år gammel. Den yngste er bare 16 år gammel. Hovedtyngden må betegnes som svært unge, født på midten og slutten av 70-tallet. Om nazistene fra Europa for øvrig, oppgis dette: Foruten de seks nynazistene fra Norge, var seks fra Finland, ni fra Tyskland, en fra Tsjekkia, to fra England, seks fra USA og en fra Canada.

Politiledelsen i Stockholm opplyser at man vil etterforske nærmere om det er en tett sammenheng mellom de nevnte gruppene fra de forskjellige landene, i ukene som kommer. Ifølge informasjonssjef Claes Cassel ved Stockholms-politiet ble bare en polititjenestemann skadd i slagsmålet. Brorparten av nynazistene fikk slag og skrapemerker, blåveiser og mindre slagsår. Ingen ble alvorlig skadd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer