«SELVMORDSOPPDRAG»: Onsdag kalte USAs
president Donald Trump Nord-
Koreas leder Kim Jong-un for «en
rakettmann på et selvmordsoppdrag
». Foto: Brynn Anderson / AP / NTB Scanpix
«SELVMORDSOPPDRAG»: Onsdag kalte USAs president Donald Trump Nord- Koreas leder Kim Jong-un for «en rakettmann på et selvmordsoppdrag ». Foto: Brynn Anderson / AP / NTB ScanpixVis mer

USA og Nord-Korea

Norsk oberstløytnant om den livsfarlige ordkrigen: - Nye varianter i et spill som har pågått i flere tiår

Ordkrigen mellom Donald Trump og Kim Jong-un er et dårlig utgangspunkt for et militært angrep, mener norsk oberstløytnant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kallenavn som «mentalt forstyrret senil gamling», «rakettmannen» og «gærningen» har den siste uka flydd mellom Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og USAs president Donald Trump.

Den siste runden med ordkrig ble sparket i gang av Trump, som onsdag truet Nord-Korea med total utslettelse dersom USA blir presset til å forsvare seg selv eller sine allierte. Det skjedde i en tale som ble holdt foran 129 statsledere i FNs generalforsamling.

Retorisk spill

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump ga Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer Vis mer

Retorikken har blitt stadig mer skremmende. Samtidig har også frykten for bruk av atomvåpen blitt større enn på flere tiår, ifølge FNs generalsekretær António Guterres.

I en fersk måling, gjennomført på oppdrag for Washington Post og ABC News, sier 70 prosent av de spurte amerikanerne at de føler at Nord-Korea utgjør en alvorlig trussel mot USA.

Oberstløytnant og historiker Palle Ydstebø ved Forsvarets stabsskole sier truslene om krig og gjensidige alvorlige konsekvenser ikke er noe nytt for de to partene.

- Det som er helt nytt, er den amerikanske retorikken og måten president Trump kommuniserer med resten av verden. USAs tidligere presidenter har aldri forsøkt å konkurrere med den nordkoreanske retorikken på samme måte som man ser nå, sier Ydstebø til Dagbladet og legger til:

- Dette er bare nye varianter i et spill som har pågått i flere tiår.

- Ingen overraskelser

Til tross for en betydelig frykt fra verdenssamfunnet, tror ikke Ydstebø at vi vil se en væpnet konflikt med det aller første.

- Som følge av de stadige truslene, så har begge partene styrker og beredskap på plass. Dermed risikerer de ikke å bli overrasket av et angrep, mener Ydstebø.

Den erfarne obersten mener militærstrategisk logikk tilsier at dersom en av partene ønsket å angripe den andre, så skulle man kunne forvente at ordkrigen hadde blitt trappet ned.

- Da skulle det ha blitt slutt på truslene, slik at den andre parten hadde senket «guarden». Nå bruker begge sider sin militære styrke som et middel i politisk kommunikasjon. Det er et dårlig utgangspunkt for å starte et angrep, da man mister overraskelsesmomentet. Det er dessuten ingen av partene som er interessert i at situasjonen skal eskalere ut av kontroll, sier han.

Maktdemonstrasjon

Lørdag tok USA «spillet» et langt steg videre. I en voldsom maktdemonstrasjon sendte Pentagon amerikanske bombefly i lufta i nærheten av Nord-Koreas østkyst. Pentagon-talskvinne Dana White understreket at overflygingen var ment å demonstrere at Trump har «et stort antall militæralternativer for å slå tilbake mot enhver trussel».

- Jeg vil ikke legge for mye i det. USA ønsker å vise styrke med fysisk tilstedeværelse, og viser fram noen av våpnene de har. Dette gjøres for å underbygge amerikanernes diplomatiske budskap, mener Ydstebø.

Til tross for at både Kim Jong-un og Donald Trump framstilles som usikre kort, mener Ydstebø at de ikke er spesielt uforutsigbare.

- På den ene siden så kan man si at det eneste sikre med Trump er det usikre. Men samtidig er Trumps meldinger og trusler på Twitter, bare hans metode for å sende populistiske politiske signaler. Kim har også vært ganske forutsigbar. Nord-Korea har sin egen rasjonalitet, selv om det er vanskelig for oss å forstå den, sier han.

- Retorisk holmgang

Ydstebø mener ingen av partene er spesielt uforutsigbare.

- Alt de sier er en del av spillet. Og selv om de er i gang med et høyt retorisk spill, så ønsker de ikke å provosere den andre til handling. Men her er balansegangen hårfin, mener Ydstebø.

Han beskriver ordkrigen mellom de to lederne som en retorisk opprustning.

- Det er en retorisk holmgang, men jeg tror at de begge vil komme levende fra den holmen.

SELVMORDSTOKT: Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho talte til hovedforsamlingen i FN. Han sa blant annet at Trump er ute på selvmordsoppdrag. Video: UNTV Vis mer