Norsk observatør hylles for heltemot på Filippinene

Risikerte livet mens han utførte sine plikter under væpnet sammenstøt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmannen William Hovland, som er med i den internasjonale observatørstyrken som overvåker våpenhvilen i Mindanao på Filippinene, hylles for sitt heltemot.

Myndighetene i Manila og separatistgruppen Moro Islamic Liberation Front (MILF) inngikk for ett år siden en fredsavtale.

Sist helg kom det likevel til harde sammenstøt da store sikkerhetsstyrker rykket inn i byen Mamasapano for pågripe to terrormistenkte.

Aksjonen var ikke koordinert med MILF, som satte seg kraftig til motverge.

Harde kamper Kampene pågikk i elleve timer, før representanter for den internasjonale observatørstyrken (IMT) kom til og greide å overtale partene til å la våpnene hvile. Da var 44 politimenn drept.

Nordmannen William Hovland ledet observatørene i Mamasapano, og han hylles nå for sitt heltemot.

Fredag ble Hovland belønnet med en plakett fra Koordinasjonskomiteen som overvåker våpenhvilen (CCCH), og som består av representanter både fra Filippinenes regjering og MILF.

- Risikerte livet Ifølge ABS-CBN News på Filippinene fikk Hovland anerkjennelse «i takknemlighet for at han risikerte livet mens han utførte sine plikter under Mamasapano-sammenstøtet».

- På spørsmål om han var redd da han forhandlet midt under skuddvekslingen, understreket Hovland viktigheten av å være i stand til å utføre jobben sin, skriver ABS-CBN News.

Hovland var også på Filippinene i 2013 for bistå i hjelpearbeidet etter tyfonen Haiyan, da som frivillig for den norske hjelpeorganisasjonen Making Change som består av militærveteraner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvstyre Avtalen mellom regjeringen i Manila og MILF ble undertegnet i januar i fjor og innebærer at separatistene i løpet av neste år får utvidet selvstyre i den nyopprettede regionen Bangsamoro.

I bytte mot muslimsk selvstyre har MILF lovet å legge ned våpnene. Deretter skal partene i fellesskap opprette en ny regional politistyrke i området, samtidig med at den filippinske regjeringshæren reduserer sitt nærvær.

Norsk støtte IMT har vært på plass i det sørlige Filippinene siden 2001, og Norge har deltatt i observatørstyrken siden 2008.

Norge har også bistått som tilretteleggere i fredsprosessen som ledet fram til avtalen i fjor, og utenriksminister Børge Brende (H) har lovet norsk støtte til gjennomføringen av avtalen.
(NTB)